Gå til hovedinnhold

Luke 24: Adolf Hitler

 

Se hvem som ringer julen inn!

Fullt navn: Adolf Hitler

Født: 20. april 1889

Død: 30. april 1945

Høyde: ca.173 cm

Hårfarve: Brun

Øyenfarve: Blå

Yrke: Fører

Spesielle egenskaper: Karisma, utmerkede oratoriske evner, habil tegner og maler

Erkefiender: Winston Churchill, Josef Stalin

Gruppetilhørighet: NSDAP


Adolf Hitler er kanskje det 20. århundrets mest kjente mann. Han startet den største og blodigste væpnede konflikten menneskeheten har sett. Hans forsøk på å utrydde hele folkegrupper huskes med gru, og de metodene han brukte for å ensrette det tyske samfunnet i tråd med nasjonalsosialismens lære har vært analysert opp og i mente av historikere og samfunnsforskere. 


Etterhvert har hans skikkelse i vår kollektive bevissthet antatt form av en demon, et slags universelt symbol på ondskap ingen vil vedkjenne seg. Selv om Hitler møtes med unison fordømmelse i verden idag, anses han og hans ideologi likevel som en konstant eksistensiell trussel mot vår sivilisasjon. Selv om han har vært død i 77 år og hans relativt kortvarige regime idag er et minne kun den aller eldste generasjonen besitter, advares det stadig mot den umiddelbare faren nazismen representerer for våre samfunn. Men Hitler var ingen demon. Han var et menneske, og fremfor alt et menneske av sin tid. Radikal? Javisst. Men like genocidale regimer har eksistert både før og etter ham. Han skapte ikke sin ideologi ut av intet. Og målet var ikke å spre ondskap over hele verden. Han var bare mer villig til å gå over flere lik enn de fleste for å virkeliggjøre det han mente var en rettferdig verdensorden. Og han var en dyktig manipulator som skydde få midler for å oppnå sin vilje. Som Stalin. Som Mao. I motsetning til de to sistnevnte oppnådde Hitler sin maktposisjon gjennom demokratiets veier, og han nøt stor populatitet i brede lag av befolkningen i Tyskland det meste av sin regjeringstid. Husk at det er en god mulighet for at nettopp du ville vært en entusiastisk Hitler-beundrer om du hadde vært tysker på 1930-tallet.


Hans politiske gjennombrudd skjedde i et kriserammet Tyskland der nederlaget i  første verdenskrig stod friskt i minnet og Versaillesfreden krav var en del av tyskernes dagligliv. Et Tyskland, der völkische, pangermanistiske, antisemittiske og antiliberale ideer var mainstream. Av disse ideene er det bare sistnevnte som kan kalles mainstream i vår del av verden idag. Og dagens antiliberale krefter henter i forsvinnende liten grad inspirasjon fra Hitler og hans nasjonalsosialistiske regime. Likevel eksisterer det en påfallende berøringsangst overfor slt som vedrører Hitler og nazismen. Nyutgivelser av Mein Kampf er alltid kontroversielle, bilder sensureres av sosiale medier, uhøytidelig omgang med nazistiske symboler kritiseres heftig i mediene (selv om ingen hever øyenbrynene når man spøkefullt eller i alvor bruker kommunistiske symboler). 


Dette er ikke ment å være noen biografi eller faktatekst om Hitler. De fleste kjenner til det viktigste om ham fra før. I hvert fall nok til å bruke ham som referanse når noen skal skjelles ut for å være rasistisk, utilstrekkelig liberal, for streng, for kritisk til sosialisme, innvandring eller Israel, for å støtte Ukraina eller Russland, eller rett og slett for å mene noe annet enn den som skjeller ut. Jeg bare håper vi kan få et mer normalisert forhold til Hitler som historisk aktør og nasjonalsosialismen som historisk fenomen, uten vedhenget av metafysikk og tabuer. For å si som Jokke: «Hitler var et menneske som du og jeg, men han va’kke no kul. Han var en voldelig fyr. Han var frelst.»




