Gå til hovedinnhold

Elon Musk, Twitter og ytringsfrihetsfundamentalismens farer


Her i Würmstuggu er vi selvfølgelig meget skeptiske til at den afro-amerikanske forretningsmannen Elon Musk er i ferd med å kjøpe opp mikrobloggtjenesten Twitter. Det er først og fremst hans ytringsfrihetsfundamentalisme som bekymrer oss, men denne kan selvfølgelig ikke isoleres fra hans rolle som representant for rovdyrkapitalisme og reaksjon. Nødvendigheten av å kontrollere informasjonsstrømmen på internett har blitt mer og mer åpenbar de siste årene, særlig etter at Donald Trump ble president og britene valgte å melde landet sitt ut av Den europeiske union. 


De ulike marginaliserte gruppene i samfunnet - melaninrike, transseksuelle, handicappede, innvandrere og så videre - som har gitt uttrykk for sitt ubehag i møte med det offentlige ordskiftet, fortjener å bli tatt på alvor av de store leverandørene av digital utveksling av idéer, og etter vår mening vil en grenseløs ytringsfrihet av den typen Musk har gjort seg til talsmann for, forårsake at disse dessverre vil konfronteres med meninger de ikke er komfortable med når de logger seg på sosiale medier. Kan man i det hele tatt betros eierskap til en slik digital plattform som Twitter når man sier seg uvillig til å røkte informasjonsstrømmen med sensur av ytringer mange er uenige i og utestengelse av provoserende stemmer? 


De siste par ukene har vi også her i det fredelige Skandinavia sett tallrike eksempler på misbruk av «ytringsfriheten», eller snarere høyreekstrem hatretorikk. Vi har nemlig bevitnet hvordan krenking av bøker som holdes hellige av svake, marginaliserte grupper, har ført til betydelige ødeleggelser av offentlig og privat eiendom samt skade på ordensmaktens personell. Hadde man vært fremsynt og nektet disse krenkelsene, ville det vært unødvendig for antirasistene å ytre seg på denne måten. For hvis brenning av en hellig bok er å regne som en ytring, må jo også steinkasting på bokbrennernes beskyttere være en like legitim ytring.


Generelt mener vi det er uheldig med privat eierskap av medier og særlig sosiale medier. Kapitalister er notorisk upålitelige og dessuten primært opptatt av profittmaksimering (selv om det selvfølgelig også finnes kommersielle medieaktører som har vist engasjement for progressive og inkluderende verdier, f.eks. Disney, Zuckerberg og Bezos). Derfor sett bør slike selskaper ideelt sett eies av det offentlige eller overnasjonale organisasjoner, som med forankring i universelle, demokratiske verdier og sunn moral kan forvalte folkefellesskapets interesser på tvers av nasjonale, etniske og seksuelle grenser.


På den ene siden er vi bekymret for fremtiden hvis Musk «slipper fuglen fri» og realiserer sitt digitale ytringsfrihetsprosjekt, men samtidig øyner vi et håp i det faktum at flere progressive og menneskevennlige stemmer på Twitter nå har slettet sine kontoer i protest mot at folk de er uenige med for fortsette å spre hat, desinformasjon og konspirasjoner på denne plattformen. Selv velger vi å avvente situasjonen, men den dagen den oransje mannen kommer tilbake, sletter vi våre Twitter-kontoer også.



Foto: https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/


Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Gregor & Gregor

  Vi skriver 11. februar 2023 og markerer at det er 1292 år siden pave Gregor II døde etter å ha bekledd embedet som biskop av Rom i 15 år, fra 715 til 731. Gregor II er ikke like kjent som den første paven med dette navnet, han som med rette har tilnavnet «den store», men hans pontifikat var signifikant for hans befatning med med misjonsvirksomheten blant de hedenske stammene i germanernes land og hans motstand mot den iklonokastiske østromerske keiser Leo i striden om religiøse bilder. Også arabernes forsøk på videre ekspansjon i Europa etter erobringen av den iberiske halvøy har hatt betydning for Gregor IIs ettermæle. Et mirakel i forbindelse med slaget ved Toulouse i 721, der den kristne aquitanske hæren beseiret de muslimske araberne, er knyttet til hans navn. Gregor regnes som en av det åttende århundrets fremste paver. Nøyaktig 804 år etter Gregor IIs død, 11. februar 1535, ble Niccolò Sfondrato, som mot slutten av sitt liv skulle bli kjent som pave Gregor XIV , født i Nord-I

Hatpropaganda i skolebibliotekene

  Vi har mottatt et foruroligende brev fra en av våre lesere. Vi publiserer det i uavkortet form.  Kjære Würmstuggu Jeg er en kjærlig forelder til en 15-åring som går på ungdomsskolen. Her om dagen kom hen hjem og fortalte noe som rystet vår lille familie langt inn i ryggmargen. Dette hendte mens klassen var på biblioteket for å finne en bok å lese. Mens vår unge skoleelev gikk der mellom bokhyllene på jakt etter lesestoff, fikk hen øye på noen bøker hen har hørt meget om, men aldri lest. (Vi er påpasselige med å gi hen egnet litteratur med gode verdier.) Der stod nemlig «Harry Potter»-bøkene av J.K. Rowling i all sin fargerike, forlokkende prakt. Her må noen ha sovet i timen, tenkte vi, for ingen som følger med i nyhetsbildet kan vel ha unngått å få med seg at Rowling er en moderne hatprofet som sprer sin giftige transfobiske propaganda ikke bare på «sosiale medier», men også gjennom disse tilsynelatende harmløse barnebøkene og de filmene de er basert på. Da vårt barn konfronterte bib

Würmstuggu avslører: Vi trollet nyhetsbildet

  Den observante Würmstuggu -leser har nok fått med seg at vi ved enkelte anledninger har prøvd oss på den humoristiske genren «satire» i det siste. Vi innrømmer gjerne at vi har har latt oss inspirere av komikeren Andrew Doyles hyperwoke figur «Titania McGrath» . «Titania» var i utgangspunktet en parodikonto på Twitter, men har etterhvert også blitt spaltist i diverse publikasjoner, særlig Spike , og har dessuten gitt ut et par bøker.  Vi hadde også lyst til å lage figurer som kunne oppfattes som virkelige personer som lever et eget liv utenfor Würmstuggus spalter. Den siste tiden tiden har det pågått en debatt om fenomenet kanselleringskultur, altså forsøk på å frata folk jobben basert på meninger de gir uttrykk for. Dette er noe vi i redaksjonen har opplevd selv. Vi har lagt merke til at folk som støtter slike kanselleringsforsøk, vanligvis ut fra et «woke» venstreradikalt ståsted, som regel benekter at slikt finner sted, i hvert fall her i Norge. Derfor tenkte vi at dette kunne da