Gå til hovedinnhold

Würmstuggu avslører: Vi trollet nyhetsbildet

 

Den observante Würmstuggu-leser har nok fått med seg at vi ved enkelte anledninger har prøvd oss på den humoristiske genren «satire» i det siste. Vi innrømmer gjerne at vi har har latt oss inspirere av komikeren Andrew Doyles hyperwoke figur «Titania McGrath». «Titania» var i utgangspunktet en parodikonto på Twitter, men har etterhvert også blitt spaltist i diverse publikasjoner, særlig Spike, og har dessuten gitt ut et par bøker. 


Vi hadde også lyst til å lage figurer som kunne oppfattes som virkelige personer som lever et eget liv utenfor Würmstuggus spalter. Den siste tiden tiden har det pågått en debatt om fenomenet kanselleringskultur, altså forsøk på å frata folk jobben basert på meninger de gir uttrykk for. Dette er noe vi i redaksjonen har opplevd selv. Vi har lagt merke til at folk som støtter slike kanselleringsforsøk, vanligvis ut fra et «woke» venstreradikalt ståsted, som regel benekter at slikt finner sted, i hvert fall her i Norge. Derfor tenkte vi at dette kunne danne et fint utgangspunkt for noen mediestunt. I mai sendte vi et innlegg til universitetsavisen Khrono under psevdonymet «Embla Imset, biologistudent». I innlegget, som hadde overskriften «Skadelige holdninger i norsk akademia», tar «Imset» til orde for avskjedigelse av biologiprofessor Kristian Gundersen for hans fordelaktige omtale av enkelte av Jordan Petersons uttalelser. For å gjøre det ekstra troverdig la vi ved et bilde av en venninne av Würmstuggu-redaksjonen som vi av åpenbare grunner ikke skal røpe navnet til. Vel, «Embla Imsets» innlegg fikk mye oppmerksomhet, og vi skjønte at dette var noe vi må fortsette med. 


Khrono er en avis med beskjeden leserskare, men den er en seriøs medieaktør som gjør sitt beste for å fremstå som troverdig. Derfor våget vi ikke å ha noe mer enn skriftlig kontakt med redaksjonen. Vi har imidlertid kontakter i en annen avis som ikke bare favner bredere, men som også har oppgitt alt håp om å fremstå som seriøs og troverdig. Derfor valgte vi Dagbladet som åsted for vårt andre store mediestunt utenfor Würmstuggus spalter. En bekjent av oss i redaksjonen sa seg villig til å formidle vårt anliggende for redaksjonen, slik at de kunne lage en «reportasje» med vår figur «Aleksander Engevik, leder i Bjerke Venstre»


Denne figuren har riktignok eksistert som Twitter-konto en stund, der vi har prøvd å utstyre ham med holdninger og egenskaper som en norsk «Titania McGrath» må ha. Som «Titania» og «Embla Imset» er han en parodi på den autoritære wokeismen som opptar mer og mer av det offentlige ordskiftet idag, og på Twitter har vår «AleksEngevik» gjort seg bemerket med stadig mer outrerte og absurde tweets som ofte handler om transseksualitet og nødvendigheten av å begrense meningsmangfoldet og ytringsfriheten. (Vi tenkte at det ville ha en komisk effekt å plassere den sterkt illiberale «Engevik» i liberale Venstre.) Vi har også gjort det til en greie at han blokkerer alle som sier ham imot. Vel, kort sagt har vår Twitter-strategi vært vellykket, og pr. idag har vår «Aleksander» oppunder 2000 følgere. 


Men tilbake til saken. Vi fikk nevøen til en bekjent av oss til å stille til intervju med Dagbladet. (Han hadde tidligere lånt sitt ansikt til Twitter-kontoens profilbilde. Vi hadde forberedt ham nøye med hva han skulle si til journalisten. Blant annet gjorde vi ham grundig kjent med Twitter-feeden til «AleksEngevik». Og intervjuet gikk utmerket. Journalisten ante ingen ugler i mosen, selv ikke da vår lokallagsleder i Venstre krever at Oslo kommune avskjediger lærer Anders Noreng for å si noe så tilforlatelig som at barn bør skjermes for seksualiserte arrangementer, og at den offentlige skolen bør holde avstand til ytterliggående ideologiske bevegelser som ønsker å endre norsk lov radikalt.


