Würmstuggu har gjennom årenes løp viet en god del plass til den kristne kirke, Jesu Kristi mystiske legeme, og dens ledere og lærere, særlig i forgangen tid. Formålet med denne teksten er å gi leserne en oversikt over artiklene vi har publisert om kirkehistorie. Og ikke nok med det - teksten inneholder en rekke hypertekstuelle snarveier, såkalte «lenker». Klikk på ordene i oransje, og De vil, nærmest på magisk vis, få opp de aktuelle tekstene på skjermen.
Vi har skrevet om Åge Haukens bok om de apostoliske fedrene Ignatius av Antiokia og Polykarp av Smyrna, som led martyrdøden i det annet århundre. Vi har også skrevet om en påskepreken av den lilleasiatiske biskopen Meliton av Sardes (eller snarere en bok av Oskar Skarsaune om nevnte preken) og om apologeten Justin Martyr, også de fra det annet århundre. Videre har vi skrevet om to av tekstene til kartageren Tertulian, den første teologen som skrev på latin.
Skal vi bevege oss litt frem i tid, kommer vi ikke utenom biskop Nikolas av Myra, den antiarianske fighteren fra Nikea. Vi vil også anbefale Dem å lese vår tekst om «Om mysteriene», biskop Ambrosius’ bok om dåpspraksisen i Milano i det tredje århundret, og vår omtale av Bekjennelser, det selvbiografiske verket til Augustin, Ambrosius’ berømte elev og kanskje vestkirkens viktigste teolog. Den kirkeinteresserte leser vil formodentlig også fatte interesse for vår omtale av Bjarne Skards bok om utviklingen av inkarnasjonsdognet i løpet av de første århundrene av Kirkens historie.
Paver er et yndet tema her i Würmstuggu. Vi har skrevet om både Gregor II, Gregor XI (men eiendommelig nok ikke om Gregor den store) og Paul II. Så langt kun middelalder- og renessansepaver, men vi har også skrevet om Ross Douthats bok om pave Frans. Remigius av Reims var kanskje ingen pave, men som biskop spilte han en viktig rolle i verdenshistorien da han døpte frankernes konge Klodvig I. Vi tar også med den polske jesuitten Andrzej Bobola, martyr og helgen.
Vi har også skrevet om mer generelle temaer fra kirkehistorien. I denne artikkelen omtaler vi noen tilårskomne bøker om kirken i folkevandringstiden, klostervesenets utvikling og inkvisisjonen. Vi minner også om vår heller kjølige anmeldelse av Hans Küngs bok om Den katolske kirkes historie.
Det finnes også annet kirkestoff på Würmstuggu, men det som vedrører disse nymotens protestantiske kirkesamfunnene, har vi med vilje utelatt her. Det er gode utsikter for at det kommer mer kirkestoff i tiden fremover, men hvem eller hva det kommer til å handle om, vet foreløbig bare Gud. Har De en kirkefader eller pave De gjerne vil lese om på denne «bloggen», er det bare å sende oss et postkort med ditt ønske. Adressen finner De i telefonkatalogen.
Foto: Wikimedia Commons
Kommentarer
Legg inn en kommentar