Gå til hovedinnhold

Spørsmål fra bermen

 


Vi mottar som kjent en god del brev fra leserne med spørsmål til våre spørsmålsrunder. Også denne gang er det redaktør Dalberg som står for svarene, for redaksjonssekretær Myhre har nok en gang prioritert piker vin og sang fremfor ærlig redaksjonsarbeid. Her er et utvalg spørsmål som vi har mottatt den siste måneden og selvfølgelig våre svar. Takk til våre ivrige lesere TerfStalker, Dag_Herbjørnsrud, AhmedAli, AlexE, Cyborg99, Chille_Pia, Sondre Ulstad og søstrene Grønnvik for spørsmål.


Har De noen formening om hvilken retning klesmoten kommer til å ta de nærmeste månedene?


Sannsynligvis vil vi se en dreining mot mer og tykkere tekstiler, tyngre sko og mer bruk av accessoirer som hansker, skjerf og luer i tiden fremover.


Kan du anbefale en film du nylig har sett?


Igår så jeg den tyske filmen «Stalingrad» fra 1993. Filmen er regissert av Joseph Vilsmaier og handler om en tysk militærtropp som deltar i stridighetene i Stalingrad 1942/43. Filmen er skildrer krigens brutalitet på en overbevisende måte, slik gode krigsfilmer ofte gjør, og takket være skuespillernes upåklagelige sceniske ferdigheter fremtrer rollefigurene for seeren på en måte som virker troverdig, også, eller kanskje især, for de av oss som aldri har deltatt i krigshandlinger, men som vet endel om mennesker. For min egen del synes jeg det var forfriskende med en film som viser annen verdenskrig fra et tysk perspektiv. Dette er en film jeg gjerne anbefaler.


Foretrekker De vann med eller uten kullsyre?


Vanligvis foretrekker jeg vann uten kullsyre, men av og til er det godt med forfriskende bobler. Det bør dog ikke være for mye kullsyre. Derfor drikker jeg heller Bris enn vanlig Farris.



Tror du telepati blir mulig i overskuelig fremtid, enten ved hjelp av digital teknologi eller som en påvist egenskap hos mennesker?


Man skal aldri si aldri, men det forekommer meg lite sannsynlig.


Hva mener De? Har hiphopen åpnet dører for innvandrerungdommen, og i så fall, er dette dører det er verdt å åpne, eller har den bare synliggjort den marginaliserte ungdommens misere og dermed bidratt til å undergrave tilliten til det norske samfunnet? Er hiphop noe staten i større grad bør gi økonomisk og organisatorisk støtte? På forhånd takk for svar.


Ingen kommentar. Hiphop interesserer meg ikke. Denne moderne musikkformen bringer meg vanligvis mer irritasjon enn glede når jeg eksponeres for den.


Me lever i ei tid då det i aukande grad vert synleg at folk tek val som ikkje er i tråd med dei etiske målsetjingane til styresmaktene. Synest du politikarane våre burde gjere meir for å regulere liva til vanlege folk?


Nei, eigentleg ikkje. 


Halla, Würmstuggu! Tror du det går mot full atomkrig?


Nei, det tror jeg ikke, men jeg er på det rene med at det ikke kan utelukkes at jeg tar feil.


Finnes det et dikt fra anglosfæren som beveger deg i den grad at du uten å nøle tilrår Würmstuggu-publikumet å lese det?


Ja, et dikt som nesten alltid beveger meg når jeg leser det, og særlig når jeg leser det høgt, er «Stopping by Woods on a Snowy Evening» av Robert Frost. 


«Whose woods these are I think I know.
His house is in the village though;
He will not see me stopping here
To watch his woods fill up with snow.

My little horse must think it queer
To stop without a farmhouse near
Between the woods and frozen lake
The darkest evening of the year.

He gives his harness bells a shake
To ask if there is some mistake.
The only other sound's the sweep
Of easy wind and downy flake.

The woods are lovely, dark and deep,
But I have promises to keep,
And miles to go before I sleep,
And miles to go before I sleep.»


Er det snart på tide at Norge får en statsminister som med flyt og elan mestrer «kebabnorsk»-sjargongen?


Ja, det ville vært både friskt og spennende. Det er tross alt 2022, og vi må ikke glemme at språket utvikler seg.


