Gå til hovedinnhold

Spisestuggu: Pizza



Italias mattradisjoner er viden kjent og beundret i nær sagt hele verden. Folkelynne, klima, geografi og ikke minst historiske forhold har gjennom århundrene skapt en kultur for mat som krever de beste råvarene, og det er en ressurs Italia er rik på. Men først og fremst er det den omhyggelige bearbeidingen av råvarene som fremtryller de vidunderlige smakene vi forbinder med det italienske kjøkkenet. Jeg tror ikke jeg kjenner en eneste person som ikke setter pris på en god porsjon pasta, enten det er snakk om macaroni, spaghetti eller den populære retten lasagne. Og hva er vel vår egen risgrøt mot italienernes risotto


Men en rett troner over alt annet som kommer fra det italienske kjøkken. Jeg snakker selvfølgelig om den syditalienske spesialiteten pizza. Pizzaen kan beskrives som den perfekte kombinasjonen av hvete, Europas viktigste næringskilde gjennom tusenvis av år, tomat, den mest smakfulle av Den nye verdens vekster og ost laget av den hviteste bøffelmelk. Dandér med litt basilikum, og du har en rett som ikke bare er visuelt tiltalende, men også så velsmakende at et ikke ubetydelig antall mennesker gladelig innrømmer at de ikke kan spise noe bedre. 


Men hvordan tilberedes egentlig denne korn- og tomatbaserte harmonien av smak, lukt og farver? Les videre, og du vil snart kunne tilberede pizza like godt som en italiener! 




Du trenger:


En pizza

Litt hvitost

Ketchup eller krydder om ønskelig


Fremgangsmåte:

Skru på stekeovnen. Pizzaen skal stekes på ca. 200 grader, men det kan være lurt å kickstarte komfyren ved å sette den på full guffe noen minutter først. Da vil den nå riktig steketemperatur på kortere tid. Finn frem en stekeplate, og legg på et flak bakepapir. Ta pizzaen ut av emballasjen, og plasser den oppå bakepapiret. Ta på litt ekstra ost. Noen liker mye ost, mens andre liker mindre. Du bestemmer mengde selv. Når komfyren er tilstrekkelig varm, setter du platen med pizzaen inn på midtre rille. La pizzaen steke i om lag ti minutter.


Når pizzaen er ferdigstekt, kan den skjæres opp i stykker av passende størrelse. Dette er den ideelle måten å servere den til flere personer. Pizzaen kan også spises av én person. Da kan det være like greit å servere den på en vanlig tallerken og legge ved kniv og gaffel. Noen synes pizzaen blir bedre med litt ketsjup, mens andre sverge til krydder, for eksempel oregano eller chili. Noen liker til og med grillkrydder. Her er det bare fantasien som setter grenser.


Nå er det bare å nyte maten. Det skulle ikke forundre meg om det sprer seg sydlandske vibrasjoner rundt middagsbordet. Pizza får gjerne tungen på gli. Det er lett å bli sittende og skravle høylytt og gestikulere som temperamentsfulle italienere når det er pizza på bordet.


Buon appetito!


Kommentarer

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Varg Vikernes har ordet

  BOKOMTALE AV ESPEN D To Hell And Back Again Varg Vikernes 2025 I dag forbinder de fleste hardrock med koselige skallede bamser med skjegg og tatoveringer. Men hvis vi går tilbake til det tidlige 90-tallet, var det annerledes. Da var hardrockerne farlige, og den farligste av dem alle var Varg Vikernes aka Greven.  I 1994 ble han dømt for overlagt drap og flere kirkebranner. 31 år senere har Vikernes satt seg ned og skrevet sine memoarer. Akkurat slik musikeren Vikernes gjorde alt selv med enmannsbandet sitt Burzum, har han også gjort alt selv med denne boken. Skrevet selv, lest korrektur selv, ikke alltid med like stort hell, og gitt ut boken selv. Det har blitt en koloss av en bok med sine nesten 700 sider. Opprinnelig er boken skrevet som fem forskjellige bøker, men i år er altså alle bøkene samlet og gitt ut til den hyggelige prisen av 300 kroner. De fem delene er 1: «My Black Metal Story» der Vikernes skriver om hvordan han begynte med metall-musikk og hvordan kretse...

20 spådommer for 2025

  Akkurat som i fjor har vi tatt i bruk våre klarsynte evner og skuet inn i krystallkulen for å se hva den kan fortelle oss om det kommende året. Her er våre spådommer for 2025: 1. Sykefraværet i Norge går ned. 2. Donald Trump forbyr all politisk opposisjon og oppløser kongressen på ubestemt tid. 3. Ukraina vinner en overbevisende seier over Russland og gjenoppretter sine gamle grenser. (Med forbehold om at det kan skje allerede før nyttår.) 4. Arbeiderpartiet blir landets største parti i stortingsvalget i september, og den populære partilederen Jonas Gahr Støre fortsetter som statsminister.  5. Det norske langrennslandslaget møter uventet sterk konkurranse i verdenscup og VM. 6. Dagbladet publiserer ikke en eneste nakenspa-reportasje. 7. Offentlig pengebruk går ned i Norge. 8. En rekke øygrupper i Asia og Oseania blir ubeboelige etter at isen på Nordpolen smelter. 9. Det blir fred i Midtøsten.  10. Etter valget i oktober får Elfenbenskysten sin førs...

Bokomtale: Nettforgiftning

  Nettforgiftning Siw Aduvill og Didrik Søderlind Humanist Forlag, 2025 De siste årene har Würmstuggu skrevet en god del om fenomenet woke. Denne våren har vi publisert anmeldelser av to ferske bøker som tar opp temaet med en dybde vi sjelden ser i det offentlige ordskiftet, Wokeisme av Lars Erik Gjerde og Kateterprofetenes opprør av Andreas Hardhaug Olsen. Og i fjor sommer skrev vi om Frank Rossaviks De korrekte fra 2022. Nå er tiden kommet for å ta opp en bok som ser saken fra motsatt synsvinkel. I våres kom boken Nettforgiftning av Siw Aduvill og Didrik Søderlind. Boken, som har undertittelen Å miste noen til radikalisering og konspirasjonsteorier, har en helt annen tilnærming til stoffet og handler for så vidt ikke bare om woke i streng forstand, men også tilstøtende saksområder som klimapolitikk og håndtering av covid-pandemien. Didrik Søderlind er trolig en kjent skikkelse for de fleste av Würmstuggus lesere. Han arbeider som rådgiver for den statsfinansierte ateis...