Kjære leser, onsdag er det blitt, og vi utfordrer Dem nok en gang til å knekke en håndfull påskenøtter. Etter publiseringen av gårsdagens nøtter mottok vi en mengde henvendelser fra leserne, og på sosiale medier var det leserstorm i kommentarfeltene. Hvorfor? På grunn av bildet som ledsaget innlegget. «Peanøtter er da vitterlig en belgfrukt, ikke en nøtt. Dette var svakt av billedredaktøren,» skriver en leser. «Meget skuffende! Peanøtter er ikke en nøtt,» skriver en annen. Denne krititikken tar vi imidlertid med knusende ro, for vi beskeftiger oss ikke med «nøtt» som botanisk kategori. Det er den metaforiske betydningen som opptar oss. Man kan kanskje innvende at peanøtter ikke egner seg som illustrasjon på metaforiske nøtter heller, for peanøttskal er jo ikke akkurat vanskelig å knekke, men vi har valgt å la hverken botanikk eller metaforikk begrense oss når det gjelder billedbruk. Det er først og fremst estetikken som opptar oss.
Vi gratulerer gårsdagens overlegne vinner, revisor Jan-Klodrik Trædal fra Kautokeino. De kan vente Dem en linjal i posten.
Her er fasiten til gårsdagens nøtter: 1) Andras Hegedüs, 2) Karl Marx, 3) Elg, 4) Ungkar, 5) Bjelleklang
Finn frem Deres mentale nøtteknekker og se om De har det som skal til for å knekke disse nøttene:
Nøtt 1.
Vi skal frem til en britisk rockegruppe som platedebutererte i 1970 og deretter fikk en flere tiår lang karriere. Gruppen har hatt mange utskiftninger i besetningen, blant annet har de hatt et titalls sangere og nesten like mange trommeslagere (deriblant en som heter Singer). Kun gitaristen har vært med hele tiden. Flere av bandets medlemmer har vandret heden, men interessant nok er samtlige av gruppens fire originalmedlemmer er fremdeles i live. Gruppens navn gir assosiasjoner til jødisk religion og musikken de spiller kan karakteriseres som både tung og hard. Hva heter gruppen?
Nøtt 2.
Denne forfatteren oppnådde stor popularitet på 1970-tallet med sine historiske romaner. Særlig kjent er han for en romanserie om en politimann som opererer i Amerika i de siste tiårene av det 19. århundre. Mannen skrev under flere pseudonymer, men vi skal frem til det kunstnernavnet som er knyttet til hans mest kjente romanserie.
Nøtt 3.
Denne øynasjonen ligger i Det indiske hav og regnes som verdens verdens 44. største land. Kampteknikken moraingy har sitt opphav her. I Norge er det kanskje særlig folk med tilknytning til misjonsbevegelsen og zoologer med primater som spesialfelt som interesserer seg mest for dette landet. Hvilket land er dette?
Nøtt 4.
Denne visjonære politikeren overtok et svært viktig politisk embede i 1996. Hybris og miskalkulering av elektoratet førte imidlertid til hans avgang allerede året etter. Hans hjemstavn er i det nylig gjenoppstandne Buskerud fylke. Hvem er det vi tenker på?
Nøtt 5.
Denne politikeren ble født i Polen i 1915. Som mange andre unge menn i mellomkrigstidens Europa ble han grepet av tidens ytterliggående nasjonalisme, og under annen verdenskrig ledet han en terrororganisasjon som utførte en rekke angrep mot britiske politi- og militærstyrker. Etter krigen gjennomførte de en beryktet massakre som tok livet av over 100 sivilister. Senere gikk han over til mer konvensjonell politisk aktivitet, både som folkevalgt og statsråd. På åtti-og nittitallet ledet han to regjeringer. Hvem er dette?
Send svarene til oss på et postkort. Adressen finner De i telefonkatalogen.
Foto: Wikimedia Commons
Kommentarer
Legg inn en kommentar