Året nærmer seg slutten, og vi vender blikket bakover for å se hva Würmstuggu-redaksjonen var opptatt av i det Herrens år 2022. Vi går ikke gjennom alt som har blitt skrevet her, men nøyer oss med høydepunktene. Den faste leser vet for eksempel at vi anmelder minst én, gjerne flere, Tex Willer-utgivelser hver. Disse nevner vi ikke her. Som vanlig er det redaktør Dalberg og Håkon Myhre som står for mesteparten av stoffet. Men vi har også publisert tekster av J.K. Balterzen og Espen Lindborg. I tillegg holder vi oss med en litt lyssky rådgiver som helst opererer i det skjulte.
Januar
Vi startet året med del 8 av vår serie om Kim Il-sungs svar på spørsmål fra utenlandske journalister. Et par uker senere fulgte vi opp med enda et avsnitt i denne serien. Vi anmeldte også lyrikk av Arne Ruste, Halvard Foynes og Terje Dragseth samt en bok av Hans Jacob Orning om borgerkrigstiden i Norge. Vi rettet også vårt kritiske blikk mot westernserien Chinaman av Le Tendre og TaDuc og skuespillet Sterk vind av Jon Fosse,
Februar
Vi begynte med en anmeldelse av Mor Courage og barna hennes av Bertolt Brecht, en bok om protestantisme av Tarald Rasmussen, diktsamlingene Dødsbu av Øyvind Rangøy og Haustsong av Hans Sande og Fjodor Dostojevskijs kortroman Hvite netter. Gjesteskribent Espen Lindborg bidro med en artikkel om NATO og krigen i Ukraina, som da akkurat hadde brutt ut. Dette ble en av årets mest leste artikler.
Mars
Denne måneden anmeldte vi intet mindre enn seks Jon Fosse-skuespill: Lilla, Suzannah, Svevn, Varmt, Rambuku og Skuggar. Vi så også på et par westernutgivelser om slaget ved Little Bighorn, nærmere bestemt Morgan Kane-romanen Der ørnene dør og et nummer av Gino D’Antonios tegneserie Pioner. Vi anmeldte også Morgan Kane-romanen For en neve pesos og hardrockbandet Amorphis’ nye album Halo. Håkon Myhre kom med et hjertesukk om Høyresidens priotroteringer, og vi publiserte et leserinnlegg (eller «leserinnlegg» som onde tunger vil ha det til) om Høyresidas appropriering av flyktningesaken. Vi markerte 2065-årsdagen for Julius Cæsars død, og interesserte lesere kunne lese enda et avsnitt i vår serie om Kim Il-sung og journalistene.
April
I april anmeldte vi Åge Haukens bok om martyrene Ignatius og Polykarp og westernromanen McAllister On the Comanche Crossing av Matt Chisholm. Vi publiserte et par «Kunststuggu»-spalter, en om Nikolaj Ge og en om Karl Brjullov. Vi markerte 100-årsdagen for utnevnelsen av Josef Stalin til generalsekretær i det russiske kommunistpartiet, og vi publiserte diktene «Hol i jorda», «På drømmens vinder» og «Verden kan begynne». Denne måneden var det mye snakk om at Elon Musk var i ferd med å kjøpe opp Twitter, noe vi selvfølgelig var meget skeptiske til, bare les «Elon Musk, Twitter og ytringsfrihetens farer». Denne måneden publiserte vi også årets første spørsmålsrunde.
Mai
Håkon Myhre fyrte løs med sine «kjappe tanker» om «Venstresidens verdikupp» og «Abort i Amerika». Vi så på diktsamlingene Nakenord av Paal Magne Elstad og Kaskader av okser og aske av Eirik Røkkum og Peter Handkes kortroman Min dag i det andre landet. Videre anmeldte vi et par bøker om det østromerske riket samt debutalbumet til det svenske heavyrockbandet Oxiplegatz. Det ble også et par «Kunststuggu». Jan Metejko og Walter Sickert ble denne månedens malere.
Juni
Vi begynte juni måned med en anmeldelse av Runar Tjeltas roman Mono sapiens. Håkon Myhre leverte et par bokessays, der han bl.a. skrev om Christopher Lasch og James Burnham, og vi så på diverse kulturprodukter signert Carl Frode Tiller, Hugo Pratt, Bolt Thrower, Ole-Petter Vaaten. Vi så også på westernserien Ken Parker, som fikk sin siste norske utgivelse i fjor. Danskene holdt ut litt lenger. Vi anmeldte nr 7, som skulle vise seg å bli det siste på dansk. Vi så også på de norske 1979-utgavene av nr. 5 og 6. Den store klikkvinneren dette året ble «Vi trollet nyhetsbildet». Vi publiserte også leserinnlegg om systemisk rasisme og Pride, og vi markerte at det var 129 år siden Walter Ulbricht ble født.
