Karl Brjullov, «Pompeiis siste dag», 1830-1833
I keiser Titus’ første regjeringsår ble Romerriket rammet av en ufattelig naturkatastrofe da vulkanen Vesuv hadde et utbrudd som utryddet befolkningen i flere byer i det sydlige Italia. Den mest kjente av disse var Pompeii, som takket være den vulkanske asken som dekket byen, forble uberørt av menneskehender frem til utgravinger ble påbegynt på 1800-tallet.
Omtrent 1750 år etter det store utbruddet, under et lengre opphold i Roma, malte den russiske maleren Karl Brjullov (1799-1852) et 4,5 x 6,5 meter stort maleri som han ga tittelen «Pompeiis siste dag». Maleriet skildrer en kaotisk og fryktinngytende scene fra den dødsdømte byen i skyggen av det brennende fjellet. Og hvilket maleri det er! Kjenn på frykten i figurenes øyne! Hør brakene fra vulkanen og skrikene til de som snart skal dø! Kjenn varmen fra lavaen og grøss ved synet av askeregnet!
Både Aleksandr Pusjkin, Nikolaj Gogol og Walter Scott var fans, og Edward Bulwer-Lytton lot seg inspirere til å skrive romanen «The Last Days of Pompeii». Maleriet kan idag beskues i Det russiske museet i St. Petersburg.
Kommentarer
Legg inn en kommentar