Gå til hovedinnhold

Spisestuggu: Spaghetti med tomatsaus

 


Nå som høsten er her, begynner jeg å lengte mot sydligere strøk. Gjør ikke du også? Hadde det ikke vært deilig å tilbringe noen uker i Italia på denne tiden av året? Og da tenker jeg ikke bare på været og naturen, men også på maten. Vel, om man ikke kan dra til Italia, får man dra Italia hit, og det lar seg faktisk gjøre om man bare setter seg litt inn i landets rike mattradisjoner. Klimaet, naturen med dens utsøkte råvarer og, ikke minst, historien har gjort det italienske kjøkkenet til noe helt for selv. De italienske rettene er elsket over hele verden, mye takket være italienernes utferdstrang. Selv i Norge finnes det idag en rekke restauranter som serverer mat med napolitanske, romerske og venezianske spesialiteter. Men i de flestes forestillingsverden er nok spaghetti den mest arketypiske retten. Herunder vil leseren finne en oppskrift på den italienske spesialiteten «spaghetti med tomatsaus».


Du trenger:

En pakke spaghetti

Et glass tomatbasert pastasaus

Salt

Krydder, urter

Olivenolje eller smør

Ost


Fremgangsmåte:

Kok opp vann. Tilsett salt i passende mengde. Dette kan variere fra person til person. Når vannet koker, tilsettes en ønsket mengde spaghetti. Spaghettien er hard og stiv i tørr tilstand, men når den kommer i kontakt med det varme vannet, mykes den opp og kan lett bøyes slik at den får plass i kjelen. Hvis du har dårlig tid, kan pastaen knekkes og tilsettes vannet mens det ennå er kaldt. Spaghettien skal kokes til den er myk og kun gir lett motstand mot tennene når den tygges. Normal koketid er 8-10 minutter, men husk at dette avgjøres av tykkelsen. Tynnere spaghetti krever kortere koketid enn tykk. Det er viktig at pasta føles behagelig i munnen når den spises. 


Mens spaghettien koker, tar man et glass pastasaus og heller innholdet oppi en kasserolle. Skru på varmen på platen, og la komfyren gradvis varme opp sausen slik at aromaene i råvarene kommer til sin rett. Tomatbaserte sauser må ha jevn oppvarming og bør ikke koke for lenge. Ingen liker svidd saus. Det kan være lurt å legge et lokk på kasserollen slik at det ikke spruter når det begynner å koke. Om ønskelig kan man ha i krydder eller urter mens sausen varmes opp. Noen liker å ha litt pepper i, mens andre foretrekker basillikum eller hvitløk. Eller hva med litt timian?


Når spaghettien er ferdig, heller man ut vannet ved hjelp av et dørslag. Tilbake i kjelen tilsettes den kokte spaghettien fett i form av olivenolje eller smør for å hindre at den klistrer seg sammen. All pasta skal føles glatt i munnen, også uten saus. 


Legg spaghettien på en tallerken, ha ønsket mengde saus ved siden av eller på toppen, og server! Om man ønsker det kan man ha ost oppå. Osten vil smelte når den kommer i kontakt med den varme maten. Nyt maten, og kjenn hvordan den italienske solen og det sydlandske temperamentet formelig vekkes til live i ditt sinn. Jeg kan nesten garantere at du vil føle deg nesten som en italiener mens du spiser.


Buon appetito!


Foto: Isorepublic



Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Bokomtale: Ugress & omstendigheter

  En kveld tidlig i oktober satte jeg meg ned og leste Michaels Konupeks diktsamling Ugress & omstendigheter . Efter å ha lest den to ganger, slo to tanker ned i mitt hode: 1) Om kort tid vil jeg trolig ha glemt hele boken, og 2) for de aller fleste vil boken forbli fullstendig ukjent, kun en anonym bokutgivelse i en smal genre som ble utgitt uten brask og bram en gang i 2024, med mindre noe helt spesielt skulle skje, som for eksempel at Konupek skulle bli en folkekjær realitykjendis eller mottager av Nobels litteraturpris. Derfor satte jeg meg ned og skrev denne teksten, som her siteres i sin helhet:  «Den tsjekkisk-norske forfatteren Michael Konupek er for meg et nytt navn, men ifølge omslagsteksten på den ferske diktsamlingen Ugress   & omstendigheter har han utgitt flere skjønnlitterære verk, deriblant romanen Böhmerland 600 cc . Boken har et monokromt omslag i en farve jeg vil kalle «mørk militærgrønn» og inneholder informasjon om tittel, forfatter, genre og...

Troller Würmstuggu nyhetsbildet igjen?

  Det siste døgnet har vi mottatt en del henvendelser fra våre lesere angående denne artikkelen i VG. Er denne «Selma Moren, debattjournalist og kommentator» bare en oppdiktet Würmstuggu-figur? er det noen som spør. Er det bare redaksjonen som er ute og troller nyhetsbildet igjen?  Dette har vi avkreftet tidligere, men likevel er det ikke helt usant. Det er ikke vi som har skapt figuren, det er det noen i VGs satireredaksjon som har gjort, men akkurat denne artikkelen er det vi som har ført i pennen. Vi har nemlig inngått en avtale med VG om å levere «Selma»-stoff i tiden fremover. Men vi er ikke de eneste, for «Selma» er et gruppeprosjekt med flere bidragsytere, både fra VG-redaksjonen og eksterne. Vi synes det er en morsom utfordring å se nyhetsbildet gjennom øynene til en tenåringspike som kanskje er litt trangsynt og ikke så veldig smart, men som kompanserer med et stort hjerte og tro på seg selv. Det er flere «kommentarer» som allerede er skrevet og som bare venter på å...

Når #metoo dreper

  Søndag 24. mars begynte et mareritt for den prisbelønte amerikanske serieskaperen Ed Piskor, kjent for tegneserier som «Hip Hop Family Tree», «Wizzywig» «Red Room» og «X-Men: Grand Design», og ikke minst den svært populære Youtube-kanalen «Cartoonist Kayfabe». En kvinne ved navn Molly Dwyer postet en «historie» på Instagram der hun fremla et nøye kuratert utvalg chatmeldinger fra 2020 som kunne gi inntrykk av at Piskor forsøkte å flørte med henne. På dette tidspunktet var Dwyer 17, snart 18 år, og Piskor var 37. De kontekstløse chatmeldingene ble ledsaget av grove anklager om «grooming» og uanstendig omgang med en mindreårig. Noen tok et skjermbilde av Instagram-posten og spredde den på sosiale medier. Dermed var helvete igang for Ed Piskor. Internettmobben begynte å samle seg for å ta ned nok et offer.  I løpet av timer ble det en allment akseptert sannhet at Piskor var en pedofil overgrepsmann, eller i beste fall en «creepy old man» som prøvde å komme ned i buksene på unge...