Gå til hovedinnhold

Luke 24: Adolf Hitler

 

Se hvem som ringer julen inn!

Fullt navn: Adolf Hitler

Født: 20. april 1889

Død: 30. april 1945

Høyde: ca.173 cm

Hårfarve: Brun

Øyenfarve: Blå

Yrke: Fører

Spesielle egenskaper: Karisma, utmerkede oratoriske evner, habil tegner og maler

Erkefiender: Winston Churchill, Josef Stalin

Gruppetilhørighet: NSDAP


Adolf Hitler er kanskje det 20. århundrets mest kjente mann. Han startet den største og blodigste væpnede konflikten menneskeheten har sett. Hans forsøk på å utrydde hele folkegrupper huskes med gru, og de metodene han brukte for å ensrette det tyske samfunnet i tråd med nasjonalsosialismens lære har vært analysert opp og i mente av historikere og samfunnsforskere. 


Etterhvert har hans skikkelse i vår kollektive bevissthet antatt form av en demon, et slags universelt symbol på ondskap ingen vil vedkjenne seg. Selv om Hitler møtes med unison fordømmelse i verden idag, anses han og hans ideologi likevel som en konstant eksistensiell trussel mot vår sivilisasjon. Selv om han har vært død i 77 år og hans relativt kortvarige regime idag er et minne kun den aller eldste generasjonen besitter, advares det stadig mot den umiddelbare faren nazismen representerer for våre samfunn. Men Hitler var ingen demon. Han var et menneske, og fremfor alt et menneske av sin tid. Radikal? Javisst. Men like genocidale regimer har eksistert både før og etter ham. Han skapte ikke sin ideologi ut av intet. Og målet var ikke å spre ondskap over hele verden. Han var bare mer villig til å gå over flere lik enn de fleste for å virkeliggjøre det han mente var en rettferdig verdensorden. Og han var en dyktig manipulator som skydde få midler for å oppnå sin vilje. Som Stalin. Som Mao. I motsetning til de to sistnevnte oppnådde Hitler sin maktposisjon gjennom demokratiets veier, og han nøt stor populatitet i brede lag av befolkningen i Tyskland det meste av sin regjeringstid. Husk at det er en god mulighet for at nettopp du ville vært en entusiastisk Hitler-beundrer om du hadde vært tysker på 1930-tallet.


Hans politiske gjennombrudd skjedde i et kriserammet Tyskland der nederlaget i  første verdenskrig stod friskt i minnet og Versaillesfreden krav var en del av tyskernes dagligliv. Et Tyskland, der völkische, pangermanistiske, antisemittiske og antiliberale ideer var mainstream. Av disse ideene er det bare sistnevnte som kan kalles mainstream i vår del av verden idag. Og dagens antiliberale krefter henter i forsvinnende liten grad inspirasjon fra Hitler og hans nasjonalsosialistiske regime. Likevel eksisterer det en påfallende berøringsangst overfor slt som vedrører Hitler og nazismen. Nyutgivelser av Mein Kampf er alltid kontroversielle, bilder sensureres av sosiale medier, uhøytidelig omgang med nazistiske symboler kritiseres heftig i mediene (selv om ingen hever øyenbrynene når man spøkefullt eller i alvor bruker kommunistiske symboler). 


Dette er ikke ment å være noen biografi eller faktatekst om Hitler. De fleste kjenner til det viktigste om ham fra før. I hvert fall nok til å bruke ham som referanse når noen skal skjelles ut for å være rasistisk, utilstrekkelig liberal, for streng, for kritisk til sosialisme, innvandring eller Israel, for å støtte Ukraina eller Russland, eller rett og slett for å mene noe annet enn den som skjeller ut. Jeg bare håper vi kan få et mer normalisert forhold til Hitler som historisk aktør og nasjonalsosialismen som historisk fenomen, uten vedhenget av metafysikk og tabuer. For å si som Jokke: «Hitler var et menneske som du og jeg, men han va’kke no kul. Han var en voldelig fyr. Han var frelst.»