Juli
Vi startet den gjeveste av sommermånedene med en «Motestuggu». Foruten de vanlige westerngeeiene anmeldte vi romaner av Stefan Heym og Vidar Sundstøl og diktsamlinger av Jonathan August Lengali og Oddbjørn Birkeland. Det ble også plass til en spørsmålsrunde og en «Kunststuggu».
August
Gjesteskribent J.K. Baltzersen leverte et par fine tekster om henholdsvis abortdebatten og monarkiet. Vi vurderte skjønnlitterære bøker av Vidar Sundstøl og Fredrik Hagen og en bok av Michel Houellebecq om Schopenhauer samt en brevsamling av Rainer Maria Rilke. Ellers ble det både dikt og spørsmålsrunde, før vi avsluttet dene siste sommermåneden med et infamt frontalangrep på den angivelig folkekjære popgruppen Karpe Diem.
September
Denne måneden introduserte vi vår nye spalte «Spisestuggu», der vi viste hvordan man lager brødskive med ost og spaghetti med tomatsaus. Vi skrev litt om hvordan et par «sterke og modige innvandrerstemmer» reagerte på den britiske dronningens død. Vi anmeldte et par westernromaner, Vengeance Rider og Killer’s Doom samt en bok om den oldkirkelige teologen Tertullian. Ellers fikk vi plass til både «Kunststuggu» og leserinnlegg om inkluderende språkbruk inskolen samt en tekst om det islamistiske terrorangrepet i Oslo i juni.
Oktober
Oktober - eller Würmtober, som vi kaller denne måneden - ble preget av lyrikk. Vi anmeldte diktsamlinger av Sumaya Jirde Ali, Geir Halnes, Jan Ove Ulstein, Janne-Calilla Lyster, Svanhild Amdal Telnes og Tine Jarmila Sir. Vi publiserte også en omtale av Martin Nags drama om Aleksandra Kollontaj og en haug med tegneserier. Det ble mer «Spisestuggu», musikkstoff, spørsmålsrunde og korrespondanse, denne gang fra en leser som lurte på hva han skulle gjøre med Twitter-kontoen og Teslaen sin nå som Elon Musk hadde kjøpt opp Twitter. Vi fant også tiden moden for å publisere en artikkel om den polske politikeren Czesław Kiszczak.
November
Vi startet november med diktet «Gamal yerv» og forsatte med en anmeldelse av det tredje nummeret av tegneserieheftet Negro Romance, før vi publiserte enda et leserinnlegg om Elon Musk og Twitter. Høstens store kjendissak ble berørt i innlegget «Offerkjendis eller kjendisoffer?», og ny og gammel musikk ble presentert i artikkelen «Memento mori». Vi anmeldte også en diktsamling av Lisa Him-Jensen.
Desember
Som de to foregående årene var det julekalenderen som dominerte Würmstuggu årets siste måned. Ettersom fjorårets tema var marxist-leninister, syntes vi det var naturlig å via årets kalender til fascister, nasjinalsosialister og andre nasjonalistisk orienterte, militante anti-marxister. Men kalenderen ble også en påminnelse om at i enkelte radikale kretser er fakta om fortiden å anse som farlig. Det kan du lese om her. Håkon Myhre leverte ikke bare én, men to anmeldelser av bøker om annen verdenskrig. I tillegg skrev han om Hans Høegs bok Vår mann i Washington. Vi gjennomførte også en spørsmålsrunde og publiserte et leserbrev der det ble stilt spørsmål ved kjønnsbalansen i redaksjonen.
Det har vært sagt at Würmstuggus innhold er «schizofreniaktig», «rart», «kontekstløst» og «suspekt». Hvorvidt dette medfører riktighet, lar vi være å kommentere, men vi kommer til å fortsette å produsere variert innhold med dybde og bredde som vi håper vil tilfredsstille vårt publikum også neste år. Vi feirer gjerne våre triumfer, men vi hviler ikke på våre laurbær. Würmstuggus mål er jo som kjent å være en Katekismus for det oplyste Borgerskab.
Illustrasjon: Hubert Robert, 1789
Kommentarer
Legg inn en kommentar