Bærer de på en redsel for å bli angrepet, kanskje også spist, av hyener?


Det finnes ikke hyener der jeg bor. Hadde det imidlertid gjort det, tror jeg ikke det ville bekymret meg nevneverdig. Det er en enkel sak å holde seg unna villdyrenes territorier.


Hva forbinder De med ordet «sanselig»?


Adjektiv.


Det var alle spørsmålene vi fant det opportunt å besvare i denne omgang. Men flere spørsmålsrunder kommer. Bare følg med på Würmstuggu. Hvis det er noe du lurer på, er det bare å sende brev eller postkort med spørsmål. Vi sees!



Illustrasjon: Aberdeen Bestiary


Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Når #metoo dreper

  Søndag 24. mars begynte et mareritt for den prisbelønte amerikanske serieskaperen Ed Piskor, kjent for tegneserier som «Hip Hop Family Tree», «Wizzywig» «Red Room» og «X-Men: Grand Design», og ikke minst den svært populære Youtube-kanalen «Cartoonist Kayfabe». En kvinne ved navn Molly Dwyer postet en «historie» på Instagram der hun fremla et nøye kuratert utvalg chatmeldinger fra 2020 som kunne gi inntrykk av at Piskor forsøkte å flørte med henne. På dette tidspunktet var Dwyer 17, snart 18 år, og Piskor var 37. De kontekstløse chatmeldingene ble ledsaget av grove anklager om «grooming» og uanstendig omgang med en mindreårig. Noen tok et skjermbilde av Instagram-posten og spredde den på sosiale medier. Dermed var helvete igang for Ed Piskor. Internettmobben begynte å samle seg for å ta ned nok et offer.  I løpet av timer ble det en allment akseptert sannhet at Piskor var en pedofil overgrepsmann, eller i beste fall en «creepy old man» som prøvde å komme ned i buksene på unge piker. H

Står Würmstuggu bak Simen Bondevik?

  Det siste døgnet har vi mottatt en rekke henvendelser fra lesere som lurer på om det er vi som har skrevet denne kronikken i Aftenposten, der Simen Bondevik klager sin nød over at han har fått Twitter-kontoen sin sperret og låst, angivelig fordi han har trykket like på en tweet fra mikropartiet Sentrum om det kontroversielle temaet funksjonshemmedes rettigheter. I kronikken skriver Bondevik at han er skuffet over Elon Musks nye, mer ytringsfrihetsvennlige regime på Twitter. De oppsiktsvekkende opplysningene om sensur og politisk styring som har kommet for dagen etter at Musk overtok, men knapt blitt rapportert om i norsk presse, nevner han selvfølgelig ikke. Det gjør man vanligvis ikke i den venstreorienterte skravleklassen. Spørsmålet våre lesere stiller, er altså om Simen Bondevik og hans «organisasjon» Unge Sentrum bare er påfunn fra Würmstuggu-redaksjonen etter samme mønster som de figurene vi har skapt ved hjelp av Twitter-kontoer og fingerte leserbrev til avisene for å gjøre n

Hatpropaganda i skolebibliotekene

  Vi har mottatt et foruroligende brev fra en av våre lesere. Vi publiserer det i uavkortet form.  Kjære Würmstuggu Jeg er en kjærlig forelder til en 15-åring som går på ungdomsskolen. Her om dagen kom hen hjem og fortalte noe som rystet vår lille familie langt inn i ryggmargen. Dette hendte mens klassen var på biblioteket for å finne en bok å lese. Mens vår unge skoleelev gikk der mellom bokhyllene på jakt etter lesestoff, fikk hen øye på noen bøker hen har hørt meget om, men aldri lest. (Vi er påpasselige med å gi hen egnet litteratur med gode verdier.) Der stod nemlig «Harry Potter»-bøkene av J.K. Rowling i all sin fargerike, forlokkende prakt. Her må noen ha sovet i timen, tenkte vi, for ingen som følger med i nyhetsbildet kan vel ha unngått å få med seg at Rowling er en moderne hatprofet som sprer sin giftige transfobiske propaganda ikke bare på «sosiale medier», men også gjennom disse tilsynelatende harmløse barnebøkene og de filmene de er basert på. Da vårt barn konfronterte bib