Du trodde kanskje dette var siste luke i Würmstuggus julekalender 2022? Da har du ikke fulgt med i timen. Som vi allerde har nevnt, og i likhet med våre tidligere kalendere, går denne julekalenderen helt frem til Frelserens fødselsdag, altså 25. desember. Det er slik vi pleier å gjøre det her i Würmstuggu. Så følg med videre! I morgen åpner vi den aller siste luken. Hvem kan det være, tro?


Kommentarer

  1. Det føltes litt som en slags sorg å åpne det siste vinduet. Så kommer det en slags skamfølelse: Har det ikke vært nok djevelskap ? Jo, det har jo det. På den annen side så forandrer jo ikke en julekalender historien. Den gjengir historie, noe som har vært. Uansett; den er en trøst at vi får en bonus i morgen.

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Troller Würmstuggu nyhetsbildet igjen?

  Det siste døgnet har vi mottatt en del henvendelser fra våre lesere angående denne artikkelen i VG. Er denne «Selma Moren, debattjournalist og kommentator» bare en oppdiktet Würmstuggu-figur? er det noen som spør. Er det bare redaksjonen som er ute og troller nyhetsbildet igjen?  Dette har vi avkreftet tidligere, men likevel er det ikke helt usant. Det er ikke vi som har skapt figuren, det er det noen i VGs satireredaksjon som har gjort, men akkurat denne artikkelen er det vi som har ført i pennen. Vi har nemlig inngått en avtale med VG om å levere «Selma»-stoff i tiden fremover. Men vi er ikke de eneste, for «Selma» er et gruppeprosjekt med flere bidragsytere, både fra VG-redaksjonen og eksterne. Vi synes det er en morsom utfordring å se nyhetsbildet gjennom øynene til en tenåringspike som kanskje er litt trangsynt og ikke så veldig smart, men som kompanserer med et stort hjerte og tro på seg selv. Det er flere «kommentarer» som allerede er skrevet og som bare venter på å bli publ

Bokomtale: Ugress & omstendigheter

  En kveld tidlig i oktober satte jeg meg ned og leste Michaels Konupeks diktsamling Ugress & omstendigheter . Efter å ha lest den to ganger, slo to tanker ned i mitt hode: 1) Om kort tid vil jeg trolig ha glemt hele boken, og 2) for de aller fleste vil boken forbli fullstendig ukjent, kun en anonym bokutgivelse i en smal genre som ble utgitt uten brask og bram en gang i 2024, med mindre noe helt spesielt skulle skje, som for eksempel at Konupek skulle bli en folkekjær realitykjendis eller mottager av Nobels litteraturpris. Derfor satte jeg meg ned og skrev denne teksten, som her siteres i sin helhet:  «Den tsjekkisk-norske forfatteren Michael Konupek er for meg et nytt navn, men ifølge omslagsteksten på den ferske diktsamlingen Ugress   & omstendigheter har han utgitt flere skjønnlitterære verk, deriblant romanen Böhmerland 600 cc . Boken har et monokromt omslag i en farve jeg vil kalle «mørk militærgrønn» og inneholder informasjon om tittel, forfatter, genre og forlag. Boken

Når #metoo dreper

  Søndag 24. mars begynte et mareritt for den prisbelønte amerikanske serieskaperen Ed Piskor, kjent for tegneserier som «Hip Hop Family Tree», «Wizzywig» «Red Room» og «X-Men: Grand Design», og ikke minst den svært populære Youtube-kanalen «Cartoonist Kayfabe». En kvinne ved navn Molly Dwyer postet en «historie» på Instagram der hun fremla et nøye kuratert utvalg chatmeldinger fra 2020 som kunne gi inntrykk av at Piskor forsøkte å flørte med henne. På dette tidspunktet var Dwyer 17, snart 18 år, og Piskor var 37. De kontekstløse chatmeldingene ble ledsaget av grove anklager om «grooming» og uanstendig omgang med en mindreårig. Noen tok et skjermbilde av Instagram-posten og spredde den på sosiale medier. Dermed var helvete igang for Ed Piskor. Internettmobben begynte å samle seg for å ta ned nok et offer.  I løpet av timer ble det en allment akseptert sannhet at Piskor var en pedofil overgrepsmann, eller i beste fall en «creepy old man» som prøvde å komme ned i buksene på unge piker. H