Gå til hovedinnhold

Hatpropaganda i skolebibliotekene

 


Vi har mottatt et foruroligende brev fra en av våre lesere. Vi publiserer det i uavkortet form. 


Kjære Würmstuggu


Jeg er en kjærlig forelder til en 15-åring som går på ungdomsskolen. Her om dagen kom hen hjem og fortalte noe som rystet vår lille familie langt inn i ryggmargen. Dette hendte mens klassen var på biblioteket for å finne en bok å lese. Mens vår unge skoleelev gikk der mellom bokhyllene på jakt etter lesestoff, fikk hen øye på noen bøker hen har hørt meget om, men aldri lest. (Vi er påpasselige med å gi hen egnet litteratur med gode verdier.) Der stod nemlig «Harry Potter»-bøkene av J.K. Rowling i all sin fargerike, forlokkende prakt. Her må noen ha sovet i timen, tenkte vi, for ingen som følger med i nyhetsbildet kan vel ha unngått å få med seg at Rowling er en moderne hatprofet som sprer sin giftige transfobiske propaganda ikke bare på «sosiale medier», men også gjennom disse tilsynelatende harmløse barnebøkene og de filmene de er basert på. Da vårt barn konfronterte bibliotekaren med dette, ble hen bare oversett på en særdeles nedlatende måte. 


Kan en bibliotekar virkelig tillate seg å holde på på denne måten? Vi trodde bibliotekforeningen hadde sagt klart fra at disse bøkene bør fjernes. Har ikke skolen og kommunen et ansvar her?Hvilke signaler sender vi til ikke-binær og ikke-cis-normativ ungdom om vi fortsetter å tilby dem slike farlige bøker på det stedet hvor de burde være aller tryggest? Minner ikke dette om noe som kunne skjedd i Det tredje riket? Er det noen som ikke har fått med seg at det tross alt er 2021, ikke den mørke middelalderen? Det vi lurer på nå er: Bør vi sende et anonymt varsel til kommunen om at farlig hatpropaganda påprakkes våre håpefulle?


Med vennlig hilsen

Forelder (44)

LørenskogWürmstuggu-redaksjonen svarer: 


Dette høres ikke bra ut. Dere bør absolutt melde fra om dette. Gjerne anonymt. Her må kommunen rydde opp.Foto: Wikimedia CommonsKommentarer

 1. Anja Rebekka Schultze23. januar 2021 kl. 20:44

  Vel folk som bekymrer seg stort om farlige bøker hører iallefall hjemme i det tredje riket. Vår anonyme venn her kan slappe helt av ingen dytter noe som helst dårlig på ungen hans.

  Ja Rowlings har noen ganske så forkastlige meninger om transpersoner men dette kommer ikke frem i Harry Potter. Ja i en del av voksen litteraturen hun har skrevet ser vi mer av dette negative synet men du finner ikke det i Harry Potter.

  Man kan like bøker og ikke like forfatteren bak bøkene. Harry Potter hører hjemme på biblioteket det er flotte bøker. Litt av grunnen til at Rowlings meninger virker så hårreisende er at HP er så positiv, flott og inspirerende så det er så overaskende de er skrevet av et ra**høl. Så la ungene lese Harry Potter det er helt trygt.

  SvarSlett
  Svar
  1. Kan du forklare hvorfor/på hvilken måte JKR har "forkastlige meninger om transpersoner"?

   Slett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Würmstuggu avslører: Vi trollet nyhetsbildet

  Den observante Würmstuggu -leser har nok fått med seg at vi ved enkelte anledninger har prøvd oss på den humoristiske genren «satire» i det siste. Vi innrømmer gjerne at vi har har latt oss inspirere av komikeren Andrew Doyles hyperwoke figur «Titania McGrath» . «Titania» var i utgangspunktet en parodikonto på Twitter, men har etterhvert også blitt spaltist i diverse publikasjoner, særlig Spike , og har dessuten gitt ut et par bøker.  Vi hadde også lyst til å lage figurer som kunne oppfattes som virkelige personer og levde et eget liv utenfor Würmstuggus spalter. Den siste tiden tiden har det pågått en debatt om fenomenet kanselleringskultur, altså forsøk på å frata folk jobben basert på meninger de gir uttrykk for. Dette er noe vi i redaksjonen har opplevd selv. Vi har lagt merke til at folk som støtter slike kanselleringsforsøk, vanligvis ut fra et «woke» venstreradikalt ståsted, som regel benekter at slikt finner sted, i hvert fall her i Norge. Derfor tenkte vi at dette kunne dan

Fra Würmstuggus postkasse: Om språket, historien og Instagram-antirasismen

  Vi har mottatt et brev fra en av våre lesere: Kjære Würmstuggu Jeg er en pensioneret Skolemand der undres: Hvad er Eders Syn paa den moderne antirasistiske Bevægelse slik den har manifestert sig i den offentlige Debat de senere Aar? Er I paa Parti med Fremtiden, eller tilhører I det socio-økonomiske Bundfald der kaldes «hvite, privilegerte Gubber»? De der bad Mig skrive dette Brev, opplyste Mig om at I tidvis publiserer meget avancered Stof der vanskeligt laar sig processere af unge Sind samt Sindene til eldre Borgere der plages af noget der visstnok kaldes «intellektuell Ladskab». Kan De venligst give Mig et svar paa dette? Med venlig hilsen «Pensioneret Skolemand» Redaktør Dalberg svarer: Jamal Sheik fikk mye oppmerksomhet for et års tid siden da han via sin Instagram-konto « rasisme_i_norge » kritiserte TV Norges fjernsynsserie « Nissene over skog og hei » for å ha med en «rasistisk» figur, Espen Eckbo s «Ernst Øystein», og sågar klarte å få strømmetjenesten D-Play til å av