Gå til hovedinnhold

Spisestuggu: Pizza



Italias mattradisjoner er viden kjent og beundret i nær sagt hele verden. Folkelynne, klima, geografi og ikke minst historiske forhold har gjennom århundrene skapt en kultur for mat som krever de beste råvarene, og det er en ressurs Italia er rik på. Men først og fremst er det den omhyggelige bearbeidingen av råvarene som fremtryller de vidunderlige smakene vi forbinder med det italienske kjøkkenet. Jeg tror ikke jeg kjenner en eneste person som ikke setter pris på en god porsjon pasta, enten det er snakk om macaroni, spaghetti eller den populære retten lasagne. Og hva er vel vår egen risgrøt mot italienernes risotto


Men en rett troner over alt annet som kommer fra det italienske kjøkken. Jeg snakker selvfølgelig om den syditalienske spesialiteten pizza. Pizzaen kan beskrives som den perfekte kombinasjonen av hvete, Europas viktigste næringskilde gjennom tusenvis av år, tomat, den mest smakfulle av Den nye verdens vekster og ost laget av den hviteste bøffelmelk. Dandér med litt basilikum, og du har en rett som ikke bare er visuelt tiltalende, men også så velsmakende at et ikke ubetydelig antall mennesker gladelig innrømmer at de ikke kan spise noe bedre. 


Men hvordan tilberedes egentlig denne korn- og tomatbaserte harmonien av smak, lukt og farver? Les videre, og du vil snart kunne tilberede pizza like godt som en italiener! 




Du trenger:


En pizza

Litt hvitost

Ketchup eller krydder om ønskelig


Fremgangsmåte:

Skru på stekeovnen. Pizzaen skal stekes på ca. 200 grader, men det kan være lurt å kickstarte komfyren ved å sette den på full guffe noen minutter først. Da vil den nå riktig steketemperatur på kortere tid. Finn frem en stekeplate, og legg på et flak bakepapir. Ta pizzaen ut av emballasjen, og plasser den oppå bakepapiret. Ta på litt ekstra ost. Noen liker mye ost, mens andre liker mindre. Du bestemmer mengde selv. Når komfyren er tilstrekkelig varm, setter du platen med pizzaen inn på midtre rille. La pizzaen steke i om lag ti minutter.


Når pizzaen er ferdigstekt, kan den skjæres opp i stykker av passende størrelse. Dette er den ideelle måten å servere den til flere personer. Pizzaen kan også spises av én person. Da kan det være like greit å servere den på en vanlig tallerken og legge ved kniv og gaffel. Noen synes pizzaen blir bedre med litt ketsjup, mens andre sverge til krydder, for eksempel oregano eller chili. Noen liker til og med grillkrydder. Her er det bare fantasien som setter grenser.


Nå er det bare å nyte maten. Det skulle ikke forundre meg om det sprer seg sydlandske vibrasjoner rundt middagsbordet. Pizza får gjerne tungen på gli. Det er lett å bli sittende og skravle høylytt og gestikulere som temperamentsfulle italienere når det er pizza på bordet.


Buon appetito!


Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Bokomtale: Ugress & omstendigheter

  En kveld tidlig i oktober satte jeg meg ned og leste Michaels Konupeks diktsamling Ugress & omstendigheter . Efter å ha lest den to ganger, slo to tanker ned i mitt hode: 1) Om kort tid vil jeg trolig ha glemt hele boken, og 2) for de aller fleste vil boken forbli fullstendig ukjent, kun en anonym bokutgivelse i en smal genre som ble utgitt uten brask og bram en gang i 2024, med mindre noe helt spesielt skulle skje, som for eksempel at Konupek skulle bli en folkekjær realitykjendis eller mottager av Nobels litteraturpris. Derfor satte jeg meg ned og skrev denne teksten, som her siteres i sin helhet:  «Den tsjekkisk-norske forfatteren Michael Konupek er for meg et nytt navn, men ifølge omslagsteksten på den ferske diktsamlingen Ugress   & omstendigheter har han utgitt flere skjønnlitterære verk, deriblant romanen Böhmerland 600 cc . Boken har et monokromt omslag i en farve jeg vil kalle «mørk militærgrønn» og inneholder informasjon om tittel, forfatter, genre og...

Troller Würmstuggu nyhetsbildet igjen?

  Det siste døgnet har vi mottatt en del henvendelser fra våre lesere angående denne artikkelen i VG. Er denne «Selma Moren, debattjournalist og kommentator» bare en oppdiktet Würmstuggu-figur? er det noen som spør. Er det bare redaksjonen som er ute og troller nyhetsbildet igjen?  Dette har vi avkreftet tidligere, men likevel er det ikke helt usant. Det er ikke vi som har skapt figuren, det er det noen i VGs satireredaksjon som har gjort, men akkurat denne artikkelen er det vi som har ført i pennen. Vi har nemlig inngått en avtale med VG om å levere «Selma»-stoff i tiden fremover. Men vi er ikke de eneste, for «Selma» er et gruppeprosjekt med flere bidragsytere, både fra VG-redaksjonen og eksterne. Vi synes det er en morsom utfordring å se nyhetsbildet gjennom øynene til en tenåringspike som kanskje er litt trangsynt og ikke så veldig smart, men som kompanserer med et stort hjerte og tro på seg selv. Det er flere «kommentarer» som allerede er skrevet og som bare venter på å...

Når #metoo dreper

  Søndag 24. mars begynte et mareritt for den prisbelønte amerikanske serieskaperen Ed Piskor, kjent for tegneserier som «Hip Hop Family Tree», «Wizzywig» «Red Room» og «X-Men: Grand Design», og ikke minst den svært populære Youtube-kanalen «Cartoonist Kayfabe». En kvinne ved navn Molly Dwyer postet en «historie» på Instagram der hun fremla et nøye kuratert utvalg chatmeldinger fra 2020 som kunne gi inntrykk av at Piskor forsøkte å flørte med henne. På dette tidspunktet var Dwyer 17, snart 18 år, og Piskor var 37. De kontekstløse chatmeldingene ble ledsaget av grove anklager om «grooming» og uanstendig omgang med en mindreårig. Noen tok et skjermbilde av Instagram-posten og spredde den på sosiale medier. Dermed var helvete igang for Ed Piskor. Internettmobben begynte å samle seg for å ta ned nok et offer.  I løpet av timer ble det en allment akseptert sannhet at Piskor var en pedofil overgrepsmann, eller i beste fall en «creepy old man» som prøvde å komme ned i buksene på unge...