Gå til hovedinnhold

Spisestuggu: Spaghetti med tomatsaus

 


Nå som høsten er her, begynner jeg å lengte mot sydligere strøk. Gjør ikke du også? Hadde det ikke vært deilig å tilbringe noen uker i Italia på denne tiden av året? Og da tenker jeg ikke bare på været og naturen, men også på maten. Vel, om man ikke kan dra til Italia, får man dra Italia hit, og det lar seg faktisk gjøre om man bare setter seg litt inn i landets rike mattradisjoner. Klimaet, naturen med dens utsøkte råvarer og, ikke minst, historien har gjort det italienske kjøkkenet til noe helt for selv. De italienske rettene er elsket over hele verden, mye takket være italienernes utferdstrang. Selv i Norge finnes det idag en rekke restauranter som serverer mat med napolitanske, romerske og venezianske spesialiteter. Men i de flestes forestillingsverden er nok spaghetti den mest arketypiske retten. Herunder vil leseren finne en oppskrift på den italienske spesialiteten «spaghetti med tomatsaus».


Du trenger:

En pakke spaghetti

Et glass tomatbasert pastasaus

Salt

Krydder, urter

Olivenolje eller smør

Ost


Fremgangsmåte:

Kok opp vann. Tilsett salt i passende mengde. Dette kan variere fra person til person. Når vannet koker, tilsettes en ønsket mengde spaghetti. Spaghettien er hard og stiv i tørr tilstand, men når den kommer i kontakt med det varme vannet, mykes den opp og kan lett bøyes slik at den får plass i kjelen. Hvis du har dårlig tid, kan pastaen knekkes og tilsettes vannet mens det ennå er kaldt. Spaghettien skal kokes til den er myk og kun gir lett motstand mot tennene når den tygges. Normal koketid er 8-10 minutter, men husk at dette avgjøres av tykkelsen. Tynnere spaghetti krever kortere koketid enn tykk. Det er viktig at pasta føles behagelig i munnen når den spises. 


Mens spaghettien koker, tar man et glass pastasaus og heller innholdet oppi en kasserolle. Skru på varmen på platen, og la komfyren gradvis varme opp sausen slik at aromaene i råvarene kommer til sin rett. Tomatbaserte sauser må ha jevn oppvarming og bør ikke koke for lenge. Ingen liker svidd saus. Det kan være lurt å legge et lokk på kasserollen slik at det ikke spruter når det begynner å koke. Om ønskelig kan man ha i krydder eller urter mens sausen varmes opp. Noen liker å ha litt pepper i, mens andre foretrekker basillikum eller hvitløk. Eller hva med litt timian?


Når spaghettien er ferdig, heller man ut vannet ved hjelp av et dørslag. Tilbake i kjelen tilsettes den kokte spaghettien fett i form av olivenolje eller smør for å hindre at den klistrer seg sammen. All pasta skal føles glatt i munnen, også uten saus. 


Legg spaghettien på en tallerken, ha ønsket mengde saus ved siden av eller på toppen, og server! Om man ønsker det kan man ha ost oppå. Osten vil smelte når den kommer i kontakt med den varme maten. Nyt maten, og kjenn hvordan den italienske solen og det sydlandske temperamentet formelig vekkes til live i ditt sinn. Jeg kan nesten garantere at du vil føle deg nesten som en italiener mens du spiser.


Buon appetito!


Foto: Isorepublic



Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Varg Vikernes har ordet

  BOKOMTALE AV ESPEN D To Hell And Back Again Varg Vikernes 2025 I dag forbinder de fleste hardrock med koselige skallede bamser med skjegg og tatoveringer. Men hvis vi går tilbake til det tidlige 90-tallet, var det annerledes. Da var hardrockerne farlige, og den farligste av dem alle var Varg Vikernes aka Greven.  I 1994 ble han dømt for overlagt drap og flere kirkebranner. 31 år senere har Vikernes satt seg ned og skrevet sine memoarer. Akkurat slik musikeren Vikernes gjorde alt selv med enmannsbandet sitt Burzum, har han også gjort alt selv med denne boken. Skrevet selv, lest korrektur selv, ikke alltid med like stort hell, og gitt ut boken selv. Det har blitt en koloss av en bok med sine nesten 700 sider. Opprinnelig er boken skrevet som fem forskjellige bøker, men i år er altså alle bøkene samlet og gitt ut til den hyggelige prisen av 300 kroner. De fem delene er 1: «My Black Metal Story» der Vikernes skriver om hvordan han begynte med metall-musikk og hvordan kretse...

20 spådommer for 2025

  Akkurat som i fjor har vi tatt i bruk våre klarsynte evner og skuet inn i krystallkulen for å se hva den kan fortelle oss om det kommende året. Her er våre spådommer for 2025: 1. Sykefraværet i Norge går ned. 2. Donald Trump forbyr all politisk opposisjon og oppløser kongressen på ubestemt tid. 3. Ukraina vinner en overbevisende seier over Russland og gjenoppretter sine gamle grenser. (Med forbehold om at det kan skje allerede før nyttår.) 4. Arbeiderpartiet blir landets største parti i stortingsvalget i september, og den populære partilederen Jonas Gahr Støre fortsetter som statsminister.  5. Det norske langrennslandslaget møter uventet sterk konkurranse i verdenscup og VM. 6. Dagbladet publiserer ikke en eneste nakenspa-reportasje. 7. Offentlig pengebruk går ned i Norge. 8. En rekke øygrupper i Asia og Oseania blir ubeboelige etter at isen på Nordpolen smelter. 9. Det blir fred i Midtøsten.  10. Etter valget i oktober får Elfenbenskysten sin førs...

Bokomtale: Nettforgiftning

  Nettforgiftning Siw Aduvill og Didrik Søderlind Humanist Forlag, 2025 De siste årene har Würmstuggu skrevet en god del om fenomenet woke. Denne våren har vi publisert anmeldelser av to ferske bøker som tar opp temaet med en dybde vi sjelden ser i det offentlige ordskiftet, Wokeisme av Lars Erik Gjerde og Kateterprofetenes opprør av Andreas Hardhaug Olsen. Og i fjor sommer skrev vi om Frank Rossaviks De korrekte fra 2022. Nå er tiden kommet for å ta opp en bok som ser saken fra motsatt synsvinkel. I våres kom boken Nettforgiftning av Siw Aduvill og Didrik Søderlind. Boken, som har undertittelen Å miste noen til radikalisering og konspirasjonsteorier, har en helt annen tilnærming til stoffet og handler for så vidt ikke bare om woke i streng forstand, men også tilstøtende saksområder som klimapolitikk og håndtering av covid-pandemien. Didrik Søderlind er trolig en kjent skikkelse for de fleste av Würmstuggus lesere. Han arbeider som rådgiver for den statsfinansierte ateis...