Mikhail Nesterov, «Den unge Bartoloeus’ visjon», 1889-1890
Mikhail Nesterov ble født i 1862 i byen Ufa i Ural. I løpet av sin karriere, som begynte å skyte fart på 1880-tallet, opparbeidet han seg status som en av Russlands fremste malere. Han er kjent for sine symbolistiske malerier, men også for sine mer tradisjonelle religiøse verker. Blant annet arbeidet han med utsmykking av St. Vladimir-katedralen i Kiev samt en rekke andre kirker og klostre i det russiske riket.
Dette maleriet forestiller scene fra barndommen til den russiske helgenen St. Sergius av Radonezj. St. Sergius, som gikk under navnet Bartolomeus før han avga munkeløftet, grunnla klosteret Troitse-Sergijeva Lavra i 1345. Dette skulle etterhvert bli det viktigste klosteret i Russland og Den russisk-ortodokse kirkes åndelige sentrum. På bildet ser vi den unge Bartolomeus, som møter en munk som står under et eiketre og ber. Han forteller munken at hans største ønske er å lære å kjenne de hellige skrifter. Problemet er bare at han ikke kan lese. Munken ber en bønn, velsigner gutten og gir ham et stykke velsignet brød å spise. Og vips, så er gutten lesekyndig.
Etter at kommunistene overtok makten i Russland, ble det vanskelig for Nesterov å fortsette å male religiøse motiver, så han gikk over til å male portretter. Som så mange andre russere opplevde Nesterov og familien store vanskeligheter under den store terroren. Både han selv og datteren ble tilbrakte tid i fengsel, og svigersønnen ble skutt. Men Nesterov overlevde, og ble til og med belønnet med Stalin-prisen. Han utåndet i 1942, 80 år gammel.
Kommentarer
Legg inn en kommentar