Gå til hovedinnhold

Hatpropaganda i skolebibliotekene

 


Vi har mottatt et foruroligende brev fra en av våre lesere. Vi publiserer det i uavkortet form. 


Kjære Würmstuggu


Jeg er en kjærlig forelder til en 15-åring som går på ungdomsskolen. Her om dagen kom hen hjem og fortalte noe som rystet vår lille familie langt inn i ryggmargen. Dette hendte mens klassen var på biblioteket for å finne en bok å lese. Mens vår unge skoleelev gikk der mellom bokhyllene på jakt etter lesestoff, fikk hen øye på noen bøker hen har hørt meget om, men aldri lest. (Vi er påpasselige med å gi hen egnet litteratur med gode verdier.) Der stod nemlig «Harry Potter»-bøkene av J.K. Rowling i all sin fargerike, forlokkende prakt. Her må noen ha sovet i timen, tenkte vi, for ingen som følger med i nyhetsbildet kan vel ha unngått å få med seg at Rowling er en moderne hatprofet som sprer sin giftige transfobiske propaganda ikke bare på «sosiale medier», men også gjennom disse tilsynelatende harmløse barnebøkene og de filmene de er basert på. Da vårt barn konfronterte bibliotekaren med dette, ble hen bare oversett på en særdeles nedlatende måte. 


Kan en bibliotekar virkelig tillate seg å holde på på denne måten? Vi trodde bibliotekforeningen hadde sagt klart fra at disse bøkene bør fjernes. Har ikke skolen og kommunen et ansvar her?Hvilke signaler sender vi til ikke-binær og ikke-cis-normativ ungdom om vi fortsetter å tilby dem slike farlige bøker på det stedet hvor de burde være aller tryggest? Minner ikke dette om noe som kunne skjedd i Det tredje riket? Er det noen som ikke har fått med seg at det tross alt er 2021, ikke den mørke middelalderen? Det vi lurer på nå er: Bør vi sende et anonymt varsel til kommunen om at farlig hatpropaganda påprakkes våre håpefulle?


Med vennlig hilsen

Forelder (44)

LørenskogWürmstuggu-redaksjonen svarer: 


Dette høres ikke bra ut. Dere bør absolutt melde fra om dette. Gjerne anonymt. Her må kommunen rydde opp.Foto: Wikimedia CommonsKommentarer

 1. Anja Rebekka Schultze23. januar 2021 kl. 20:44

  Vel folk som bekymrer seg stort om farlige bøker hører iallefall hjemme i det tredje riket. Vår anonyme venn her kan slappe helt av ingen dytter noe som helst dårlig på ungen hans.

  Ja Rowlings har noen ganske så forkastlige meninger om transpersoner men dette kommer ikke frem i Harry Potter. Ja i en del av voksen litteraturen hun har skrevet ser vi mer av dette negative synet men du finner ikke det i Harry Potter.

  Man kan like bøker og ikke like forfatteren bak bøkene. Harry Potter hører hjemme på biblioteket det er flotte bøker. Litt av grunnen til at Rowlings meninger virker så hårreisende er at HP er så positiv, flott og inspirerende så det er så overaskende de er skrevet av et ra**høl. Så la ungene lese Harry Potter det er helt trygt.

  SvarSlett
  Svar
  1. Kan du forklare hvorfor/på hvilken måte JKR har "forkastlige meninger om transpersoner"?

   Slett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Rasehets i NRK

  En ting mange ikke er klar over, er at japanske gameshow av den særegne typen som nylig ble parodiert på NRK, har dype røtter i japansk tradisjon. De eldste variantene av denne underholdningsformen kan dateres helt tilbake til 700-tallet, og mye tyder på at de er enda eldre enn det.  Disse gameshowene utgjør en inngrodd del av den japanske kulturen og spiller en grunnleggende rolle for enhver japaners identitet og selvforståelse. Og dette gjelder ikke bare japanere. Japans enorme påvirkning på andre østasiatiske kulturer gjennom århundrene har ført til at det japanske gameshowet også med tiden har blitt en del av folkesjelen i land som Korea, Kina, Vietnam, Laos, Kambodsja, Thailand og Mongolia, medregnet disse nasjonenes diasporaer på andre kontinenter og ellers alle som har en eller annen genetisk forbindelse til disse folkene. Derfor er det beklagelig at NRK har tillatt seg å angripe denne essensielle delen av den østasiatiske raseånd på denne måten.  Würmstuggu berømmer derfor at

Du vil ikke gjette hva redaktøren har lest

  Det har, kanskje ikke så veldig overraskende, gått endel i western her i det siste. Jeg selvfølgelig lest det siste Tex Willer , altså nummer 681, som inneholder tredje episode av historien som ble innledet i nr. 679. I tillegg har jeg lest et par Morgan Kane -bøker. Her skal jeg skrive litt om hvordan disse verkene stemmer overens med de kvaliteter jeg mener et genretypisk heltenarrativ med handling fra Den nye verden i annen halvdel av 1800-tallet bør inneha. I Tex Willer nr, 681 befinner våre venner seg fortsatt i Guatemala, der det er politisk kaos etter president Barrios’ død, og en bande, eller snarere en dødskult, bestående av indianere som går under navnet «La negra muerte» (som også er tittelen på denne episoden) sprer frykt i landet. Banden holder til i noen gamle maya-ruiner (Tikal, etter hva jeg kan se), hvor de blant annet bedriver menneskeofringer. Det blir selvsagt endel action i disse eksotiske omgivelsene, samtidig gjør gamle-Kit og unge-Kit seg kjent med en amerika