Her i Würmstuggu har vi for vane å markere viktige merkedager i sosialismens historie. Idag er vi kommet til en dag som virkelig er verdt å minnes.
Idag, 3. april 2022 er det nemlig nøyaktig hundre år siden Josef Stalin ble valgt til generalsekretær i Det russiske kommunistparti (bolsjevikene), som altså i 1922 var navnet på partiet som senere skulle bli kjent som Sovjetunionens kommunistparti. Men den 3. april 1922 hadde hverken Lenin eller de andre lederne i partiet noen som helst anelse om hva denne utnevnelsen kom til å bety for den videre utviklingen i Sovjetunionen.
Dette vervet, som da det ble opprettet slett ikke innebar lederskap for hele partiet, ble selve nøkkelen til Stalins enorme betydning for den kommunistiske verdensbevegelse og byggingen av sosialismen i Russland og senere i Øst- og Sentral-Europa og Øst-Asia. I de nye folkedemokratiene som oppstod etter annen verdenskrig var det som regel generalsekretæren i kommunistpartiet som var den virkelige statslederen.
I begynnelsen, gjennom 1920-tallet, var Stalin nødt til å samarbeide med andre for å kontrollere kommunistpartiet, men han var slu og gjorde akkurat det som skulle til for å sikre seg all makt. Uten Stalin ville nok den sovjetiske sosialismen sett ganske annerledes ut enn det den vi kjenner idag. Ja, ved utbruddet av annen verdenskrig er det åpent spørsmål om revolusjonen hadde vært noe mer enn et vagt minne om et bisart og ikke så rent lite blodig politisk og sosioøkonomisk eksperiment om det ikke var for den georgiske skomakersønnen, som ikke bare brukte list, men også massemord for å holde på makten.
Foto: Lenin og Stalim, september 1922
Kommentarer
Legg inn en kommentar