I denne spalten presenterer vi vanligvis kunst fra Russland og de østlige delene av Europa. Idag skal vi imidlertid forlate det europeiske kontinent, selv om vi holder oss i den ortodokse verden. Vi skal nemlig til Egyptens land!
Kirken fikk tidlig fotfeste i Egypt, og gjennom de første kristne århundrene var dette ørkenlandet en oase for teologisk spekulasjon, både heretisk og ortodoks, monastisisme og kristen kunst. Det var her den kristologiske striden som førte til den nikenske trosbekjennelse, begynte, og det er her munkevesenet har sitt opphav. Og hva så med kunsten? La oss ta en tur til Katarinaklosteret på Sinai! Der finner vi noen av de eldste kristne ikonene vi kjenner til.
Ta for eksempel bildet ovenfor. Det ble malt rundt år 600, altså mens våre nordiske forfedre fremdeles levde i det hedenske barbariets mørke, og over hundre år før den østromerske kirken ble grepet av ikonoklasmens vanvidd. I sentrum av bildet ser vi selvfølgelig jomfru Maria, gudfødersken, sittende på sin trone med verdens frelser på fanget. Ved siden av henne står to lilleasiatiske helgener som begge er kjent for sin hårdhendte omgang med ondskapsfulle reptiler. Til venstre ser vi Sankt Teodor, og til høyre står den (i hvert fall idag) mer kjente Sankt Georg. I bakgrunnen står to engler og skuer opp mot Gud. Og det er det meningen at også du på sett og vis skal gjøre når du beskuer et hellig bilde.
Kommentarer
Legg inn en kommentar