Artikkelen har blitt mye delt og diskutert på sosiale medier, og etter hva vi kan se har de fleste reagert negativt på «Engesets» uttalelser. Det var også meningen. Men en ting har skuffet oss. Så langt vi kan se, har ingen fattet mistanke om at vår «leder i Bjerke Venstre» ikke er en virkelig person. Vel, nå er katta ute av sekken, og vi må finne på en ny figur. Eller kanskje vi har gjort det allerede? Hvem vet, kanskje en av de Twitter-kontoene du følger, egentlig er driftet av oss i Würmstuggu-redaksjonen?

Kommentarer

  1. Nesten som man skulle tro at det ikke var sant. 🤓

    SvarSlett
  2. Men Engevik ER leder i Bjerke Venstre? Er dette en slags dobbelfake? https://www.venstre.no/artikkel/2023/03/30/bydelslagliste-bjerke-venstre-2023/

    SvarSlett
  3. Satire med trippel bunn dette. Fabelaktig.

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Troller Würmstuggu nyhetsbildet igjen?

  Det siste døgnet har vi mottatt en del henvendelser fra våre lesere angående denne artikkelen i VG. Er denne «Selma Moren, debattjournalist og kommentator» bare en oppdiktet Würmstuggu-figur? er det noen som spør. Er det bare redaksjonen som er ute og troller nyhetsbildet igjen?  Dette har vi avkreftet tidligere, men likevel er det ikke helt usant. Det er ikke vi som har skapt figuren, det er det noen i VGs satireredaksjon som har gjort, men akkurat denne artikkelen er det vi som har ført i pennen. Vi har nemlig inngått en avtale med VG om å levere «Selma»-stoff i tiden fremover. Men vi er ikke de eneste, for «Selma» er et gruppeprosjekt med flere bidragsytere, både fra VG-redaksjonen og eksterne. Vi synes det er en morsom utfordring å se nyhetsbildet gjennom øynene til en tenåringspike som kanskje er litt trangsynt og ikke så veldig smart, men som kompanserer med et stort hjerte og tro på seg selv. Det er flere «kommentarer» som allerede er skrevet og som bare venter på å bli publ

Bokomtale: Ugress & omstendigheter

  En kveld tidlig i oktober satte jeg meg ned og leste Michaels Konupeks diktsamling Ugress & omstendigheter . Efter å ha lest den to ganger, slo to tanker ned i mitt hode: 1) Om kort tid vil jeg trolig ha glemt hele boken, og 2) for de aller fleste vil boken forbli fullstendig ukjent, kun en anonym bokutgivelse i en smal genre som ble utgitt uten brask og bram en gang i 2024, med mindre noe helt spesielt skulle skje, som for eksempel at Konupek skulle bli en folkekjær realitykjendis eller mottager av Nobels litteraturpris. Derfor satte jeg meg ned og skrev denne teksten, som her siteres i sin helhet:  «Den tsjekkisk-norske forfatteren Michael Konupek er for meg et nytt navn, men ifølge omslagsteksten på den ferske diktsamlingen Ugress   & omstendigheter har han utgitt flere skjønnlitterære verk, deriblant romanen Böhmerland 600 cc . Boken har et monokromt omslag i en farve jeg vil kalle «mørk militærgrønn» og inneholder informasjon om tittel, forfatter, genre og forlag. Boken

Når #metoo dreper

  Søndag 24. mars begynte et mareritt for den prisbelønte amerikanske serieskaperen Ed Piskor, kjent for tegneserier som «Hip Hop Family Tree», «Wizzywig» «Red Room» og «X-Men: Grand Design», og ikke minst den svært populære Youtube-kanalen «Cartoonist Kayfabe». En kvinne ved navn Molly Dwyer postet en «historie» på Instagram der hun fremla et nøye kuratert utvalg chatmeldinger fra 2020 som kunne gi inntrykk av at Piskor forsøkte å flørte med henne. På dette tidspunktet var Dwyer 17, snart 18 år, og Piskor var 37. De kontekstløse chatmeldingene ble ledsaget av grove anklager om «grooming» og uanstendig omgang med en mindreårig. Noen tok et skjermbilde av Instagram-posten og spredde den på sosiale medier. Dermed var helvete igang for Ed Piskor. Internettmobben begynte å samle seg for å ta ned nok et offer.  I løpet av timer ble det en allment akseptert sannhet at Piskor var en pedofil overgrepsmann, eller i beste fall en «creepy old man» som prøvde å komme ned i buksene på unge piker. H