Gå til hovedinnhold

Luke 22: Heinrich Himmler

 

Himmler 29 år gammel.

Würmstuggus julekalender tar i år for seg fascister, nasjonalsosialister og andre nasjonalistisk orienterte, militante anti-marxister som gjorde seg bemerket for sin kamp mot liberalisme, parlamentarisme og klassekamp mellom 1919 og 1945. Hver dag frem mot jul åpner vi en luke som vi håper vil opplyse, underholde og bidra til den tiltagende julestemningen i de tusen hjem. 


Fullt navn: Heinrich Luitpold Himmler

Født: 7. oktober 1900

Titler: SS Führer, SS Oberführer, Reichsführer SS, SS Obergruppenführer, Reichsleiter. 

Gruppetilhørighet: Schutzstaffel (SS), NSDAP

Livssyn: Esoterisk hedendom, nasjonalsosialisme

Fiender: Jøder, bolsjeviker

Venner: Hitler, Goebbels 

Pronomen: Er/ihn


Heinrich Himmler var den beryktede lederen for SS (Schutzstaffel) under andre verdenskrig. Han var også den mest seriøse paganisten blant toppsjiktet i Nazi-Tyskland. Skjønt døpt og oppdratt katolsk, ble Himmler i voksen alder overbevist om at kristendommen var en del av problemet for den ariske rase, og at et absolutt brudd med denne var nødvendig for å bringe de germanske folk tilbake til sine røtter. Himmler ble en av de mektigste mennene i nazi-Tyskland etter De lange knivers natt, da SA-ledelsen ble utradert og SS formelt gjort uavhengig av SA. Dette satte Himmler direkte under Hitler i makthierarkiet. Himmler var en ledende utvikler både av Nazi-Tysklands rase-regime, nettverket av konsentrasjonsleirer og den «endelige løsning på jødespørsmålet». 

 

Himmlers største interesse var det rasemessige, åndelige aspektet av nazismen. Han ønsket å bygge en ny religion, basert på det han anså var den sanne bakgrunnen til den ariske rasen. Han satte opp Ahnenerbe-instituttet som en esoterisk tenketank, og finansierte mange ekspedisjonar til forskjellige deler av verden for å finne koblinger til de første arierne. En hypotese de var opptatt av, var ideen om at arierne var de overlevende fra kontinentet Atlantis. Ahernebe-instituttet finansierte mange arkeologiske og folkloristiske ekspedisjoner med det formålet å finne spor av dette. De mest ambisiøse ble sendt til sentral-Asia og Antarktis. 


I Nicholson Bakers bok Human Smoke, som vi omtalte på Würmstuggu for en tid siden, fortelles det en rekke historier om Himmler. Her er noen av dem: 


I oktober 1938 skrev Das Schwarze Korps, avisen til Himmlers SS, at jødene i Italia og Tyskland var gisler som skjebnen hadde gitt i hendene til nazistene til forsvar mot Verdensjødedommen.


31. august 1939 fingerte Himmlers menn et angrep på en tysk grenseby som nazistene brukte som casus belli for invasjonen av Polen. 


Lederen for den tyske okkupasjonshæren, general Johannes Blaskowitz, var i konflikt med Himmlers SS over den brutalitet som ble brukt overfor polakker og jøder i Polen. 


I mars 1941 jobbet Himmler og Viktor Brack, også i SS, med en plan om å sterilisere jøder, som en «human» løsning på problemet. Da de fant ut at det ikke var mulig å dekke over operasjonen, forlot de ideen. 


I august 1941 så Heinrich Himmler en massehenrettelse av jøder for første gang i den hviterussiske byen Minsk. Han hadde aldri sett døde mennesker og var nysjerrig. Visstnok skal han ha snakket med en jødisk gutt med arisk utseende og spurt om foreldrene og besteforeldrene var jødiske. Da svaret var ja, sa han at han ikke kunne hjelpe gutten. Når han fikk blodsøl fra skytingen på klærne, skal han ha blitt merkbart blek, og kommandanten for gruppen advarte Himmler om effekten på soldatene. Han skal ha sagt til Himmler at de vi trener på denne måten vil bli nevrotikere eller villmenn. Himmler skal ha sagt at de bare måtte gjøre sin plikt. Etter dette begynte han og hans undersåtter å se etter alternative måter å drepe jøder på, med det formål å skåne bødlene for effekten av å gjennomføre massedrap. 


