Gå til hovedinnhold

Den tyske ettpartistaten

 


Idag, 14. juli, feirer franskmennene sin Fête de la Fédération til minne om stormingen av Bastillen i 1789, i Irak er det Republikkens dag, der man minnes avskaffelsen av monarkiet i 1958, og alle gode mennesker i vår del av verden forventes å markere den internasjonale dagen for «ikke-binære» med flagg og varme hyllester til de modige ungdommene som hverken vil være gutt eller pike i vår cis-normative verden.


Her i Würmstuggu finner vi det imidlertid mer betimelig å markere at det idag er 90 år siden den tyske nasjonalsosialistiske regjeringen under ledelse av rikskansler Adolf Hitler formaliserte forbudet mot andre politiske partier enn NSDAP. Gjennom våren og sommeren 1933 ble de tyske partiene undertrykket og oppløst av myndighetene, først venstrepartiene, og så høyrepartiene. 14 juli 1933 ble Loven mot nydannelse av partier (Gesetz gegen die Neubildung von Parteien) vedtatt av regjeringen (som ikke lenger trengte å innhente Riksdagens godkjennelse av nye lover). 


Ifølge den nye loven var Det nasjonalsosialistiske tyske arbeiderparti Tysklands eneste lovlige politiske parti, og forsøk på å gjenopprette eller stifte andre partier kunne straffes med opp til tre års fengsel. Dermed var nasjonalsosialistenes maktmonopol fullbyrdet. Det tredje riket hadde tatt det endelige skrittet inn i de europeiske ettpartistatenes ærverdige krets. Med den endelige kriminaliseringen av all politisk opposisjon var det nå ingenting som stod i veien for et nytt, sterkere og ideologisk samstemt Tyskland som kunne vise muskler på den internasjonale arena. Den nasjonalsosialistiske revolusjonen var i høygir!


Etter nederlaget i annen verdenskrig ble forbudet opphevet, og NSDAP selv forbudt. Men med delingen av Tyskland i to stater ble det tydelig at ikke alle satte pris på politisk mangfold. I den liberale Forbundsrepublikken i vest fikk man atter et levende demorati med en rekke konkurrerende partier. I det sosialistiske Øst-Tyskland tillot man andre partier på papiret, men i praksis fungerte landet som en ettpartistat, i alle fall frem til landets første frie valg i mars 1990, der kommunistpartiet gikk på et sviende nederlag, og innlemmelsen i Forbundsrepublikken bare var noen måneder unna. 


Hitler beholdt makten i 12 år, men for mange tyskere forble ettpartistaten den eneste politiske virkeligheten de kjente i nesten 60 år. Kommer ettpartistaten på moten igjen i Europa? Hvem vet?

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Når #metoo dreper

  Søndag 24. mars begynte et mareritt for den prisbelønte amerikanske serieskaperen Ed Piskor, kjent for tegneserier som «Hip Hop Family Tree», «Wizzywig» «Red Room» og «X-Men: Grand Design», og ikke minst den svært populære Youtube-kanalen «Cartoonist Kayfabe». En kvinne ved navn Molly Dwyer postet en «historie» på Instagram der hun fremla et nøye kuratert utvalg chatmeldinger fra 2020 som kunne gi inntrykk av at Piskor forsøkte å flørte med henne. På dette tidspunktet var Dwyer 17, snart 18 år, og Piskor var 37. De kontekstløse chatmeldingene ble ledsaget av grove anklager om «grooming» og uanstendig omgang med en mindreårig. Noen tok et skjermbilde av Instagram-posten og spredde den på sosiale medier. Dermed var helvete igang for Ed Piskor. Internettmobben begynte å samle seg for å ta ned nok et offer.  I løpet av timer ble det en allment akseptert sannhet at Piskor var en pedofil overgrepsmann, eller i beste fall en «creepy old man» som prøvde å komme ned i buksene på unge piker. H

Står Würmstuggu bak Simen Bondevik?

  Det siste døgnet har vi mottatt en rekke henvendelser fra lesere som lurer på om det er vi som har skrevet denne kronikken i Aftenposten, der Simen Bondevik klager sin nød over at han har fått Twitter-kontoen sin sperret og låst, angivelig fordi han har trykket like på en tweet fra mikropartiet Sentrum om det kontroversielle temaet funksjonshemmedes rettigheter. I kronikken skriver Bondevik at han er skuffet over Elon Musks nye, mer ytringsfrihetsvennlige regime på Twitter. De oppsiktsvekkende opplysningene om sensur og politisk styring som har kommet for dagen etter at Musk overtok, men knapt blitt rapportert om i norsk presse, nevner han selvfølgelig ikke. Det gjør man vanligvis ikke i den venstreorienterte skravleklassen. Spørsmålet våre lesere stiller, er altså om Simen Bondevik og hans «organisasjon» Unge Sentrum bare er påfunn fra Würmstuggu-redaksjonen etter samme mønster som de figurene vi har skapt ved hjelp av Twitter-kontoer og fingerte leserbrev til avisene for å gjøre n

Würmstuggu avslører: Vi trollet nyhetsbildet

  Den observante Würmstuggu -leser har nok fått med seg at vi ved enkelte anledninger har prøvd oss på den humoristiske genren «satire» i det siste. Vi innrømmer gjerne at vi har har latt oss inspirere av komikeren Andrew Doyles hyperwoke figur «Titania McGrath» . «Titania» var i utgangspunktet en parodikonto på Twitter, men har etterhvert også blitt spaltist i diverse publikasjoner, særlig Spike , og har dessuten gitt ut et par bøker.  Vi hadde også lyst til å lage figurer som kunne oppfattes som virkelige personer som lever et eget liv utenfor Würmstuggus spalter. Den siste tiden tiden har det pågått en debatt om fenomenet kanselleringskultur, altså forsøk på å frata folk jobben basert på meninger de gir uttrykk for. Dette er noe vi i redaksjonen har opplevd selv. Vi har lagt merke til at folk som støtter slike kanselleringsforsøk, vanligvis ut fra et «woke» venstreradikalt ståsted, som regel benekter at slikt finner sted, i hvert fall her i Norge. Derfor tenkte vi at dette kunne da