Du trodde kanskje dette var siste luke i Würmstuggus julekalender 2022? Da har du ikke fulgt med i timen. Som vi allerde har nevnt, og i likhet med våre tidligere kalendere, går denne julekalenderen helt frem til Frelserens fødselsdag, altså 25. desember. Det er slik vi pleier å gjøre det her i Würmstuggu. Så følg med videre! I morgen åpner vi den aller siste luken. Hvem kan det være, tro?


Kommentarer

  1. Det føltes litt som en slags sorg å åpne det siste vinduet. Så kommer det en slags skamfølelse: Har det ikke vært nok djevelskap ? Jo, det har jo det. På den annen side så forandrer jo ikke en julekalender historien. Den gjengir historie, noe som har vært. Uansett; den er en trøst at vi får en bonus i morgen.

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Når #metoo dreper

  Søndag 24. mars begynte et mareritt for den prisbelønte amerikanske serieskaperen Ed Piskor, kjent for tegneserier som «Hip Hop Family Tree», «Wizzywig» «Red Room» og «X-Men: Grand Design», og ikke minst den svært populære Youtube-kanalen «Cartoonist Kayfabe». En kvinne ved navn Molly Dwyer postet en «historie» på Instagram der hun fremla et nøye kuratert utvalg chatmeldinger fra 2020 som kunne gi inntrykk av at Piskor forsøkte å flørte med henne. På dette tidspunktet var Dwyer 17, snart 18 år, og Piskor var 37. De kontekstløse chatmeldingene ble ledsaget av grove anklager om «grooming» og uanstendig omgang med en mindreårig. Noen tok et skjermbilde av Instagram-posten og spredde den på sosiale medier. Dermed var helvete igang for Ed Piskor. Internettmobben begynte å samle seg for å ta ned nok et offer.  I løpet av timer ble det en allment akseptert sannhet at Piskor var en pedofil overgrepsmann, eller i beste fall en «creepy old man» som prøvde å komme ned i buksene på unge piker. H

Står Würmstuggu bak Simen Bondevik?

  Det siste døgnet har vi mottatt en rekke henvendelser fra lesere som lurer på om det er vi som har skrevet denne kronikken i Aftenposten, der Simen Bondevik klager sin nød over at han har fått Twitter-kontoen sin sperret og låst, angivelig fordi han har trykket like på en tweet fra mikropartiet Sentrum om det kontroversielle temaet funksjonshemmedes rettigheter. I kronikken skriver Bondevik at han er skuffet over Elon Musks nye, mer ytringsfrihetsvennlige regime på Twitter. De oppsiktsvekkende opplysningene om sensur og politisk styring som har kommet for dagen etter at Musk overtok, men knapt blitt rapportert om i norsk presse, nevner han selvfølgelig ikke. Det gjør man vanligvis ikke i den venstreorienterte skravleklassen. Spørsmålet våre lesere stiller, er altså om Simen Bondevik og hans «organisasjon» Unge Sentrum bare er påfunn fra Würmstuggu-redaksjonen etter samme mønster som de figurene vi har skapt ved hjelp av Twitter-kontoer og fingerte leserbrev til avisene for å gjøre n

Hatpropaganda i skolebibliotekene

  Vi har mottatt et foruroligende brev fra en av våre lesere. Vi publiserer det i uavkortet form.  Kjære Würmstuggu Jeg er en kjærlig forelder til en 15-åring som går på ungdomsskolen. Her om dagen kom hen hjem og fortalte noe som rystet vår lille familie langt inn i ryggmargen. Dette hendte mens klassen var på biblioteket for å finne en bok å lese. Mens vår unge skoleelev gikk der mellom bokhyllene på jakt etter lesestoff, fikk hen øye på noen bøker hen har hørt meget om, men aldri lest. (Vi er påpasselige med å gi hen egnet litteratur med gode verdier.) Der stod nemlig «Harry Potter»-bøkene av J.K. Rowling i all sin fargerike, forlokkende prakt. Her må noen ha sovet i timen, tenkte vi, for ingen som følger med i nyhetsbildet kan vel ha unngått å få med seg at Rowling er en moderne hatprofet som sprer sin giftige transfobiske propaganda ikke bare på «sosiale medier», men også gjennom disse tilsynelatende harmløse barnebøkene og de filmene de er basert på. Da vårt barn konfronterte bib