Gå til hovedinnhold

Julestuggu: Władysław Gomułka

 

Würmstuggus julekalender tar i år for seg den marxist-leninistiske verdensbevegelses lederskikkelser i ymse land verden over gjennom de siste hundre år. Hver dag frem mot jul tar vi for oss en (eller i høyden to) av den revolusjonære sosialismens våpendragere i kampen mot det liberale demokratiet, fascismen og monopolkapitalismen.



Luke 9: Władysław Gomułka.


Władysław Gomułka var en av lederne som på snedig vis sikret Det forente polske arbeiderparti maktmonopol i Polen etter annen verdenskrig. På et tidspunkt var han regimets øverste mann, før han etter indre stridigheter og press fra Stalin ble presset ut fra partiledelsen, og ekskludert fra partiet under anklager om høyreavvik og nasjonalisme, forøvrig etter samme mønster som utrenskninger i andre kommunistpartier i sentral- og mellomeuropa i slutten av 1940-tallet og begynnelsen av 50-tallet. Årene 1951-1954 tilbrakte Gomułka sågar i fengsel.


I 1956 gjorde han imidlertid et comeback da avstaliniseringen brakte med seg politisk rehabilitering for vår mann, og arbeiderprotester skapte en krise for regimet. Løsningen ble å trekke Gomułka og hans menn inn i parti- og statsledelsen. I oktober ble han valgt til førstesekretær i Det forente polske arbeiderparti, og denne posisjonen beholdt han helt til en annen krise tvang ham til å gå av i 1970. 


Gomułkas regime var repressivt og slo hardt ned på kritiske røster fra intellektuelle, studenter og andre som hadde innsigelser mot dets politikk. Det gikk heller ikke av veien for å ta i bruk antisemittisme som politisk virkemiddel, særlig i en politisk kampanje i 1967/1968. Den katolske kirke skulle vise seg å bli en særlig hard nøtt som vanskelig lot seg knekke. Kirken hadde langt større oppslutning i befolkningen enn regimet, men dens innflytelse kunne i noen grad begrenses gjennom anti-katolsk lovgivning. 


Gomułka, som ved sin inntredelse som partileder sa at «Polen trenger Sovjetunionens vennskap mer enn Sovjetunionen trenger Polens vennskap», ga klarsignal for polsk deltagelse i Warszawapakt-landenes invasjon av Tsjekkoslovakia høsten 1968 og var således en av garantistene for Brezjnev-doktrinen og opprettholdelse av «reelt eksisterende sosialisme» som eneste tillatte styreform i østblokken.


I 1970 tvang en ny runde med protester, foranlediget av en økonomisk krise, Gomułka til å gå av til fordel for Edward Gierek. Gomułka døde av kreft i 1982, 77 år gammel.


Foto: Ulrich Kohls/Bundesarchiv

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Bokomtale: Ugress & omstendigheter

  En kveld tidlig i oktober satte jeg meg ned og leste Michaels Konupeks diktsamling Ugress & omstendigheter . Efter å ha lest den to ganger, slo to tanker ned i mitt hode: 1) Om kort tid vil jeg trolig ha glemt hele boken, og 2) for de aller fleste vil boken forbli fullstendig ukjent, kun en anonym bokutgivelse i en smal genre som ble utgitt uten brask og bram en gang i 2024, med mindre noe helt spesielt skulle skje, som for eksempel at Konupek skulle bli en folkekjær realitykjendis eller mottager av Nobels litteraturpris. Derfor satte jeg meg ned og skrev denne teksten, som her siteres i sin helhet:  «Den tsjekkisk-norske forfatteren Michael Konupek er for meg et nytt navn, men ifølge omslagsteksten på den ferske diktsamlingen Ugress   & omstendigheter har han utgitt flere skjønnlitterære verk, deriblant romanen Böhmerland 600 cc . Boken har et monokromt omslag i en farve jeg vil kalle «mørk militærgrønn» og inneholder informasjon om tittel, forfatter, genre og...

Troller Würmstuggu nyhetsbildet igjen?

  Det siste døgnet har vi mottatt en del henvendelser fra våre lesere angående denne artikkelen i VG. Er denne «Selma Moren, debattjournalist og kommentator» bare en oppdiktet Würmstuggu-figur? er det noen som spør. Er det bare redaksjonen som er ute og troller nyhetsbildet igjen?  Dette har vi avkreftet tidligere, men likevel er det ikke helt usant. Det er ikke vi som har skapt figuren, det er det noen i VGs satireredaksjon som har gjort, men akkurat denne artikkelen er det vi som har ført i pennen. Vi har nemlig inngått en avtale med VG om å levere «Selma»-stoff i tiden fremover. Men vi er ikke de eneste, for «Selma» er et gruppeprosjekt med flere bidragsytere, både fra VG-redaksjonen og eksterne. Vi synes det er en morsom utfordring å se nyhetsbildet gjennom øynene til en tenåringspike som kanskje er litt trangsynt og ikke så veldig smart, men som kompanserer med et stort hjerte og tro på seg selv. Det er flere «kommentarer» som allerede er skrevet og som bare venter på å...

Når #metoo dreper

  Søndag 24. mars begynte et mareritt for den prisbelønte amerikanske serieskaperen Ed Piskor, kjent for tegneserier som «Hip Hop Family Tree», «Wizzywig» «Red Room» og «X-Men: Grand Design», og ikke minst den svært populære Youtube-kanalen «Cartoonist Kayfabe». En kvinne ved navn Molly Dwyer postet en «historie» på Instagram der hun fremla et nøye kuratert utvalg chatmeldinger fra 2020 som kunne gi inntrykk av at Piskor forsøkte å flørte med henne. På dette tidspunktet var Dwyer 17, snart 18 år, og Piskor var 37. De kontekstløse chatmeldingene ble ledsaget av grove anklager om «grooming» og uanstendig omgang med en mindreårig. Noen tok et skjermbilde av Instagram-posten og spredde den på sosiale medier. Dermed var helvete igang for Ed Piskor. Internettmobben begynte å samle seg for å ta ned nok et offer.  I løpet av timer ble det en allment akseptert sannhet at Piskor var en pedofil overgrepsmann, eller i beste fall en «creepy old man» som prøvde å komme ned i buksene på unge...