Gå til hovedinnhold

Julestuggu: Aleksandra Kollontaj og Nicolae Ceausescu

 

Luke 8: Aleksandra Kollontaj og Nicolae Ceausescu


Würmstuggus Julekalender tager i Aar for sig den marxist-leninistiske Verdensbevægelses Lederskikkelser i ulige Lande Verden over gennem de sidste Hundrede Aar. Hver Dag henimod Jul tar vi for os en (eller i Høiden to) af den revolutionære Socialismens Våbendragere i Kampen mod det liberale Demokratiet, Fascismen og Monopolkapitalismen. Vi har modtaget et Brev, der vi har valgt at gengive nedenfor:



Kjære Würmstuggu


Vi har fulgt deres «Julekalender» med en vis Interesse. Vi synes imidlertid at deres Fokus er for internationalt. Hvorfor ikke vie mer Plads til vaare nationale Socialister, eller i det mindste de udenlandske Sosialistlederes Forbindelser med vaar stolte Nation.


Med vennlig Hilsen

Kongelig Norsk Socialistforening

V/ Formand Stine Tromsgaard og Generalsekretær Lise Næss

1831 Askim


Vi har valgt at fokusere på Socialister fra fremmede Lande fordi det desværre kun er der socialistisk Politik er blevet virkeliggjort i betydelig Grad. Norske Regeringer har giort fint lidet for at erstatte det borgerlige Demokrati med et Demokrati af mer proletarisk Art efter marxistisk Mønster. Den profitbaserede Privatkapitalismen ser heller ikke ud til at staa i Fare for at blive afskaffet med det første, og dette til Trods for at et af Kominterns originale Medlemspartier har hatt Regeringsmagt flerfoldige Gange her til Lands. Vi vil imidlertid vie Opmerksomhed til et Par Tildelinger af St. Olavs Orden til Socialister af fremmed Herkomst. 


Først, den Russiske Diplomat Aleksandra Kollontaj, der i 1946 blev tildelt denne Orden efter årelang Tjeneste for Sovjetunionens Udenrikstjeneste. Kollontaj, der i lighed med Bolsjevikeernes Leder var af adelig Herkomst, blev født i 1872 og gik som ung Quinde ind i Det russiske socialdemokratiske Parti, der hun sluttet sig til den mensjevikiske Fraktion. Senere gik hun over til Bolsjevikerne og hun gjorde en utrættelig Indsats i det nye socialistiske Rusland for libertinske Verdier og Nedbrydning af Familen og det gennem Ægteskabet regulerede Kønsliv. Efter Borgerkrigen arbejdet hun for den sovjetiske Udenrikstjeneste, der hun blandt andet var Diplomat i Norge og Sverige.


Den Rumænske leder Nicolae Ceausescu der blev dekoreret med denne mest betydningsfulde og prestigefyldte af Norske Ordener i 1980, under et Statsbesøk i Norge, bare ni Aar før han blev sveget af sit eget Folk og henrættet af kontrarevolutionære Banditter. Hans Indsats for at bygge det klasseløse Samfund blev desværre hurtig glemt af de Rumænske Masser da Kapitalismens og Liberalismens forlokkende Kraft begynte at sprede sig i Folkedemokratierne Senhøsten 1989. Glemt blev ogsaa hans Fasthed i Møde med fremmede Staters Fordringer, og hans Indsats for at bevare den relative Selvstændighed vis à vis Sovjetunionen hans Forgænger Gheorghiu-Dej havde etableret. Idag kan man fremdeles se et tydeligt Spor af Ceausecus Storhed i det enorme Palads han lod bygge i Bukarest.


Med kameratslige Hilsener

Würmstuggu-redaktionen


Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Troller Würmstuggu nyhetsbildet igjen?

  Det siste døgnet har vi mottatt en del henvendelser fra våre lesere angående denne artikkelen i VG. Er denne «Selma Moren, debattjournalist og kommentator» bare en oppdiktet Würmstuggu-figur? er det noen som spør. Er det bare redaksjonen som er ute og troller nyhetsbildet igjen?  Dette har vi avkreftet tidligere, men likevel er det ikke helt usant. Det er ikke vi som har skapt figuren, det er det noen i VGs satireredaksjon som har gjort, men akkurat denne artikkelen er det vi som har ført i pennen. Vi har nemlig inngått en avtale med VG om å levere «Selma»-stoff i tiden fremover. Men vi er ikke de eneste, for «Selma» er et gruppeprosjekt med flere bidragsytere, både fra VG-redaksjonen og eksterne. Vi synes det er en morsom utfordring å se nyhetsbildet gjennom øynene til en tenåringspike som kanskje er litt trangsynt og ikke så veldig smart, men som kompanserer med et stort hjerte og tro på seg selv. Det er flere «kommentarer» som allerede er skrevet og som bare venter på å bli publ

Bokomtale: Ugress & omstendigheter

  En kveld tidlig i oktober satte jeg meg ned og leste Michaels Konupeks diktsamling Ugress & omstendigheter . Efter å ha lest den to ganger, slo to tanker ned i mitt hode: 1) Om kort tid vil jeg trolig ha glemt hele boken, og 2) for de aller fleste vil boken forbli fullstendig ukjent, kun en anonym bokutgivelse i en smal genre som ble utgitt uten brask og bram en gang i 2024, med mindre noe helt spesielt skulle skje, som for eksempel at Konupek skulle bli en folkekjær realitykjendis eller mottager av Nobels litteraturpris. Derfor satte jeg meg ned og skrev denne teksten, som her siteres i sin helhet:  «Den tsjekkisk-norske forfatteren Michael Konupek er for meg et nytt navn, men ifølge omslagsteksten på den ferske diktsamlingen Ugress   & omstendigheter har han utgitt flere skjønnlitterære verk, deriblant romanen Böhmerland 600 cc . Boken har et monokromt omslag i en farve jeg vil kalle «mørk militærgrønn» og inneholder informasjon om tittel, forfatter, genre og forlag. Boken

Når #metoo dreper

  Søndag 24. mars begynte et mareritt for den prisbelønte amerikanske serieskaperen Ed Piskor, kjent for tegneserier som «Hip Hop Family Tree», «Wizzywig» «Red Room» og «X-Men: Grand Design», og ikke minst den svært populære Youtube-kanalen «Cartoonist Kayfabe». En kvinne ved navn Molly Dwyer postet en «historie» på Instagram der hun fremla et nøye kuratert utvalg chatmeldinger fra 2020 som kunne gi inntrykk av at Piskor forsøkte å flørte med henne. På dette tidspunktet var Dwyer 17, snart 18 år, og Piskor var 37. De kontekstløse chatmeldingene ble ledsaget av grove anklager om «grooming» og uanstendig omgang med en mindreårig. Noen tok et skjermbilde av Instagram-posten og spredde den på sosiale medier. Dermed var helvete igang for Ed Piskor. Internettmobben begynte å samle seg for å ta ned nok et offer.  I løpet av timer ble det en allment akseptert sannhet at Piskor var en pedofil overgrepsmann, eller i beste fall en «creepy old man» som prøvde å komme ned i buksene på unge piker. H