Lille julaften 2018 trådte Håkon Daniel Myhre inn i Würmstuggu- manesjen med et frontalangrep på Bjørn Stærk. Les «Idealdebatten om innvandring» og se om du ikke er enig i hans argumenter. Siden da har den unge historikeren bidratt med en mengde artikler om ymse temaer, og dessuten skyttet sitt verv som redaksjonssekretær på en høyst tilfredsstillende måte. Myhre er ennå ikke fylt 40 år og er således å regne som redaksjonens ungdomsalibi. Man kan godt si at for Würmstuggu har han vært hva Sophie Elise har vært for NRK, uten at vi skal trekke den parallellen videre.
Myhre er kanskje særlig kjent for sine monumentale artikkelserier «Boghossian-affæren» og «Det poliske landskapet korrekt forklart». Han har også den faste spalten «Kjappe tanker», der han tillater seg å være løsere i snippen mens han tar for seg kulturelle og politiske tendenser i vår samtid med kritisk blikk og originale innfallsvinkler. I tillegg har han levert en rekke bokanmeldelser. Et gjennomgangstema er amerikansk historie. Her finner vi blant annet anmeldelser av John Meachams Thomas Jefferson-biografi, Henry Wienceks George Washingston-biografi og David McCulloughs John Adams-biografi. Myhres interesse for Amerika har også vist seg i hans anmeldelse av Alexis de Tocquevilles tobindsverk om demokratiet i Amerika. Dessuten har han skrevet om flere bøker om det amerikanske demokratiet slik det ser ut idag og i tiden som har gått siden 1800-talllet, blant annet Vår mann i Washingston av Hans D. Høeg, The Revolt of the Elites and the Betrayal of Democracy av Christopher Lasch og The Age of Entitlement: America Since the Sixties av Christopher Caldwell.
Myhre har også skrevet endel om ting som rører seg i amerikansk akademia, både den seriøse og den mer useriøse varianten. Her finner vi tekster om moralfilosofi, moderne kjønns- og raseteori og familien som sosial struktur. Han skygger heller ikke unna temaer som kulturlivets kontroverser, samfunnets maktstrukturer, Machiavelli og hans arvtagere, mannens plass i samfunnet og selvhjelpsbøker, ei heller populisme og demografiske endringer.
En ting vi har gjort en del av etter at Myhre kom inn i redaksjonen, er å skrive «dobbeltanmeldelser», der Myhre anmelder bøker som tidligere er anmeldt av redaktør Dalberg, og vice versa. Dette gjelder blant annet National Populism: The Revolt Against Liberal Democracy av Roger Eatwell og Matthew Goodwin, To the Finland Station av Edmund Wilson, Why Liberalism Failed av Patrick Deneen og den svenske antologien Klanen.
Men Myhre skriver ikke bare om bøker som beskriver og analyserer virkelighetens verden. Han har også skrevet om skjønnlitteratur, bl.a. Viga-Ljot og Vigdis av Sigrid Undset og westernromanen The Virginian av Owen Wister. I tillegg har han skrevet om H.P. Lovecraft. I tillegg til dette har han også skrevet om det mer moderne underholdningsmediet film, som han har en betydelig større interesse for enn redaktøren. Ja, for Myhre har en levende interesse for nymotens teknologi som fjernsyn, film og computere. EDB-kunnskapene kommer godt med i hans bigeskjeft som nettredaktør for tidsskriftet Føniks.
I løpet av sine fire og et halvt år som redaksjonsmedarbeider i Würmstuggu har Myhre levert mange gode tekster og vært en nøkkelfaktor i den kvalitetshevningen og produktivutetsøkningen som har funnet sted i samme periode. Vi ser frem til flere reflekterte, velskrevne artikler fra Myhres hånd i årene som kommer. Det oplyste borgerskab bes følge med!
(Og til slutt kan vi opplyse våre kvinnelige lesere om at Myhre, som både er atletisk og viril, er enslig og altså «ledig på markedet».)
Foto: Privat
Illustrasjon: J. C. Dahl
Kommentarer
Legg inn en kommentar