Gå til hovedinnhold

Som man roper i skogen…

 

Palmesøndag er det blitt. Den stille uke står foran oss og påsken står foran oss. Det er på tide med nok en spørsmålsrunde. Vi har fått inn mange spørsmål, noen gode, andre helt idiotiske. Vi har valgt ut elleve spørsmål som representerer et tversnitt med hensyn til kvalitet. Det er redaktør Dalberg som besvarer alle spørsmålene denne gangen.


Har De irritert Dem over en bok i det siste?


Ja, jeg kan ikke si annet enn at «Ulvene fra evighetens skog», oppfølgeren til Knausgårds fabelaktige «Morgenstjernen», irriterte meg opptil flere ganger under min  nylige gjennomlesning. Der den første boken både engasjerte og fascinerte meg fra begynnelse til slutt med sin barokke oppbygning og omfattende rollegalleri, ble dessverre lesningen av denne siste boken tidvis et ork. Ikke det at det er noe galt med de to hovedpersonene - de er i og for seg ganske interessante som litterære gestalter - men det som irriterer, er den intense detaljrikdom som preger skildringene av deres gjøremål og tanker. De dvelende skildringer av matlaging, betraktninger om været, byturer og alt det andre som gjør hverdag til hverdag kommer altfor ofte i veien for den litterære utforskningen av liv, død og familie, som hele tiden ligger bak den massive veggen av ord. Den store stjernen som stod i sentrum for forrige bok, dukker opp først mot slutten av denne 800 sider lange romanen, med den konsekvens at det overnaturlige spiller en langt mindre fremtredende rolle her. «Morgenstjernen» imponerte meg, selv om den var litt all over the place og manglet den helheten jeg normalt forventer av en roman. «Ulvene fra evighetens skog» klarte noe jeg ikke hadde forventet av en så glimrende prosaist som Knausgård, den kjedet meg. Ikke hele tiden selvfølgelig - boken inneholder mye fint også - men så ofte at det irriterte meg under lesningen. Hadde boken vært halvparten så lang, hadde den antageligvis vært dobbelt så god. (Oktober, 2021)




Jeg interesserer meg for den økonomiske politikken i Sovjet under Gorbatsjov. Kan De anbefale en god bok om perestrojka?


Ja, jeg kan anbefale «The Struggle To Save the Soviet Economy: Michael Gorbachev and the Collapse of the USSR» av Chris Miller. Her blir vi presentert for Gorbatsjovs forøk på å reformere den sovjetiske økonomien fra midten av 80-tallet og frem til Sovjetunionens kollaps i 1991. Inspirasjonen hentet han og hans likesinnede i ulike forskningsmiljøer i Folkerepublikken Kina, der Deng Xiaoping satte i gang langtrekkende reformer i markedsøkonomisk retning på tampen av 70-tallet. Dette førte til en betydelig vekst i den kinesiske økonomien utover 80-tallet. Noe av dette måtte det da vel være mulig å gjøre i Sovjetunionen også? Tja. Gorbatsjov og hans allierte i statsapparatet gjorde det de kunne for å innføre reformer i industri og jordbruk, men de møtte mye motstand i byråkratiet og blant industriledere med sugerør i statskassa og de som levde av statlige overføringer til det ineffektive jordbruket. Den sosialistiske kommandoøkonomien var tungrådd og dominert av sterke interessegrupper som var alliert med konservative politikere som så med stor skepsis på Gorbatsjovs reformiver, så det å endre kurs var bortimot uoverkommelig. Denne boken gir et godt bilde av maktkampene i kommunistpartiet og statsapparatet fra 1985 og frem til 1991, året da Sovjet opplevde både økonomisk krise og kuppforsøk før staten gikk i oppløsning før den avviklet seg seg selv og vandret inn i historiens mørke. (The University of North Carolina Press 2016)




Finnes det rom i ditt hjerte for glede?


Ja.


Yo! Hvordan står det til med kroppen din om dagen, bror?


Jeg brakk benet for en måneds tid siden, så for tiden er jeg nødt til å bruke krykker om jeg skal komme meg rundt. Det forvolder meg både irritasjon og problemer som riktignok er overkommelige og stadig mindre omfattende etterhvert som helbredelsesprosessen går sin gang.


Om du må velge, foretrekker du sommer eller vinter?


Jeg synes sommeren er best, for jeg liker ikke å fryse. Dessuten liker jeg gå uten altfor mye - eller aldeles uten - klær.


Liker du Fortnite, eller foretrekker du kanskje M&M?


Jeg spiller ikke dataspill og liker ikke sjokolade. Hvis noen hadde tvunget meg til å foreta et valg, ville jeg nok spilt en runde Fortnite, selv om jeg neppe ville klart å få til noe som helst. 


Har du noensinne benyttet deg av tjenestene til en «seksuell mentor»?


Nei.


Hva synes De om kriminalromaner? 


Det er ikke noe jeg leser mye av, men det betyr ikke at jeg ikke har hatt adskillig glede av å lese slike romaner tidligere. For tiden er western min foretrukne form for underholdningslitteratur.


