Gå til hovedinnhold

Würmstuggus påskenøtter 1

 


Vi har mottatt en rekke henvendelser fra våre lesere der det spørres om det ikke er på tide at Würmstuggu henger seg på den årvisse «quizbølgen» som hver vår feier over landet og oppildner konkurranseinnstilte nordmenn den siste uken før påske. «Dere kan ikke tas seriøst som folkeopplysere om dere ikke har quiz,» skriver en leser. En annen skriver: «Kunnskap er vår tids viktigste ressurs. Det er på tide at dere engasjerer leserne deres med interaktivt kunnskapsstoff, for eksempel "quiz" eller andre konkurranser som innebærer spørsmål og svar.» 


Selv om vår forretningsmodell handler mer om å belære enn å engasjere våre lesere, tenker vi at tilfredsstillelse av lesernes ønsker ikke nødvendigvis faller utenom vårt samfunnsoppdrag, så lenge det ikke går utover vårt viktigste formål, å tjene penger. Vi har derfor besluttet å lage en quiz som vi freidig nok har gitt navnet «Påskenøtter», åpenbart kopiert fra NRKs populære TV-sendinger.


Om ikke nødvendigvis daglig, så i alle fall flere ganger den kommende uken vil vi presentere fem spørsmål som vi håper vil vekke konkurranselysten blant våre lesere. Hvorfor ikke utfordre en venn eller et familiemedlem og se hvem som får flest riktige svar? Hvis De vil ta steget enda lenger, kan De sende inn dagens svar på et postkort til Würmstuggu-redaksjonen og være med i trekningen av flotte premier, som formålstjenlige gjenstander og tropisk frukt. Men det er ikke lov å bruke internett for å finne svaret. Adressen finner De i telefonkatalogen. De korrekte svarene samt rundens vinner vil publiseres sammen med neste runde spørsmål. Gjør Dem klar for å knekke dagens påskenøtter! 



Nøtt 1.

I 1741 ble romanen «Nicolai Klimii iter subterraneum» utgitt i den saksiske byen Leipzig. Den oppnådde en ikke ubetydelig popularitet til tross for den latinske språkdrakten. Forfatteren skrev vanligvis på et annet språk. Hva er navnet på forfatteren?


Nøtt 2.

Vi skal frem til en jødisk politiker som var statsminister i et europeisk land i tre perioder, to på 1930-tallet og en på 1940-tallet. Ingen av regjeringene han ledet, ble sittende lenge, og totalt var han bare regjeringssjef i litt over ett år. Han tilhørte et venstreorientert parti. 


Nøtt 3.

Vi skal frem til en profet fra midtøsten som levde for over 2500 år siden. Han regnes ikke som en av de viktigste profetene, men hans ord leses fremdeles med stor (eller i alle fall moderat) iver i minst to verdensreligioner. Profetens navn forbindes også med et ufullendt sjømilitært prosjekt fra annen verdenskrig der pykrete, et materiale bestående av sagmugg og is skulle utgjøre basisen for et usenkelig, enormt hangarskip. Noen finner også navnet lett lattervekkende eller i verste fall obskønt.


Nøtt 4.

Vi skal til et land som ligger på et annet kontinent. Landet er faktisk så stort at det på sett og vis er et eget kontinent. Mange i Norge ser med lengsel på dette landet og drømmer om å besøke det. Kanskje det er populærkulturen som tiltrekker dem? Landet har har en imåtelog populær filmdustri, og filmene har et stort internasjonalt marked. Populærmusikk er en annen viktig kulturell eksportvare. Ellers har landet variert natur, med høye fjell, skoger, ørken, og mye oppdyrket mark. Likevel er det nok først og fremst de store byene som tiltrekker seg tilreisende. Den største byen er kjent for sine mange skyskrapere og sin karakteristiske «skyline». Men det finnes også en skyggeside. Rasisme er et stort problem i dette landet, og landets historie, som er tett forbundet med Europa, forteller om mange væpnede konflikter og omfattende slaveri. Rikdom finnes det mye av, men også fattigdom. Hvilket land skal vi til? 