I november 1941, to måneder før Wansee-konferansen, skal Himmler ha vært deprimert over å «planlegge jødene i Europas ødeleggelse». 


Forøvrig bør Himmlers ugjerninger være velkjente for den alminnelig opplyste borger. 


Himmler begikk selvmord 23. mai 1945. 



Kalenderskribent: Håkon D. Myhre

Foto: Heinrich Hoffmann, 1929

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Når #metoo dreper

  Søndag 24. mars begynte et mareritt for den prisbelønte amerikanske serieskaperen Ed Piskor, kjent for tegneserier som «Hip Hop Family Tree», «Wizzywig» «Red Room» og «X-Men: Grand Design», og ikke minst den svært populære Youtube-kanalen «Cartoonist Kayfabe». En kvinne ved navn Molly Dwyer postet en «historie» på Instagram der hun fremla et nøye kuratert utvalg chatmeldinger fra 2020 som kunne gi inntrykk av at Piskor forsøkte å flørte med henne. På dette tidspunktet var Dwyer 17, snart 18 år, og Piskor var 37. De kontekstløse chatmeldingene ble ledsaget av grove anklager om «grooming» og uanstendig omgang med en mindreårig. Noen tok et skjermbilde av Instagram-posten og spredde den på sosiale medier. Dermed var helvete igang for Ed Piskor. Internettmobben begynte å samle seg for å ta ned nok et offer.  I løpet av timer ble det en allment akseptert sannhet at Piskor var en pedofil overgrepsmann, eller i beste fall en «creepy old man» som prøvde å komme ned i buksene på unge piker. H

Står Würmstuggu bak Simen Bondevik?

  Det siste døgnet har vi mottatt en rekke henvendelser fra lesere som lurer på om det er vi som har skrevet denne kronikken i Aftenposten, der Simen Bondevik klager sin nød over at han har fått Twitter-kontoen sin sperret og låst, angivelig fordi han har trykket like på en tweet fra mikropartiet Sentrum om det kontroversielle temaet funksjonshemmedes rettigheter. I kronikken skriver Bondevik at han er skuffet over Elon Musks nye, mer ytringsfrihetsvennlige regime på Twitter. De oppsiktsvekkende opplysningene om sensur og politisk styring som har kommet for dagen etter at Musk overtok, men knapt blitt rapportert om i norsk presse, nevner han selvfølgelig ikke. Det gjør man vanligvis ikke i den venstreorienterte skravleklassen. Spørsmålet våre lesere stiller, er altså om Simen Bondevik og hans «organisasjon» Unge Sentrum bare er påfunn fra Würmstuggu-redaksjonen etter samme mønster som de figurene vi har skapt ved hjelp av Twitter-kontoer og fingerte leserbrev til avisene for å gjøre n

Hatpropaganda i skolebibliotekene

  Vi har mottatt et foruroligende brev fra en av våre lesere. Vi publiserer det i uavkortet form.  Kjære Würmstuggu Jeg er en kjærlig forelder til en 15-åring som går på ungdomsskolen. Her om dagen kom hen hjem og fortalte noe som rystet vår lille familie langt inn i ryggmargen. Dette hendte mens klassen var på biblioteket for å finne en bok å lese. Mens vår unge skoleelev gikk der mellom bokhyllene på jakt etter lesestoff, fikk hen øye på noen bøker hen har hørt meget om, men aldri lest. (Vi er påpasselige med å gi hen egnet litteratur med gode verdier.) Der stod nemlig «Harry Potter»-bøkene av J.K. Rowling i all sin fargerike, forlokkende prakt. Her må noen ha sovet i timen, tenkte vi, for ingen som følger med i nyhetsbildet kan vel ha unngått å få med seg at Rowling er en moderne hatprofet som sprer sin giftige transfobiske propaganda ikke bare på «sosiale medier», men også gjennom disse tilsynelatende harmløse barnebøkene og de filmene de er basert på. Da vårt barn konfronterte bib