Det er blitt langfredag, og nok en gang inviterer vi våre lesere til å kappes om hvem i familien som klarer å knekke våre påskenøtter. Her skulle dere være nok å bryne seg på.
Gårsdagens vinner ble husmor Rakel Bjørneklo fra Skibotn. Hun kan vente seg en mango i posten.
Her er de korrekte svarene på gårsdagens spørsmål: 1) Theodosius I, 2) Avocado, 3) Havre, 4) Tabernakel, 5) Gulehavet
Flere av våre lesere har spurt om ikke «Gulehavet» er et utdatert navn med rasiststiske konnotasjoner. Vi synes det er et interessant innspill og håper vi kan få en bredere debatt i offentligheten om geografiske navn som befester rasestereotypier og skaper fordommer mot minoriteter.
Nøtt 1.
Tradisjonelt har avisoverskrifter hatt som formål å gi en pekepinn om hva en sak handler om, og således hjelpe leseren med å finne saker som interesserer ham. I dagens nettaviser handler det ofte mer om å utelate informasjon og gjøre overskriften så kryptisk som mulig, slik at leseren ikke skjønner hva saken handler om. Dermed kan leseren lokkes til å klikke på saken for å se om saken handler om noe av interesse. Se på overskriften ovenfor. Hva kan denne saken tenkes å handle om om?
Nøtt 2.
«Det som er vor oppgave er at skape det kommunistiske parti og gjennem det forberede arbeiderklassen for revolutionen. Hvis der er nogen som ikke stort set er enig i det Bucharin sa i sin tale igaar, saa hører vedkommende ikke hjemme i vort parti.»
Hvem sa dette?
Nøtt 3.
Vi skal til en øygruppe på den sørlige halvkule. Øyene var allerede bebodd da de ble oppdaget av portugisiske sjøfarere i 1520, men idag er de fleste innbyggerne av europeisk herkomst. Øygruppen er delt mellom to land. Hvilken øygruppe tenker vi på?
Nøtt 4.
Da denne romanen om en gruppe unge mennesker på ferie ble utgitt i 1927, skapte den debatt for sin behandling av temaene kjærlighet og seksualitet. Forfatteren er kjent for sine sosialistiske sympatier og sin interesse for Sigmund Freuds ideer. Boken ble filmatisert av Einar Sissener, som idag kanskje er best kjent for sin rolle i «Fjols til fjells». Hva er romanens tittel?
Nøtt 5.
Vi vil frem til en europeisk monark som levde i det 17. århundre. Denne kongen ble etter en lang og bitter konflikt med parlamentet dømt til døden for høyforræderi og halshugget foran en stor folkemengde. Etterpå ble hodet sydd på kroppen og lagt i en kiste. Etter kongens død fikk landet republikansk styresett i en tiårsperiode. Hvilken konge tenker vi på?
Send inn Deres svar på et postkort. Adressen finner De i telefonkatalogen.
Foto: Wikimedia Commons
Kommentarer
Legg inn en kommentar