Gå til hovedinnhold

Würmstuggus påskenøtter 3

 


Er De klar for en ny runde påskenøtter? Vi oppfordrer våre lesere til å utfordre familie, kollegaer eller andre man måtte befinne seg i nærheten av, til å besvare spørsmålene nedenfor. Noen av dem bør være overkommelige for de fleste normalt opplyste borgere, mens andre krever mer spesialisert kunnskap. Ære og berømmelse venter den som klarer å besvare alle spørsmålene feilfritt. Vi oppfordrer våre lesere til å sende inn sine svar. Den heldige vinner vil premieres med en formålstjenlig gjenstand eller tropisk frukt.


Vi gratulerer gårsdagens vinner, Ananias Thudell-Smith fra Kapp! En banan kan ventes i posten.


Her er fasiten til gårsdagens nøtter1) Origines, 2) Randy Rhoades, 3) Ulan Bator, 4) Knut Pettersen, 5) Enebakk


Og her, kjære lesere, er dagens påskenøtter: 


Nøtt 1.

1950-årene var en turbulent tid i ungarsk politikk. Vi skal frem til en politiker som da han tiltrådte som statsminister bare var 32 år, og som spilte en svært sentral rolle i de dramatiske hendelsene høsten 1956. De siste tiårene av livet sitt arbeidet han hovedsakelig innen akdemia. Hadde han vært statsminister idag, ville han vært hele 101 år og dermed kanskje verdens eldste aktive politiker. Hvem er dette?


Nøtt 2.

Vi skal til en politisk tenker med opphav i Tyskland, men som tilbrakte det meste av sitt liv som skribent i England. Han hadde høy utdannelse, men levde i relativ fattigdom store deler av livet, avhengig av almisser som kom fra storkapitalen. Mannen vi skal frem til forveksles ofte med en kjent Donald Duck-tegner. 


Nøtt 3.

Norsk natur kjennetegnes av store skogområder. Mange pattedyrarter har tilhold i disse skogene. Noen av dem lever av plantekost, mens andre er rovdyr, noen er store, og noen er små. Felles for de fleste er at de er så sky at det tilhører sjeldenhetene at en alminnelig nordmann på tur i skogen får øye på dem. Den største dyrearten du risikerer å møte på i de norske skogene omtales gjerne som «skogens konge» på folkemunne. Hvilken dyreart er dette? 


Nøtt 4.

Den engelske vitenskapsmannen Isaac Newton huskes idag best for sitt arbeid som fysiker, men han gjorde seg også bemerket innenfor matematikk, astronomi og alkymi. Kvinner hadde han imidlertid mindre interesse for, og han giftet seg aldri. Hva kalles en mann som ikke er gift? 


Nøtt 5.

Vi skal frem til en popgruppe, eller kor om du vil, fra Romerikes gildeste trakter som oppnådde stor popularitet på 1990-tallet med sine humørfylte versjoner av kjente pophits. Sangene ble utstyrt med forseggjorte vokalarrangementer og humoristiske, norske tekster. «Gummihatt-swing», «Hyttetur» og «Neger på rasta» er blant deres mest kjente slagere. Hva heter denne gruppen? 


Send inn Deres svar på et postkort. Adressen finner De i telefonkatalogen.



Foto: Wikimedia Commons


Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Når #metoo dreper

  Søndag 24. mars begynte et mareritt for den prisbelønte amerikanske serieskaperen Ed Piskor, kjent for tegneserier som «Hip Hop Family Tree», «Wizzywig» «Red Room» og «X-Men: Grand Design», og ikke minst den svært populære Youtube-kanalen «Cartoonist Kayfabe». En kvinne ved navn Molly Dwyer postet en «historie» på Instagram der hun fremla et nøye kuratert utvalg chatmeldinger fra 2020 som kunne gi inntrykk av at Piskor forsøkte å flørte med henne. På dette tidspunktet var Dwyer 17, snart 18 år, og Piskor var 37. De kontekstløse chatmeldingene ble ledsaget av grove anklager om «grooming» og uanstendig omgang med en mindreårig. Noen tok et skjermbilde av Instagram-posten og spredde den på sosiale medier. Dermed var helvete igang for Ed Piskor. Internettmobben begynte å samle seg for å ta ned nok et offer.  I løpet av timer ble det en allment akseptert sannhet at Piskor var en pedofil overgrepsmann, eller i beste fall en «creepy old man» som prøvde å komme ned i buksene på unge piker. H

Står Würmstuggu bak Simen Bondevik?

  Det siste døgnet har vi mottatt en rekke henvendelser fra lesere som lurer på om det er vi som har skrevet denne kronikken i Aftenposten, der Simen Bondevik klager sin nød over at han har fått Twitter-kontoen sin sperret og låst, angivelig fordi han har trykket like på en tweet fra mikropartiet Sentrum om det kontroversielle temaet funksjonshemmedes rettigheter. I kronikken skriver Bondevik at han er skuffet over Elon Musks nye, mer ytringsfrihetsvennlige regime på Twitter. De oppsiktsvekkende opplysningene om sensur og politisk styring som har kommet for dagen etter at Musk overtok, men knapt blitt rapportert om i norsk presse, nevner han selvfølgelig ikke. Det gjør man vanligvis ikke i den venstreorienterte skravleklassen. Spørsmålet våre lesere stiller, er altså om Simen Bondevik og hans «organisasjon» Unge Sentrum bare er påfunn fra Würmstuggu-redaksjonen etter samme mønster som de figurene vi har skapt ved hjelp av Twitter-kontoer og fingerte leserbrev til avisene for å gjøre n

Hatpropaganda i skolebibliotekene

  Vi har mottatt et foruroligende brev fra en av våre lesere. Vi publiserer det i uavkortet form.  Kjære Würmstuggu Jeg er en kjærlig forelder til en 15-åring som går på ungdomsskolen. Her om dagen kom hen hjem og fortalte noe som rystet vår lille familie langt inn i ryggmargen. Dette hendte mens klassen var på biblioteket for å finne en bok å lese. Mens vår unge skoleelev gikk der mellom bokhyllene på jakt etter lesestoff, fikk hen øye på noen bøker hen har hørt meget om, men aldri lest. (Vi er påpasselige med å gi hen egnet litteratur med gode verdier.) Der stod nemlig «Harry Potter»-bøkene av J.K. Rowling i all sin fargerike, forlokkende prakt. Her må noen ha sovet i timen, tenkte vi, for ingen som følger med i nyhetsbildet kan vel ha unngått å få med seg at Rowling er en moderne hatprofet som sprer sin giftige transfobiske propaganda ikke bare på «sosiale medier», men også gjennom disse tilsynelatende harmløse barnebøkene og de filmene de er basert på. Da vårt barn konfronterte bib