Gå til hovedinnhold

Julestuggu: Nikolaj Jezjov

 

Würmstuggus julekalender tar i år for seg den marxist-leninistiske verdensbevegelses lederskikkelser i ymse land verden over gjennom de siste hundre år. Hver dag frem mot jul tar vi for oss en (eller i høyden to) av den revolusjonære sosialismens våpendragere i kampen mot det liberale demokratiet, fascismen og monopolkapitalismen.



Luke 15: Nikolaj Jezhov


I september 1936 ble Nikolaj Jezjov utnevnt til sjef for NKVD, Sovjetunionens hemmelige politi. Den første Moskvaprosessen var nettopp blitt avholdt og de tiltalte behørig henrettet. Nå ventet et formidabelt blodbad det sovjetiske folk, som akkurat hadde kommet seg over (eller hadde de det?) de genocidale operasjonene mot landets bønder tidlig på 30-tallet. Stalin hadde nemlig bestemt seg for å ta i bruk litt terror for å styrke regimet. Den lille mannen (151 cm) som etter sin død fikk for vane å forsvinne fra fotografier, skred til verket med elan og entusiasme.



Toppen av isfjellet var de politiske prosessene der gammelbolsjeviker, partitopper og generaler ble anklaget for oppdiktede forbrytelser og skutt, men Den store terroren gikk mye dypere enn dette. 1,5 millioner mennesker ble arrestert av NKVD, 1,3 millioner ble dømt for kontrarevolusjonære aktiviteter, og av disse ble over halvparten skutt. De resterende ble sendt til konsentrasjonsleirene. Minst 140 000 døde der eller på vei dit i løpet av disse to årene. Det ble satt opp kvoter for hvor mange som skulle arresteres og henrettes i hver region. Enkelte etniske minoriteter ble spesielt hardt rammet. Blant annet ble 140 000 polakker arrestert, og av disse ble 111 000 henrettet. Resten ble sendt til Gulag. Ettersom forbrytelsene stort sett var oppdiktede, og det ikke var noen sammenheng mellom faktiske handlinger og domsavsigelser, kunne ingen føle seg trygge.


En av de mer prominente lederne som falt for Jezjovs hånd, var hans forgjenger Genrikh Jagoda. Han var en av de tiltalte i den siste av de tre store Moskvaprosessene. Etter at ting roet seg i høsten 1938, ble Jezhov avsatt. Han visste for mye, og Stalin kunne ganske enkelt ikke la ham leve. Hans etterfølger Lavrenti Beria begynte nå å bygge en sak mot sin tidligere sjef. 


I 1939 ble Jezjov arrestert og utsatt for sin egen medisin. Han ble konfrontert med falske anklager, torturert og tvunget til å tilstå å ha samarbeidet med spioner og sabotører. Deretter ble han stilt for retten og skutt. Få av Stalins menn fikk utrettet så mye for kommunismens sak som Jezjov.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Bokomtale: Ugress & omstendigheter

  En kveld tidlig i oktober satte jeg meg ned og leste Michaels Konupeks diktsamling Ugress & omstendigheter . Efter å ha lest den to ganger, slo to tanker ned i mitt hode: 1) Om kort tid vil jeg trolig ha glemt hele boken, og 2) for de aller fleste vil boken forbli fullstendig ukjent, kun en anonym bokutgivelse i en smal genre som ble utgitt uten brask og bram en gang i 2024, med mindre noe helt spesielt skulle skje, som for eksempel at Konupek skulle bli en folkekjær realitykjendis eller mottager av Nobels litteraturpris. Derfor satte jeg meg ned og skrev denne teksten, som her siteres i sin helhet:  «Den tsjekkisk-norske forfatteren Michael Konupek er for meg et nytt navn, men ifølge omslagsteksten på den ferske diktsamlingen Ugress   & omstendigheter har han utgitt flere skjønnlitterære verk, deriblant romanen Böhmerland 600 cc . Boken har et monokromt omslag i en farve jeg vil kalle «mørk militærgrønn» og inneholder informasjon om tittel, forfatter, genre og...

Troller Würmstuggu nyhetsbildet igjen?

  Det siste døgnet har vi mottatt en del henvendelser fra våre lesere angående denne artikkelen i VG. Er denne «Selma Moren, debattjournalist og kommentator» bare en oppdiktet Würmstuggu-figur? er det noen som spør. Er det bare redaksjonen som er ute og troller nyhetsbildet igjen?  Dette har vi avkreftet tidligere, men likevel er det ikke helt usant. Det er ikke vi som har skapt figuren, det er det noen i VGs satireredaksjon som har gjort, men akkurat denne artikkelen er det vi som har ført i pennen. Vi har nemlig inngått en avtale med VG om å levere «Selma»-stoff i tiden fremover. Men vi er ikke de eneste, for «Selma» er et gruppeprosjekt med flere bidragsytere, både fra VG-redaksjonen og eksterne. Vi synes det er en morsom utfordring å se nyhetsbildet gjennom øynene til en tenåringspike som kanskje er litt trangsynt og ikke så veldig smart, men som kompanserer med et stort hjerte og tro på seg selv. Det er flere «kommentarer» som allerede er skrevet og som bare venter på å...

Når #metoo dreper

  Søndag 24. mars begynte et mareritt for den prisbelønte amerikanske serieskaperen Ed Piskor, kjent for tegneserier som «Hip Hop Family Tree», «Wizzywig» «Red Room» og «X-Men: Grand Design», og ikke minst den svært populære Youtube-kanalen «Cartoonist Kayfabe». En kvinne ved navn Molly Dwyer postet en «historie» på Instagram der hun fremla et nøye kuratert utvalg chatmeldinger fra 2020 som kunne gi inntrykk av at Piskor forsøkte å flørte med henne. På dette tidspunktet var Dwyer 17, snart 18 år, og Piskor var 37. De kontekstløse chatmeldingene ble ledsaget av grove anklager om «grooming» og uanstendig omgang med en mindreårig. Noen tok et skjermbilde av Instagram-posten og spredde den på sosiale medier. Dermed var helvete igang for Ed Piskor. Internettmobben begynte å samle seg for å ta ned nok et offer.  I løpet av timer ble det en allment akseptert sannhet at Piskor var en pedofil overgrepsmann, eller i beste fall en «creepy old man» som prøvde å komme ned i buksene på unge...