Gå til hovedinnhold

Tiden går, monarkier består

 


GJESTEINNLEGG AV J.K. BALTZERSEN


Dagbladets kommentator Sondre Hansmark lar ikke anledningen festmiddagen på hovedstadens hovedbibliotek gir til monarkikritikk, gå fra seg.


Nå er hverken regjeringens bevilgning fra sine lommepenger eller utestengningen av folk flest fra folkebiblioteket en nødvendig del av monarkiet. Faktisk kan man synes at kritikken av arrangementet på biblioteket er berettiget, og til og med være enig i den, og samtidig være en varm tilhenger av monarkiet.


Sondre Hansmark later nærmest som om biblioteksfesten og monarkiet er uløselig knyttet sammen.


Hansmark kaller kongehusets apanasje for lønn. Riktignok ble noen bevilgninger for noen år siden skilt ut fra apanasjen, slik at den nå omfatter mer private utgifter. Allikevel går apanasjen til vedlikehold, forvaltning og andre utgifter som kongehuset har fordi det er et kongehus.


Man kan godt diskutere om det er riktig å bruke de pengene slik de blir brukt, men å fortelle leserne at det er ren lønn blir misvisende. Det er godt mulig kongehuset kunne finansiert festen, men da av oppsparte midler. Sannsynligvis kunne den ikke dekkes av ett års apanasje alene. Frivillig innsamling til festen kunne også vært en mulighet.


Hansmark betrakter Europakartet historisk og konstaterer at monarkiene er blitt færre og republikkene flere. For 200 år siden var vi i en monarkisk tidsalder. Nå er vi en demokratisk-republikansk, som grovt sett ble innledet med første verdenskrig. Hovedregelen er, slik Hansmark beskriver, at monarki ikke innføres. Men det er tidsalderens kjennetegn. Omsider vil også den tidsalderen ta slutt.


Men i den tidsalderen gjeninnførte altså Spania monarki. Nå kan det sikkert innvendes at det var fordi Franco ikke var ved sine fulle fem, og dermed ikke landet. Det er dog sannsynlig at landet ikke ville hatt en like god og stabil videre utvikling uten sitt monarki.


Det er korrekt at det ikke er gitt at det best egnede statsoverhode kommer fra én bestemt familie, men det er heller ikke gitt at en jevnlig demokratisk valgprosess gir oss noe bedre. Demokrati er ikke meritokrati. Vårt statsstyre har en god porsjon demokrati. Det er ikke sikkert at enda mere vil være av det gode. En av fordelene med et arvemonarki er at statssjefen har lang opplæring og trening i sin rolle.


Republikanerne kan late som de kongelige kan stille til valg og bli valgt, og man vil få fordelene med dem da også. Slik er det ikke.


Jevnlig må regjeringen møte en som ikke er av deres egne med de viktigste beslutningene. Monarken kan stille spørsmål. Alternativet er langtfra avgjort at blir bedre.


Hansmark kan komme til å vente lenge på at «tiden jobber».

 


J.K. Baltzersen er forfatter, samfunnsdebattant og redaktør av debattboken/antologien «Grunnlov og frihet: turtelduer eller erkefiender?». Han er til dels oppvokst i Øst-Afrika. Sivilingeniør. Twitter: @jkBaltzersen


Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Når #metoo dreper

  Søndag 24. mars begynte et mareritt for den prisbelønte amerikanske serieskaperen Ed Piskor, kjent for tegneserier som «Hip Hop Family Tree», «Wizzywig» «Red Room» og «X-Men: Grand Design», og ikke minst den svært populære Youtube-kanalen «Cartoonist Kayfabe». En kvinne ved navn Molly Dwyer postet en «historie» på Instagram der hun fremla et nøye kuratert utvalg chatmeldinger fra 2020 som kunne gi inntrykk av at Piskor forsøkte å flørte med henne. På dette tidspunktet var Dwyer 17, snart 18 år, og Piskor var 37. De kontekstløse chatmeldingene ble ledsaget av grove anklager om «grooming» og uanstendig omgang med en mindreårig. Noen tok et skjermbilde av Instagram-posten og spredde den på sosiale medier. Dermed var helvete igang for Ed Piskor. Internettmobben begynte å samle seg for å ta ned nok et offer.  I løpet av timer ble det en allment akseptert sannhet at Piskor var en pedofil overgrepsmann, eller i beste fall en «creepy old man» som prøvde å komme ned i buksene på unge piker. H

Står Würmstuggu bak Simen Bondevik?

  Det siste døgnet har vi mottatt en rekke henvendelser fra lesere som lurer på om det er vi som har skrevet denne kronikken i Aftenposten, der Simen Bondevik klager sin nød over at han har fått Twitter-kontoen sin sperret og låst, angivelig fordi han har trykket like på en tweet fra mikropartiet Sentrum om det kontroversielle temaet funksjonshemmedes rettigheter. I kronikken skriver Bondevik at han er skuffet over Elon Musks nye, mer ytringsfrihetsvennlige regime på Twitter. De oppsiktsvekkende opplysningene om sensur og politisk styring som har kommet for dagen etter at Musk overtok, men knapt blitt rapportert om i norsk presse, nevner han selvfølgelig ikke. Det gjør man vanligvis ikke i den venstreorienterte skravleklassen. Spørsmålet våre lesere stiller, er altså om Simen Bondevik og hans «organisasjon» Unge Sentrum bare er påfunn fra Würmstuggu-redaksjonen etter samme mønster som de figurene vi har skapt ved hjelp av Twitter-kontoer og fingerte leserbrev til avisene for å gjøre n

Hatpropaganda i skolebibliotekene

  Vi har mottatt et foruroligende brev fra en av våre lesere. Vi publiserer det i uavkortet form.  Kjære Würmstuggu Jeg er en kjærlig forelder til en 15-åring som går på ungdomsskolen. Her om dagen kom hen hjem og fortalte noe som rystet vår lille familie langt inn i ryggmargen. Dette hendte mens klassen var på biblioteket for å finne en bok å lese. Mens vår unge skoleelev gikk der mellom bokhyllene på jakt etter lesestoff, fikk hen øye på noen bøker hen har hørt meget om, men aldri lest. (Vi er påpasselige med å gi hen egnet litteratur med gode verdier.) Der stod nemlig «Harry Potter»-bøkene av J.K. Rowling i all sin fargerike, forlokkende prakt. Her må noen ha sovet i timen, tenkte vi, for ingen som følger med i nyhetsbildet kan vel ha unngått å få med seg at Rowling er en moderne hatprofet som sprer sin giftige transfobiske propaganda ikke bare på «sosiale medier», men også gjennom disse tilsynelatende harmløse barnebøkene og de filmene de er basert på. Da vårt barn konfronterte bib