Gå til hovedinnhold

Troller Würmstuggu nyhetsbildet igjen?

 


Det siste døgnet har vi mottatt en del henvendelser fra våre lesere angående denne artikkelen i VG. Er denne «Selma Moren, debattjournalist og kommentator» bare en oppdiktet Würmstuggu-figur? er det noen som spør. Er det bare redaksjonen som er ute og troller nyhetsbildet igjen? 


Dette har vi avkreftet tidligere, men likevel er det ikke helt usant. Det er ikke vi som har skapt figuren, det er det noen i VGs satireredaksjon som har gjort, men akkurat denne artikkelen er det vi som har ført i pennen. Vi har nemlig inngått en avtale med VG om å levere «Selma»-stoff i tiden fremover. Men vi er ikke de eneste, for «Selma» er et gruppeprosjekt med flere bidragsytere, både fra VG-redaksjonen og eksterne. Vi synes det er en morsom utfordring å se nyhetsbildet gjennom øynene til en tenåringspike som kanskje er litt trangsynt og ikke så veldig smart, men som kompanserer med et stort hjerte og tro på seg selv. Det er flere «kommentarer» som allerede er skrevet og som bare venter på å bli publisert. Bare følg med!


Det må også nevnes at noen av de ovennevnte innsenderne er kritiske. Vi gjentar oss selv, sier de. Er ikke dette litt lettvint? Trenger vi mer humorstoff om woke nymoralisme? Hva med å finne noe nytt å gjøre narr av? Vi tar dette til etterretning og lover å prøve å utvide vårt repertoar. Men til vårt forsvar må vi få understreke at i dette tilfellet var det VG som ønsket stoff om Pride, ettersom vi er inne i Pride-måneden juni.


Andre lurer på om vi har tenkt gjennom konsekvensene av å lure leserne. (Eller «lure», får vi vel si, for vi antar jo at de fleste gjennomskuer spøken.) Bidrar vi ikke til ytterligere svekkelse av nyhetsmedienes troverdighet når vi får dem til å publisere tøv? Også dette er et godt poeng, og vi har derfor tenkt å slutte å lure avisene til å publisere parodistoff som utgir seg for å være genuint, og heller konsentrere oss om «Selma»-stoff, som altså er bestilt av VG-redaksjonen. 


Det kan kanskje innvendes at VG burde vært tydeligere på at det er satirestoff, for det kan virke forvirrende med slike artikler når de ikke er merket «satire». Det kan være lett å overvurdere leserne. Men det får være VGs sak. Her på Würmstuggus egne sider vil det selvfølgelig fortsatt komme humorstoff fra tid til annen. Våre lesere er jo intelligente og har ingen problemer med å gjenkjenne en spøk.


Noen spør også om hvem jenta på bildet av «Selma» er. Til dette kan vi si at vi er kjent med jentas identitet, men vi har lovt VGs satireredaksjon ikke å avsløre det. 


Vi ser frem til å skrive mer stoff signert «Selma Moren» og håper tekstene vil vekke både latter og ettertanke. Selv om tekstene publiseres anonymt, kan det kanskje være morsomt for Würmstuggu-leserne å gjette hvilke som er skrevet av oss. Send oss gjerne et postkort om du du kommer over en «Selma»-kommentar du mener kommer fra Würmstuggu-redaksjonen. Adressen finner du i telefonkatalogen.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Når #metoo dreper

  Søndag 24. mars begynte et mareritt for den prisbelønte amerikanske serieskaperen Ed Piskor, kjent for tegneserier som «Hip Hop Family Tree», «Wizzywig» «Red Room» og «X-Men: Grand Design», og ikke minst den svært populære Youtube-kanalen «Cartoonist Kayfabe». En kvinne ved navn Molly Dwyer postet en «historie» på Instagram der hun fremla et nøye kuratert utvalg chatmeldinger fra 2020 som kunne gi inntrykk av at Piskor forsøkte å flørte med henne. På dette tidspunktet var Dwyer 17, snart 18 år, og Piskor var 37. De kontekstløse chatmeldingene ble ledsaget av grove anklager om «grooming» og uanstendig omgang med en mindreårig. Noen tok et skjermbilde av Instagram-posten og spredde den på sosiale medier. Dermed var helvete igang for Ed Piskor. Internettmobben begynte å samle seg for å ta ned nok et offer.  I løpet av timer ble det en allment akseptert sannhet at Piskor var en pedofil overgrepsmann, eller i beste fall en «creepy old man» som prøvde å komme ned i buksene på unge piker. H

Würmstuggu avslører: Vi trollet nyhetsbildet

  Den observante Würmstuggu -leser har nok fått med seg at vi ved enkelte anledninger har prøvd oss på den humoristiske genren «satire» i det siste. Vi innrømmer gjerne at vi har har latt oss inspirere av komikeren Andrew Doyles hyperwoke figur «Titania McGrath» . «Titania» var i utgangspunktet en parodikonto på Twitter, men har etterhvert også blitt spaltist i diverse publikasjoner, særlig Spike , og har dessuten gitt ut et par bøker.  Vi hadde også lyst til å lage figurer som kunne oppfattes som virkelige personer som lever et eget liv utenfor Würmstuggus spalter. Den siste tiden tiden har det pågått en debatt om fenomenet kanselleringskultur, altså forsøk på å frata folk jobben basert på meninger de gir uttrykk for. Dette er noe vi i redaksjonen har opplevd selv. Vi har lagt merke til at folk som støtter slike kanselleringsforsøk, vanligvis ut fra et «woke» venstreradikalt ståsted, som regel benekter at slikt finner sted, i hvert fall her i Norge. Derfor tenkte vi at dette kunne da