Gå til hovedinnhold

Årets siste Tex!

 

Tex Willer nr. 687

«Ran i Nogales»

av Mauro Boselli og Mauro Laurenti

Egmont, 2021


Vi er kommet til årets siste nummer av Tex Willer, og andre og siste episode av fortellingen om konflikten mellom den skjønne Manuela Montoya og den slu Don Domingo Torres. I dette avsnittet går Tex og Kit undercover og infiltrerer banden vi ble introdusert for i forrige nummer. Bandittene er heldigvis ganske lettlurte, så det går lett. 


Denne historien har et ganske ganske stort persongalleri og et ganske intrikat plot. Dessverre er ikke alle personene like godt utviklet, og handlingen er veldig verbalt orientert den første halvdelen av historien. Det betyr at det hele blir ganske stillestående før vi får en ikke spesielt godt utført actionsekvens i annen halvdel. Noe av  skylden må vi legge på tegner Mauro Laurenti, som heller ikke i denne episoden imponerer - ja, man kan vel si at tegningene ligger et godt stykke under den standarden vi er vant med i Tex Willer - men manusforfatter Mauro Moselli må også ta sin del av skylden for den forvirrende shoot-outen i Nogales. 


Romansen mellom Manuela og Kit Willer er et friskt pust i en serie som vanligvis kjennetegnes ved fravær av romantikk og kvinnelige karakterer, og Manuela får i denne episoden tilført en viss irrasjonell egenrådighet og temperamentfullhet vi ikke så noe til i forrige nummer. Og det er jo en bra ting, for dynamiske karakterer er jo noe vi gjerne ser mer til i denne serien. Ellers kan Boselli og Laurenti by på adskillige drap, crossdressing, en lynching som føles helt riktig (effektivt fortalt off panel), en skadet Tex og mer utveksling av orale kroppsvæsker mellom Willer jr. og Manuela. 


Dette er på ingen måte den beste Tex-historien jeg har lest, hverken manus- eller tegnemessig, men de siste 30 sidene underholdt underholdt i hvert fall meg i tilstrekkelig grad til at jeg flere ganger trakk på smilebåndet.


Neste nummer får vi i hvert fall gode tegninger. Da vender nemlig den utmerkede Michele Benevento tilbake. Han har vi ikke sett noe til siden Satania-historien for to år siden. Min moderate skuffelse over denne historien kommer altså ikke til å stå i veien for at jeg også neste måned kommer til å bruke penger på Tex Willer.


Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Gregor & Gregor

  Vi skriver 11. februar 2023 og markerer at det er 1292 år siden pave Gregor II døde etter å ha bekledd embedet som biskop av Rom i 15 år, fra 715 til 731. Gregor II er ikke like kjent som den første paven med dette navnet, han som med rette har tilnavnet «den store», men hans pontifikat var signifikant for hans befatning med med misjonsvirksomheten blant de hedenske stammene i germanernes land og hans motstand mot den iklonokastiske østromerske keiser Leo i striden om religiøse bilder. Også arabernes forsøk på videre ekspansjon i Europa etter erobringen av den iberiske halvøy har hatt betydning for Gregor IIs ettermæle. Et mirakel i forbindelse med slaget ved Toulouse i 721, der den kristne aquitanske hæren beseiret de muslimske araberne, er knyttet til hans navn. Gregor regnes som en av det åttende århundrets fremste paver. Nøyaktig 804 år etter Gregor IIs død, 11. februar 1535, ble Niccolò Sfondrato, som mot slutten av sitt liv skulle bli kjent som pave Gregor XIV , født i Nord-I

Hatpropaganda i skolebibliotekene

  Vi har mottatt et foruroligende brev fra en av våre lesere. Vi publiserer det i uavkortet form.  Kjære Würmstuggu Jeg er en kjærlig forelder til en 15-åring som går på ungdomsskolen. Her om dagen kom hen hjem og fortalte noe som rystet vår lille familie langt inn i ryggmargen. Dette hendte mens klassen var på biblioteket for å finne en bok å lese. Mens vår unge skoleelev gikk der mellom bokhyllene på jakt etter lesestoff, fikk hen øye på noen bøker hen har hørt meget om, men aldri lest. (Vi er påpasselige med å gi hen egnet litteratur med gode verdier.) Der stod nemlig «Harry Potter»-bøkene av J.K. Rowling i all sin fargerike, forlokkende prakt. Her må noen ha sovet i timen, tenkte vi, for ingen som følger med i nyhetsbildet kan vel ha unngått å få med seg at Rowling er en moderne hatprofet som sprer sin giftige transfobiske propaganda ikke bare på «sosiale medier», men også gjennom disse tilsynelatende harmløse barnebøkene og de filmene de er basert på. Da vårt barn konfronterte bib

Würmstuggu avslører: Vi trollet nyhetsbildet

  Den observante Würmstuggu -leser har nok fått med seg at vi ved enkelte anledninger har prøvd oss på den humoristiske genren «satire» i det siste. Vi innrømmer gjerne at vi har har latt oss inspirere av komikeren Andrew Doyles hyperwoke figur «Titania McGrath» . «Titania» var i utgangspunktet en parodikonto på Twitter, men har etterhvert også blitt spaltist i diverse publikasjoner, særlig Spike , og har dessuten gitt ut et par bøker.  Vi hadde også lyst til å lage figurer som kunne oppfattes som virkelige personer som lever et eget liv utenfor Würmstuggus spalter. Den siste tiden tiden har det pågått en debatt om fenomenet kanselleringskultur, altså forsøk på å frata folk jobben basert på meninger de gir uttrykk for. Dette er noe vi i redaksjonen har opplevd selv. Vi har lagt merke til at folk som støtter slike kanselleringsforsøk, vanligvis ut fra et «woke» venstreradikalt ståsted, som regel benekter at slikt finner sted, i hvert fall her i Norge. Derfor tenkte vi at dette kunne da