Kazimir Malevitsj, «Knivsliperen», 1913
Er kniven skarp nok? Kan den noensinne bli skarp nok? Kan noen kniv noensinne bli skarp nok? Kanskje dette er tankene som svirrer rundt i hodet på knivsliperen som utøver sitt yrke med intensitet og dyp konsentrasjon på dette bemerkeksesverdige maleriet av den russiske kunstneren Kazimir Malevitsj.
Malevitsj, som ble født inn i en etnisk polsk familie i Kiev i 1879, var en av de fremste representantene for avantgarde-kunst i Russland i årene før og etter revolusjonen i 1917. Dette bildet henter inspirasjon både fra de franske kubistene og de italienske futuristene. Vi ser spor av både Duchamp og Boccioni i de fragmenterte, geometriske formene. «Kubofutirisme» kalte Malevitsj det.
Etter hvert som sovjetregimet modnet i sin sosialistiske kunstfortåelse utover 1920-tallet, ble det klart at tiden var ute for den borgerlige avantgardismens dekadente abstraksjoner. Malevitsj var langt fra noen sosialistisk realist. Kunsten hans møtte sterk kritikk fra myndighetene og deres representanter i kunstmiljøene. I 1930 ble han til og med arrestert av OGPU. Han ble anklaget for spionasje og truet med henrettelse, men slapp unna med noen måneder i fengsel. Malevitsj døde i 1935.
Kommentarer
Legg inn en kommentar