Har du lest noen interessante bøker om kirkehistorie i det siste?


Ja, jeg har lest «Fra Jerusalem til Rom og Bysants» av Oskar Skarsaune. Boken gir en kortfattet (ca. 150 sider) gjennomgang av den kristne kirkes tidlige historie fra det første århundrets jødekristne menigheter og frem til Vestromerrikets sammenbrudd i det femte århundret. Her er scenen duket for kristologiske kontroverser, konsiler, kristenforfølgelser, heresier, skismaer og alt det andre vi forbinder med oldkirkens historie. Vi møter teologer, apologeter og biskoper fra Afrika, Syria og Lilleasia. Ja, i denne tidlige periode er det ikke mange teologiske og klerikale stjerner fra Middelhavets nordlige bredd. Alt i alt en fin innføring i et meget interessant tema. (Tano, 1987)




Kva trur du om utsiktene for Ukraina med omsyn til krigen mot Russland?


Eg vonar sjølvsagt det beste for landet og innbyggjarane der, men eg trur Ukraina blir nøydd til å oppgi mykje for å få fred.


Hva forbinder du med ordet sanselig?


Kroppslig erfaring.




Takk til Killzone77, Hotmilf78, ZigZenit, A_Heger, Odd_Enoxen, Z_Lyyk, Kurt, FortniteFan og Chillepia for spørsmål. Bare send inn spørsmål på postkort eller e-post om du lurer på noe.


 Neste spørsmålsrunde blir trolig til sommeren.


Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Når #metoo dreper

  Søndag 24. mars begynte et mareritt for den prisbelønte amerikanske serieskaperen Ed Piskor, kjent for tegneserier som «Hip Hop Family Tree», «Wizzywig» «Red Room» og «X-Men: Grand Design», og ikke minst den svært populære Youtube-kanalen «Cartoonist Kayfabe». En kvinne ved navn Molly Dwyer postet en «historie» på Instagram der hun fremla et nøye kuratert utvalg chatmeldinger fra 2020 som kunne gi inntrykk av at Piskor forsøkte å flørte med henne. På dette tidspunktet var Dwyer 17, snart 18 år, og Piskor var 37. De kontekstløse chatmeldingene ble ledsaget av grove anklager om «grooming» og uanstendig omgang med en mindreårig. Noen tok et skjermbilde av Instagram-posten og spredde den på sosiale medier. Dermed var helvete igang for Ed Piskor. Internettmobben begynte å samle seg for å ta ned nok et offer.  I løpet av timer ble det en allment akseptert sannhet at Piskor var en pedofil overgrepsmann, eller i beste fall en «creepy old man» som prøvde å komme ned i buksene på unge piker. H

Står Würmstuggu bak Simen Bondevik?

  Det siste døgnet har vi mottatt en rekke henvendelser fra lesere som lurer på om det er vi som har skrevet denne kronikken i Aftenposten, der Simen Bondevik klager sin nød over at han har fått Twitter-kontoen sin sperret og låst, angivelig fordi han har trykket like på en tweet fra mikropartiet Sentrum om det kontroversielle temaet funksjonshemmedes rettigheter. I kronikken skriver Bondevik at han er skuffet over Elon Musks nye, mer ytringsfrihetsvennlige regime på Twitter. De oppsiktsvekkende opplysningene om sensur og politisk styring som har kommet for dagen etter at Musk overtok, men knapt blitt rapportert om i norsk presse, nevner han selvfølgelig ikke. Det gjør man vanligvis ikke i den venstreorienterte skravleklassen. Spørsmålet våre lesere stiller, er altså om Simen Bondevik og hans «organisasjon» Unge Sentrum bare er påfunn fra Würmstuggu-redaksjonen etter samme mønster som de figurene vi har skapt ved hjelp av Twitter-kontoer og fingerte leserbrev til avisene for å gjøre n

Hatpropaganda i skolebibliotekene

  Vi har mottatt et foruroligende brev fra en av våre lesere. Vi publiserer det i uavkortet form.  Kjære Würmstuggu Jeg er en kjærlig forelder til en 15-åring som går på ungdomsskolen. Her om dagen kom hen hjem og fortalte noe som rystet vår lille familie langt inn i ryggmargen. Dette hendte mens klassen var på biblioteket for å finne en bok å lese. Mens vår unge skoleelev gikk der mellom bokhyllene på jakt etter lesestoff, fikk hen øye på noen bøker hen har hørt meget om, men aldri lest. (Vi er påpasselige med å gi hen egnet litteratur med gode verdier.) Der stod nemlig «Harry Potter»-bøkene av J.K. Rowling i all sin fargerike, forlokkende prakt. Her må noen ha sovet i timen, tenkte vi, for ingen som følger med i nyhetsbildet kan vel ha unngått å få med seg at Rowling er en moderne hatprofet som sprer sin giftige transfobiske propaganda ikke bare på «sosiale medier», men også gjennom disse tilsynelatende harmløse barnebøkene og de filmene de er basert på. Da vårt barn konfronterte bib