Rakosi til høyre. |
Würmstuggus julekalender tar i år for seg den marxist-leninistiske verdensbevegelses lederskikkelser i ymse land verden over gjennom de siste hundre år. Hver dag frem mot jul tar vi for oss en (eller i høyden to) av den revolusjonære sosialismens våpendragere i kampen mot det liberale demokratiet, fascismen og monopolkapitalismen.
Luke 12: Matyas Rakosi
Mátyás Rákosi, populært kalt «den skallede slakteren», ledet det sosialistiske Ungarn fra 1947 til 1956. De første etterkrigsårene var i Ungarn kjennetegnet av at kommunistene gradvis overtok statsinstitusjonene - såkalt salamiraktikk - slik at Rákosi omsider kunne proklamere en ungarsk folkerepublikk i 1 949.
Som i de andre folkedemokratiene i Europa ble næringslivet nasjonalisert og prosessen med å kollektivisere jordbruket ble påbegynt i annen halvdel av 1940-årene. Dessuten hørte utrenskninger og skueprosesser til dagens orden når sosialismen skulle bygges av Det ungarske arbeiderpartiet.
Rákosi, som ble født inn i en jødisk, småborgerlig familie i 1892, og hadde bakgrunn som komissær i Bela Kuns ungarske rådsrepublikk i 1919, tilbrakte mange år av sitt liv i fengsel som politisk fange under admiral Horthys diktatur. Tradisjonen med å fengsle politisk suspekte personer ble naturligvis videreført i Rákosis regjeringstid. Og ettersom dette var et stalinistisk system, får vi vel nevne at reginets vrede også rammet kommunister, så sant de kunne stemples som titoister, spioner og landssvikere. Slik kunne man styrke regimet og tekkes Stalin.
Etter at Khrusjtsjov holdt sin «hemmelige tale» på den 20. partikongressen i 1956, der han «avslørte» de dårlige sidene til Stalin og dermed gav startskuddet for avstaliniseringen, var tiden omme for Rákosi. Han ble avsatt i juli. Dermed lå veien åpen for hele spetakkelet med liberale reformer og sovjetisk invasjon og alt det der. Etter at han ble avsatt som generalsekretær, ble Rákosi tvunget til å flytte til Sovjetnionen, der han døde i 1971.
Kommentarer
Legg inn en kommentar