Italias mattradisjoner er viden kjent og beundret i nær sagt hele verden. Folkelynne, klima, geografi og ikke minst historiske forhold har gjennom århundrene skapt en kultur for mat som krever de beste råvarene, og det er en ressurs Italia er rik på. Men først og fremst er det den omhyggelige bearbeidingen av råvarene som fremtryller de vidunderlige smakene vi forbinder med det italienske kjøkkenet. Jeg tror ikke jeg kjenner en eneste person som ikke setter pris på en god porsjon pasta, enten det er snakk om macaroni, spaghetti eller den populære retten lasagne. Og hva er vel vår egen risgrøt mot italienernes risotto?
Men en rett troner over alt annet som kommer fra det italienske kjøkken. Jeg snakker selvfølgelig om den syditalienske spesialiteten pizza. Pizzaen kan beskrives som den perfekte kombinasjonen av hvete, Europas viktigste næringskilde gjennom tusenvis av år, tomat, den mest smakfulle av Den nye verdens vekster og ost laget av den hviteste bøffelmelk. Dandér med litt basilikum, og du har en rett som ikke bare er visuelt tiltalende, men også så velsmakende at et ikke ubetydelig antall mennesker gladelig innrømmer at de ikke kan spise noe bedre.
Men hvordan tilberedes egentlig denne korn- og tomatbaserte harmonien av smak, lukt og farver? Les videre, og du vil snart kunne tilberede pizza like godt som en italiener!
Du trenger:
En pizza
Litt hvitost
Ketchup eller krydder om ønskelig
Fremgangsmåte:
Skru på stekeovnen. Pizzaen skal stekes på ca. 200 grader, men det kan være lurt å kickstarte komfyren ved å sette den på full guffe noen minutter først. Da vil den nå riktig steketemperatur på kortere tid. Finn frem en stekeplate, og legg på et flak bakepapir. Ta pizzaen ut av emballasjen, og plasser den oppå bakepapiret. Ta på litt ekstra ost. Noen liker mye ost, mens andre liker mindre. Du bestemmer mengde selv. Når komfyren er tilstrekkelig varm, setter du platen med pizzaen inn på midtre rille. La pizzaen steke i om lag ti minutter.
Når pizzaen er ferdigstekt, kan den skjæres opp i stykker av passende størrelse. Dette er den ideelle måten å servere den til flere personer. Pizzaen kan også spises av én person. Da kan det være like greit å servere den på en vanlig tallerken og legge ved kniv og gaffel. Noen synes pizzaen blir bedre med litt ketsjup, mens andre sverge til krydder, for eksempel oregano eller chili. Noen liker til og med grillkrydder. Her er det bare fantasien som setter grenser.
Nå er det bare å nyte maten. Det skulle ikke forundre meg om det sprer seg sydlandske vibrasjoner rundt middagsbordet. Pizza får gjerne tungen på gli. Det er lett å bli sittende og skravle høylytt og gestikulere som temperamentsfulle italienere når det er pizza på bordet.
Buon appetito!
Kommentarer
Legg inn en kommentar