Gå til hovedinnhold

Würmstuggus påskenøtter 7

 


Hei og velkommen tilbake til Würmstuggus påskenøtter. Vi håper De er klar for fem nye oppgaver. Vi minner om at det er strengt forbudt å bruke internett for å finne svarene på spørsmålene.


Ingen av de sendte inn svar i går, svarte rett på alle spørsmålene. Vi ber våre lesere skjerpe seg.


Her er de korrekte svarene på gårsdagens oppgaver: 1) I det kommende europamesterskapet i fotball vil landslagene bare få ha med 23 spillere, ikke 26 som i de forrige Europa- og verdensmesterskapene. Dette synes noen trenere er dumt. 2) Einar Gerhardsen, 3) Ildlandet, 4) Sydere i sommersol, 5) Karl I av England.


Nøtt 1. 

Norge er et langstrakt land med en lang kyst, mye fjell og store skogområder. Gjennom historien har sjøfart og fiske vært viktige næringsveier. Trevirke har også vært en viktig ressurs, både som handelsvare og i tidligere århundrers skipsindustri. Nordmenn har drevet handel og pleid kontakt, tildels svært intim kontakt, med landene på den andre siden av Nordsjøen, Danmark, Storbritannia, Tyskland helt siden middelalderen. Idag skal vi imidlertid østover, til det landet Norge deler grense med fra Østfold i sør til Troms i Nord. Hvilket land er det vi tenker på?


Nøtt 2. 

Vi skal frem til et bakverk som er rikt på sødme og har et tiltalende utseende. Det er ikke anbefalt som hverdagskost på grunn av det høye kaloriinnholdet. Basisen er en gjærdeig av hvete. I midten er det et «øye» av egge- eller vaniljekrem. I tillegg er det et generøst lag med melisglasur og kokosmasse. Navnet antyder at at bakverket har noe med våre utdanningsinstitusjoner å gjøre, men skoleelever som oppdages med dette «brødet» i matpakken, kan trolig vente seg både anmerkning og beslaglegging av nistematen. Hvilket bakverk vil vi frem til?


Nøtt 3.

Navnet kan være forvirrende, for dette er ikke en nøtt, men en stenfrukt. Den vokser på palmer som trives best i tropisk klima. Både i virkeligheten og i metaforenes verden er denne frukten kjent for å være vanskelig å åpne. For skipbrudne på tropiske øyer utgjør denne «nøtten» ofte en viktig næringskilde. Hva kalles denne frukten? 


Nøtt 4. 

Vi skal frem til et organ som både brukes til åndedrett og oppfatning av lukt. Organet er plassert omtrent midt i ansiktet, mellom øynene og munnen. Organet kan ha varierende størrelse og form, avhengig av arveanlegg. I karikerte billedlige fremstillinger av det menneskelige ansikt blir dette organet ofte forstørret. Med referanse til en populær italiensk roman for barn sies det av og til at organet forstørres om man bevisst fremmer usanne postulater. I virkeligheten forblir det uendret. Hvilket organ er dette? 


Nøtt 5.

Denne jødiske forfatteren er mest kjent for sine romaner og fortellinger om ulike fremtidsscenarioer, der interstellar romfart og galaktiske imperier ofte spiller en viktig rolle. Roboter er et annet gjennomgangstema i hans fortellinger. Han var en svært produktiv forfatter med flere hundre bøker på samvittigheten. Han skrev ikke bare skrev fiksjon, men også bøker om naturvitenskap, litteratur og religion. Ved siden av skrivingen underviste han i biokjemi ved universitetet i Boston. Hva heter denne populære forfatteren? 


Send inn Deres svar på et postkort. Adressen finner De i telefonkatalogen.



Foto: Wikimedia Commons


Kommentarer

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Når #metoo dreper

  Søndag 24. mars begynte et mareritt for den prisbelønte amerikanske serieskaperen Ed Piskor, kjent for tegneserier som «Hip Hop Family Tree», «Wizzywig» «Red Room» og «X-Men: Grand Design», og ikke minst den svært populære Youtube-kanalen «Cartoonist Kayfabe». En kvinne ved navn Molly Dwyer postet en «historie» på Instagram der hun fremla et nøye kuratert utvalg chatmeldinger fra 2020 som kunne gi inntrykk av at Piskor forsøkte å flørte med henne. På dette tidspunktet var Dwyer 17, snart 18 år, og Piskor var 37. De kontekstløse chatmeldingene ble ledsaget av grove anklager om «grooming» og uanstendig omgang med en mindreårig. Noen tok et skjermbilde av Instagram-posten og spredde den på sosiale medier. Dermed var helvete igang for Ed Piskor. Internettmobben begynte å samle seg for å ta ned nok et offer.  I løpet av timer ble det en allment akseptert sannhet at Piskor var en pedofil overgrepsmann, eller i beste fall en «creepy old man» som prøvde å komme ned i buksene på unge piker. H

Står Würmstuggu bak Simen Bondevik?

  Det siste døgnet har vi mottatt en rekke henvendelser fra lesere som lurer på om det er vi som har skrevet denne kronikken i Aftenposten, der Simen Bondevik klager sin nød over at han har fått Twitter-kontoen sin sperret og låst, angivelig fordi han har trykket like på en tweet fra mikropartiet Sentrum om det kontroversielle temaet funksjonshemmedes rettigheter. I kronikken skriver Bondevik at han er skuffet over Elon Musks nye, mer ytringsfrihetsvennlige regime på Twitter. De oppsiktsvekkende opplysningene om sensur og politisk styring som har kommet for dagen etter at Musk overtok, men knapt blitt rapportert om i norsk presse, nevner han selvfølgelig ikke. Det gjør man vanligvis ikke i den venstreorienterte skravleklassen. Spørsmålet våre lesere stiller, er altså om Simen Bondevik og hans «organisasjon» Unge Sentrum bare er påfunn fra Würmstuggu-redaksjonen etter samme mønster som de figurene vi har skapt ved hjelp av Twitter-kontoer og fingerte leserbrev til avisene for å gjøre n

Würmstuggu avslører: Vi trollet nyhetsbildet

  Den observante Würmstuggu -leser har nok fått med seg at vi ved enkelte anledninger har prøvd oss på den humoristiske genren «satire» i det siste. Vi innrømmer gjerne at vi har har latt oss inspirere av komikeren Andrew Doyles hyperwoke figur «Titania McGrath» . «Titania» var i utgangspunktet en parodikonto på Twitter, men har etterhvert også blitt spaltist i diverse publikasjoner, særlig Spike , og har dessuten gitt ut et par bøker.  Vi hadde også lyst til å lage figurer som kunne oppfattes som virkelige personer som lever et eget liv utenfor Würmstuggus spalter. Den siste tiden tiden har det pågått en debatt om fenomenet kanselleringskultur, altså forsøk på å frata folk jobben basert på meninger de gir uttrykk for. Dette er noe vi i redaksjonen har opplevd selv. Vi har lagt merke til at folk som støtter slike kanselleringsforsøk, vanligvis ut fra et «woke» venstreradikalt ståsted, som regel benekter at slikt finner sted, i hvert fall her i Norge. Derfor tenkte vi at dette kunne da