Gå til hovedinnhold

Würmstuggus påskenøtter 2

 


Würmstuggus påskenøtter er en suksess! Redaksjonens postkasse har blitt oversømt av postkort med svar på gårsdagens nøtter. Det var ikke mange som hadde alle svarene rett, men det hadde vi da heller ikke forventet. Vinneren av gårsdagens påskenøtter ble sivilingeniør Herodes Langfeldt fra Bagn. Gratulerer! En anananas sendes i posten. 


Gårsdagens fasit: 1) Ludvig Holberg, 2) Léon Blum, 3) Habakkuk, 4) India, 5) Guffen


Og her, kjære lesere, er dagens påskenøtter.


Nøtt 1.

Vi skal frem til en egyptisk teolog og ekseget som var en av sin tids mest produktive forfattere og en av oldkirkens mest mest innflytelsesrike tenkere, selv om det også knytter seg kontroverser til deler av tankegodset hans. Han lot seg kastrere i ungdommen.


Nøtt 2.

Han huskes best for sin kortvarige karriere som gitarist i et av åttiårenes mest populære rockeband, men han platedebuterte allerede i 1977 med et annet band som først oppnådde suksess etter at han hadde sluttet. Han døde i en flystyrt i en alder av 25 år. Hvilken musiker snakker vi om? 


Nøtt 3.

Vi skal til en by på den nordlige halvkule. Byen var i utgangspunktet en mobil klosterleir i et land befolket av nomader, men har siden 1778 ligget på det det stedet den ligger idag. Gjennom det meste av 1900-tallet var byen hovedsetet for et sosialistisk regime få nordmenn har et forhold til. Hvilken by skal vi frem til? 


Nøtt 4.

Mange har gode minner knyttet til den norske filmklassikeren «Lasse og Geir» fra 1976. Hovedrolleinnehaverne Torgeir Schjerven og Lasse Tømte høstet mye ros for sine rolletolkninger, og Wam & Vennerød-gjengangeren Jorunn Kjellsby likeså, men hvem spiller Lasses far, Oddvar?


Nøtt 5.

Vi skal til en norsk kommune som eksisterer i skjæringspunktet mellom Romerike og Follo. Den norske forfatterinnen Ragnhild Jølsen kom herfra. Mange forbinder kommunen med en oppdiktet figur som moret det norske fjernsynspublikum på 1990-tallet. Hvilken kommune er dette? 


Send inn Deres svar på et postkort. Adressen finner De i telefonkatalogen.



Foto: Wikimedia Commons



Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Når #metoo dreper

  Søndag 24. mars begynte et mareritt for den prisbelønte amerikanske serieskaperen Ed Piskor, kjent for tegneserier som «Hip Hop Family Tree», «Wizzywig» «Red Room» og «X-Men: Grand Design», og ikke minst den svært populære Youtube-kanalen «Cartoonist Kayfabe». En kvinne ved navn Molly Dwyer postet en «historie» på Instagram der hun fremla et nøye kuratert utvalg chatmeldinger fra 2020 som kunne gi inntrykk av at Piskor forsøkte å flørte med henne. På dette tidspunktet var Dwyer 17, snart 18 år, og Piskor var 37. De kontekstløse chatmeldingene ble ledsaget av grove anklager om «grooming» og uanstendig omgang med en mindreårig. Noen tok et skjermbilde av Instagram-posten og spredde den på sosiale medier. Dermed var helvete igang for Ed Piskor. Internettmobben begynte å samle seg for å ta ned nok et offer.  I løpet av timer ble det en allment akseptert sannhet at Piskor var en pedofil overgrepsmann, eller i beste fall en «creepy old man» som prøvde å komme ned i buksene på unge piker. H

Står Würmstuggu bak Simen Bondevik?

  Det siste døgnet har vi mottatt en rekke henvendelser fra lesere som lurer på om det er vi som har skrevet denne kronikken i Aftenposten, der Simen Bondevik klager sin nød over at han har fått Twitter-kontoen sin sperret og låst, angivelig fordi han har trykket like på en tweet fra mikropartiet Sentrum om det kontroversielle temaet funksjonshemmedes rettigheter. I kronikken skriver Bondevik at han er skuffet over Elon Musks nye, mer ytringsfrihetsvennlige regime på Twitter. De oppsiktsvekkende opplysningene om sensur og politisk styring som har kommet for dagen etter at Musk overtok, men knapt blitt rapportert om i norsk presse, nevner han selvfølgelig ikke. Det gjør man vanligvis ikke i den venstreorienterte skravleklassen. Spørsmålet våre lesere stiller, er altså om Simen Bondevik og hans «organisasjon» Unge Sentrum bare er påfunn fra Würmstuggu-redaksjonen etter samme mønster som de figurene vi har skapt ved hjelp av Twitter-kontoer og fingerte leserbrev til avisene for å gjøre n

Hatpropaganda i skolebibliotekene

  Vi har mottatt et foruroligende brev fra en av våre lesere. Vi publiserer det i uavkortet form.  Kjære Würmstuggu Jeg er en kjærlig forelder til en 15-åring som går på ungdomsskolen. Her om dagen kom hen hjem og fortalte noe som rystet vår lille familie langt inn i ryggmargen. Dette hendte mens klassen var på biblioteket for å finne en bok å lese. Mens vår unge skoleelev gikk der mellom bokhyllene på jakt etter lesestoff, fikk hen øye på noen bøker hen har hørt meget om, men aldri lest. (Vi er påpasselige med å gi hen egnet litteratur med gode verdier.) Der stod nemlig «Harry Potter»-bøkene av J.K. Rowling i all sin fargerike, forlokkende prakt. Her må noen ha sovet i timen, tenkte vi, for ingen som følger med i nyhetsbildet kan vel ha unngått å få med seg at Rowling er en moderne hatprofet som sprer sin giftige transfobiske propaganda ikke bare på «sosiale medier», men også gjennom disse tilsynelatende harmløse barnebøkene og de filmene de er basert på. Da vårt barn konfronterte bib