Nøtt 5.

Lesing av tegneserieheftet Donald Duck & Co er en populær påskeaktivitet for mange barn. Ja, noen sier sågar at det ikke blir påske uten Donald. Noen av historiene i dette heftet utspiller seg på gården til den tilårskomne, men kvikke og oppfinnsomme Bestemor Duck. Hva heter den late gårdsgutten til Bestemor Duck?


Foto: Wikimedia Commons


Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Bokomtale: Ugress & omstendigheter

  En kveld tidlig i oktober satte jeg meg ned og leste Michaels Konupeks diktsamling Ugress & omstendigheter . Efter å ha lest den to ganger, slo to tanker ned i mitt hode: 1) Om kort tid vil jeg trolig ha glemt hele boken, og 2) for de aller fleste vil boken forbli fullstendig ukjent, kun en anonym bokutgivelse i en smal genre som ble utgitt uten brask og bram en gang i 2024, med mindre noe helt spesielt skulle skje, som for eksempel at Konupek skulle bli en folkekjær realitykjendis eller mottager av Nobels litteraturpris. Derfor satte jeg meg ned og skrev denne teksten, som her siteres i sin helhet:  «Den tsjekkisk-norske forfatteren Michael Konupek er for meg et nytt navn, men ifølge omslagsteksten på den ferske diktsamlingen Ugress   & omstendigheter har han utgitt flere skjønnlitterære verk, deriblant romanen Böhmerland 600 cc . Boken har et monokromt omslag i en farve jeg vil kalle «mørk militærgrønn» og inneholder informasjon om tittel, forfatter, genre og...

Troller Würmstuggu nyhetsbildet igjen?

  Det siste døgnet har vi mottatt en del henvendelser fra våre lesere angående denne artikkelen i VG. Er denne «Selma Moren, debattjournalist og kommentator» bare en oppdiktet Würmstuggu-figur? er det noen som spør. Er det bare redaksjonen som er ute og troller nyhetsbildet igjen?  Dette har vi avkreftet tidligere, men likevel er det ikke helt usant. Det er ikke vi som har skapt figuren, det er det noen i VGs satireredaksjon som har gjort, men akkurat denne artikkelen er det vi som har ført i pennen. Vi har nemlig inngått en avtale med VG om å levere «Selma»-stoff i tiden fremover. Men vi er ikke de eneste, for «Selma» er et gruppeprosjekt med flere bidragsytere, både fra VG-redaksjonen og eksterne. Vi synes det er en morsom utfordring å se nyhetsbildet gjennom øynene til en tenåringspike som kanskje er litt trangsynt og ikke så veldig smart, men som kompanserer med et stort hjerte og tro på seg selv. Det er flere «kommentarer» som allerede er skrevet og som bare venter på å...

Når #metoo dreper

  Søndag 24. mars begynte et mareritt for den prisbelønte amerikanske serieskaperen Ed Piskor, kjent for tegneserier som «Hip Hop Family Tree», «Wizzywig» «Red Room» og «X-Men: Grand Design», og ikke minst den svært populære Youtube-kanalen «Cartoonist Kayfabe». En kvinne ved navn Molly Dwyer postet en «historie» på Instagram der hun fremla et nøye kuratert utvalg chatmeldinger fra 2020 som kunne gi inntrykk av at Piskor forsøkte å flørte med henne. På dette tidspunktet var Dwyer 17, snart 18 år, og Piskor var 37. De kontekstløse chatmeldingene ble ledsaget av grove anklager om «grooming» og uanstendig omgang med en mindreårig. Noen tok et skjermbilde av Instagram-posten og spredde den på sosiale medier. Dermed var helvete igang for Ed Piskor. Internettmobben begynte å samle seg for å ta ned nok et offer.  I løpet av timer ble det en allment akseptert sannhet at Piskor var en pedofil overgrepsmann, eller i beste fall en «creepy old man» som prøvde å komme ned i buksene på unge...