Würmstuggus julekalender tar i år for seg den marxist-leninistiske verdensbevegelses lederskikkelser i ymse land verden over gjennom de siste hundre år. Hver dag frem mot jul tar vi for oss en (eller i høyden to) av den revolusjonære sosialismens våpendragere i kampen mot det liberale demokratiet, fascismen og monopolkapitalismen.
Luke 15: Nikolaj Jezhov
I september 1936 ble Nikolaj Jezjov utnevnt til sjef for NKVD, Sovjetunionens hemmelige politi. Den første Moskvaprosessen var nettopp blitt avholdt og de tiltalte behørig henrettet. Nå ventet et formidabelt blodbad det sovjetiske folk, som akkurat hadde kommet seg over (eller hadde de det?) de genocidale operasjonene mot landets bønder tidlig på 30-tallet. Stalin hadde nemlig bestemt seg for å ta i bruk litt terror for å styrke regimet. Den lille mannen (151 cm) som etter sin død fikk for vane å forsvinne fra fotografier, skred til verket med elan og entusiasme.
Toppen av isfjellet var de politiske prosessene der gammelbolsjeviker, partitopper og generaler ble anklaget for oppdiktede forbrytelser og skutt, men Den store terroren gikk mye dypere enn dette. 1,5 millioner mennesker ble arrestert av NKVD, 1,3 millioner ble dømt for kontrarevolusjonære aktiviteter, og av disse ble over halvparten skutt. De resterende ble sendt til konsentrasjonsleirene. Minst 140 000 døde der eller på vei dit i løpet av disse to årene. Det ble satt opp kvoter for hvor mange som skulle arresteres og henrettes i hver region. Enkelte etniske minoriteter ble spesielt hardt rammet. Blant annet ble 140 000 polakker arrestert, og av disse ble 111 000 henrettet. Resten ble sendt til Gulag. Ettersom forbrytelsene stort sett var oppdiktede, og det ikke var noen sammenheng mellom faktiske handlinger og domsavsigelser, kunne ingen føle seg trygge.
En av de mer prominente lederne som falt for Jezjovs hånd, var hans forgjenger Genrikh Jagoda. Han var en av de tiltalte i den siste av de tre store Moskvaprosessene. Etter at ting roet seg i høsten 1938, ble Jezhov avsatt. Han visste for mye, og Stalin kunne ganske enkelt ikke la ham leve. Hans etterfølger Lavrenti Beria begynte nå å bygge en sak mot sin tidligere sjef.
I 1939 ble Jezjov arrestert og utsatt for sin egen medisin. Han ble konfrontert med falske anklager, torturert og tvunget til å tilstå å ha samarbeidet med spioner og sabotører. Deretter ble han stilt for retten og skutt. Få av Stalins menn fikk utrettet så mye for kommunismens sak som Jezjov.
Kommentarer
Legg inn en kommentar