I år er Julestuggu i det sakrale hjørnet. Vi tar for oss geistlige og teologer som har preget den kristne kirke fra romersk tid og frem til reformasjonen. Hver dag frem mot jul åpner vi en luke som vi håper vil opplyse, underholde og bidra til den tiltagende julestemningen i de tusen hjem.
Det er ikke mye vi vet om Nikolas’ liv. De opplysningene vi har ble skrevet ned flere tiår etter hans brev, og ingen brev og prekener skrevet av ham er bevart. Derfor ber vi leseren godta følgende opplysninger med visse forbehold: Nikolas ble født i annen halvdel av 200-tallet i byen Patara i Lycia i det sørvestlige Lilleasia. Han kom fra en kristen, gresk-romersk familie, og ble ordinert til prest av sin onkel, som var biskop i nabobyen Myra.
Dette bispeembedet overtok Nikolas fra sin onkel rundt år 300, altså på keiser Diokletians tid. Han skal visstnok ha blitt arrestert og torturert under Diokletians kristenforfølgelser. Etter sin død ble Nikolas gjenstand for mange fortellinger av varierende historisitet, men her velger vi å trekke frem en historie som demonstrerer Nikolas’ nærkampferdigheter. Under det store kirkemøtet i Nikea, der den ortodokse treenighetslæren, altså at Sønnen er av samme vesen (homoousios) som Faderen, ble vedtatt, i 325 skal Nikolas visstnok på et tidspunkt ha slått til den heretiske presten Arius, som var på møtet for å propagandere for forestillingen om at Sønnen er skapt av Faderen. Ellers finnes det et vell av fortellinger som har bidratt til hans posisjon som en av de mest populære helgenene i kirkehistorien. Nikolas regnes som skytshelgen for bl. a. sjømenn, ølbryggere, barn, bueskytere og ugifte kvinner. Som man skjønner, var han en mann med mange beundrere. Nikolas døde på 340-tallet. Her i Vesten er hans minnedag 6. desember, som angivelig skal være hans dødsdag. I 1087 ble levningene av Nikolas stjålet av italienske sjømenn og brakt med til Bari i det sørøstlige Italia, der de ble gjenstand for en betydelig relikviekult. Dette ble utgangspunktet for Nikolas enorme popularitet i Vest-Europa. Verden over lever minnet om Nikolas videre i ulike varianter av figuren som i Norge er kjent som Julenissen.
Kommentarer
Legg inn en kommentar