Nå som høsten er her, begynner jeg å lengte mot sydligere strøk. Gjør ikke du også? Hadde det ikke vært deilig å tilbringe noen uker i Italia på denne tiden av året? Og da tenker jeg ikke bare på været og naturen, men også på maten. Vel, om man ikke kan dra til Italia, får man dra Italia hit, og det lar seg faktisk gjøre om man bare setter seg litt inn i landets rike mattradisjoner. Klimaet, naturen med dens utsøkte råvarer og, ikke minst, historien har gjort det italienske kjøkkenet til noe helt for selv. De italienske rettene er elsket over hele verden, mye takket være italienernes utferdstrang. Selv i Norge finnes det idag en rekke restauranter som serverer mat med napolitanske, romerske og venezianske spesialiteter. Men i de flestes forestillingsverden er nok spaghetti den mest arketypiske retten. Herunder vil leseren finne en oppskrift på den italienske spesialiteten «spaghetti med tomatsaus».
Du trenger:
En pakke spaghetti
Et glass tomatbasert pastasaus
Salt
Krydder, urter
Olivenolje eller smør
Ost
Fremgangsmåte:
Kok opp vann. Tilsett salt i passende mengde. Dette kan variere fra person til person. Når vannet koker, tilsettes en ønsket mengde spaghetti. Spaghettien er hard og stiv i tørr tilstand, men når den kommer i kontakt med det varme vannet, mykes den opp og kan lett bøyes slik at den får plass i kjelen. Hvis du har dårlig tid, kan pastaen knekkes og tilsettes vannet mens det ennå er kaldt. Spaghettien skal kokes til den er myk og kun gir lett motstand mot tennene når den tygges. Normal koketid er 8-10 minutter, men husk at dette avgjøres av tykkelsen. Tynnere spaghetti krever kortere koketid enn tykk. Det er viktig at pasta føles behagelig i munnen når den spises.
Mens spaghettien koker, tar man et glass pastasaus og heller innholdet oppi en kasserolle. Skru på varmen på platen, og la komfyren gradvis varme opp sausen slik at aromaene i råvarene kommer til sin rett. Tomatbaserte sauser må ha jevn oppvarming og bør ikke koke for lenge. Ingen liker svidd saus. Det kan være lurt å legge et lokk på kasserollen slik at det ikke spruter når det begynner å koke. Om ønskelig kan man ha i krydder eller urter mens sausen varmes opp. Noen liker å ha litt pepper i, mens andre foretrekker basillikum eller hvitløk. Eller hva med litt timian?
Når spaghettien er ferdig, heller man ut vannet ved hjelp av et dørslag. Tilbake i kjelen tilsettes den kokte spaghettien fett i form av olivenolje eller smør for å hindre at den klistrer seg sammen. All pasta skal føles glatt i munnen, også uten saus.
Legg spaghettien på en tallerken, ha ønsket mengde saus ved siden av eller på toppen, og server! Om man ønsker det kan man ha ost oppå. Osten vil smelte når den kommer i kontakt med den varme maten. Nyt maten, og kjenn hvordan den italienske solen og det sydlandske temperamentet formelig vekkes til live i ditt sinn. Jeg kan nesten garantere at du vil føle deg nesten som en italiener mens du spiser.
Buon appetito!
Foto: Isorepublic
Kommentarer
Legg inn en kommentar