Gå til hovedinnhold

Sommerlektyre



Det er sommer og ferietid. Late dager med sene frokoster, Reiseradioen og strandliv. Hvorfor ikke bruke sommerferien til å lese en bok eller to? Og hva egner seg vel bedre som sommerlektyre enn kirkehistorie?  Project Gutenberg har gjennom mange år digitalisert og tilgjengeliggjort en mengde bøker gratis på nett. Dette er i hovedsak eldre bøker som har endt opp i public domain. Finn frem din elektroniske leseinnretning og last ned disse bøkene før du går til stranden idag. Bøkene finnes både på ibooks og Amazons Kindle-app. Få på noe solkrem, hell noe kaldt i glasset og fordyp deg i Kristi jordiske legemes mangslungne historie.

Alfred Wesley Wishart: A Short History of Monks and Monasteries (1900)

Wishart
En god og informativ bok om kristen monastisisme gjennom historien, der hovedvekten ligger på katolsk ordensliv. Det gjøres rede for antikkens ørkenfedre, middelalderens klostervesen, tiggerordener og militære ordener og nyere ordener som jesuittene. Det settes også av plass til den engelske reformasjonens skjebnesvangre betydning for munkevesenet. Wishart, en amerikansk liberal ikke-katolsk teolog, peker både på positive og mindre positive sider ved klostervesen og ordensliv, både for kristen fromhet og samfunnet generelt.


William Holden Hutton: The Church and the Barbarians (1906) 
En velskrevet og engasjerende historisk gjennomgang av kirkehistorien fra senantiken til høymiddelalderen. Dette var en periode da Kirken var i sterk vekst både geografisk, organisatorisk og som politisk maktfaktor i Europa. Dette er også perioden da Kirken på mange måter fant sin foreløbig endelige form doktrinært og liturgisk. Som man forstår ut fra tittelen, fokuserer boken særlig på møtet mellom den romersk-kristne kulturen og den nord- og øst-europeiske hedendommen i folkevandringstiden.



Elphège Vacandard: The Inquisition - A Critical and Historical Study of the Coercive Power of the Church (1907 på fransk, 1915 eng overs.)




Vacandard
En interessant bok av den franske teologen og historikeren E. Vacandard om en av den katolske kirkes mest beryktede - og misforståtte - institusjoner: inkvisisjonen. Hovedvekten ligger på middelalderens inkvisisjon, og Vacandard gir en nyansert fremstilling av dens teologiske og juridiske drivkrefter og dens kirkerettslige og statsrettslige praksis og status. En bok som er vel verd å få med seg.





Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Når #metoo dreper

  Søndag 24. mars begynte et mareritt for den prisbelønte amerikanske serieskaperen Ed Piskor, kjent for tegneserier som «Hip Hop Family Tree», «Wizzywig» «Red Room» og «X-Men: Grand Design», og ikke minst den svært populære Youtube-kanalen «Cartoonist Kayfabe». En kvinne ved navn Molly Dwyer postet en «historie» på Instagram der hun fremla et nøye kuratert utvalg chatmeldinger fra 2020 som kunne gi inntrykk av at Piskor forsøkte å flørte med henne. På dette tidspunktet var Dwyer 17, snart 18 år, og Piskor var 37. De kontekstløse chatmeldingene ble ledsaget av grove anklager om «grooming» og uanstendig omgang med en mindreårig. Noen tok et skjermbilde av Instagram-posten og spredde den på sosiale medier. Dermed var helvete igang for Ed Piskor. Internettmobben begynte å samle seg for å ta ned nok et offer.  I løpet av timer ble det en allment akseptert sannhet at Piskor var en pedofil overgrepsmann, eller i beste fall en «creepy old man» som prøvde å komme ned i buksene på unge piker. H

Står Würmstuggu bak Simen Bondevik?

  Det siste døgnet har vi mottatt en rekke henvendelser fra lesere som lurer på om det er vi som har skrevet denne kronikken i Aftenposten, der Simen Bondevik klager sin nød over at han har fått Twitter-kontoen sin sperret og låst, angivelig fordi han har trykket like på en tweet fra mikropartiet Sentrum om det kontroversielle temaet funksjonshemmedes rettigheter. I kronikken skriver Bondevik at han er skuffet over Elon Musks nye, mer ytringsfrihetsvennlige regime på Twitter. De oppsiktsvekkende opplysningene om sensur og politisk styring som har kommet for dagen etter at Musk overtok, men knapt blitt rapportert om i norsk presse, nevner han selvfølgelig ikke. Det gjør man vanligvis ikke i den venstreorienterte skravleklassen. Spørsmålet våre lesere stiller, er altså om Simen Bondevik og hans «organisasjon» Unge Sentrum bare er påfunn fra Würmstuggu-redaksjonen etter samme mønster som de figurene vi har skapt ved hjelp av Twitter-kontoer og fingerte leserbrev til avisene for å gjøre n

Hatpropaganda i skolebibliotekene

  Vi har mottatt et foruroligende brev fra en av våre lesere. Vi publiserer det i uavkortet form.  Kjære Würmstuggu Jeg er en kjærlig forelder til en 15-åring som går på ungdomsskolen. Her om dagen kom hen hjem og fortalte noe som rystet vår lille familie langt inn i ryggmargen. Dette hendte mens klassen var på biblioteket for å finne en bok å lese. Mens vår unge skoleelev gikk der mellom bokhyllene på jakt etter lesestoff, fikk hen øye på noen bøker hen har hørt meget om, men aldri lest. (Vi er påpasselige med å gi hen egnet litteratur med gode verdier.) Der stod nemlig «Harry Potter»-bøkene av J.K. Rowling i all sin fargerike, forlokkende prakt. Her må noen ha sovet i timen, tenkte vi, for ingen som følger med i nyhetsbildet kan vel ha unngått å få med seg at Rowling er en moderne hatprofet som sprer sin giftige transfobiske propaganda ikke bare på «sosiale medier», men også gjennom disse tilsynelatende harmløse barnebøkene og de filmene de er basert på. Da vårt barn konfronterte bib