Gå til hovedinnhold

Hatpropaganda i skolebibliotekene

 


Vi har mottatt et foruroligende brev fra en av våre lesere. Vi publiserer det i uavkortet form. 


Kjære Würmstuggu


Jeg er en kjærlig forelder til en 15-åring som går på ungdomsskolen. Her om dagen kom hen hjem og fortalte noe som rystet vår lille familie langt inn i ryggmargen. Dette hendte mens klassen var på biblioteket for å finne en bok å lese. Mens vår unge skoleelev gikk der mellom bokhyllene på jakt etter lesestoff, fikk hen øye på noen bøker hen har hørt meget om, men aldri lest. (Vi er påpasselige med å gi hen egnet litteratur med gode verdier.) Der stod nemlig «Harry Potter»-bøkene av J.K. Rowling i all sin fargerike, forlokkende prakt. Her må noen ha sovet i timen, tenkte vi, for ingen som følger med i nyhetsbildet kan vel ha unngått å få med seg at Rowling er en moderne hatprofet som sprer sin giftige transfobiske propaganda ikke bare på «sosiale medier», men også gjennom disse tilsynelatende harmløse barnebøkene og de filmene de er basert på. Da vårt barn konfronterte bibliotekaren med dette, ble hen bare oversett på en særdeles nedlatende måte. 


Kan en bibliotekar virkelig tillate seg å holde på på denne måten? Vi trodde bibliotekforeningen hadde sagt klart fra at disse bøkene bør fjernes. Har ikke skolen og kommunen et ansvar her?Hvilke signaler sender vi til ikke-binær og ikke-cis-normativ ungdom om vi fortsetter å tilby dem slike farlige bøker på det stedet hvor de burde være aller tryggest? Minner ikke dette om noe som kunne skjedd i Det tredje riket? Er det noen som ikke har fått med seg at det tross alt er 2021, ikke den mørke middelalderen? Det vi lurer på nå er: Bør vi sende et anonymt varsel til kommunen om at farlig hatpropaganda påprakkes våre håpefulle?


Med vennlig hilsen

Forelder (44)

Lørenskog



Würmstuggu-redaksjonen svarer: 


Dette høres ikke bra ut. Dere bør absolutt melde fra om dette. Gjerne anonymt. Her må kommunen rydde opp.



Foto: Wikimedia Commons



Kommentarer

  1. Anja Rebekka Schultze23. januar 2021 kl. 20:44

    Vel folk som bekymrer seg stort om farlige bøker hører iallefall hjemme i det tredje riket. Vår anonyme venn her kan slappe helt av ingen dytter noe som helst dårlig på ungen hans.

    Ja Rowlings har noen ganske så forkastlige meninger om transpersoner men dette kommer ikke frem i Harry Potter. Ja i en del av voksen litteraturen hun har skrevet ser vi mer av dette negative synet men du finner ikke det i Harry Potter.

    Man kan like bøker og ikke like forfatteren bak bøkene. Harry Potter hører hjemme på biblioteket det er flotte bøker. Litt av grunnen til at Rowlings meninger virker så hårreisende er at HP er så positiv, flott og inspirerende så det er så overaskende de er skrevet av et ra**høl. Så la ungene lese Harry Potter det er helt trygt.

    SvarSlett
    Svar
    1. Kan du forklare hvorfor/på hvilken måte JKR har "forkastlige meninger om transpersoner"?

      Slett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Bokomtale: Ugress & omstendigheter

  En kveld tidlig i oktober satte jeg meg ned og leste Michaels Konupeks diktsamling Ugress & omstendigheter . Efter å ha lest den to ganger, slo to tanker ned i mitt hode: 1) Om kort tid vil jeg trolig ha glemt hele boken, og 2) for de aller fleste vil boken forbli fullstendig ukjent, kun en anonym bokutgivelse i en smal genre som ble utgitt uten brask og bram en gang i 2024, med mindre noe helt spesielt skulle skje, som for eksempel at Konupek skulle bli en folkekjær realitykjendis eller mottager av Nobels litteraturpris. Derfor satte jeg meg ned og skrev denne teksten, som her siteres i sin helhet:  «Den tsjekkisk-norske forfatteren Michael Konupek er for meg et nytt navn, men ifølge omslagsteksten på den ferske diktsamlingen Ugress   & omstendigheter har han utgitt flere skjønnlitterære verk, deriblant romanen Böhmerland 600 cc . Boken har et monokromt omslag i en farve jeg vil kalle «mørk militærgrønn» og inneholder informasjon om tittel, forfatter, genre og...

Troller Würmstuggu nyhetsbildet igjen?

  Det siste døgnet har vi mottatt en del henvendelser fra våre lesere angående denne artikkelen i VG. Er denne «Selma Moren, debattjournalist og kommentator» bare en oppdiktet Würmstuggu-figur? er det noen som spør. Er det bare redaksjonen som er ute og troller nyhetsbildet igjen?  Dette har vi avkreftet tidligere, men likevel er det ikke helt usant. Det er ikke vi som har skapt figuren, det er det noen i VGs satireredaksjon som har gjort, men akkurat denne artikkelen er det vi som har ført i pennen. Vi har nemlig inngått en avtale med VG om å levere «Selma»-stoff i tiden fremover. Men vi er ikke de eneste, for «Selma» er et gruppeprosjekt med flere bidragsytere, både fra VG-redaksjonen og eksterne. Vi synes det er en morsom utfordring å se nyhetsbildet gjennom øynene til en tenåringspike som kanskje er litt trangsynt og ikke så veldig smart, men som kompanserer med et stort hjerte og tro på seg selv. Det er flere «kommentarer» som allerede er skrevet og som bare venter på å...

Bokomtale: Neger og hvit

  Clay Allison: Neger og hvit Jaer Forlag, 1979 Selv om slaveriet i de amerikanske sørstatene ble opphevet i 1865, var det fortsatt mye som stod i veien for reell likhet mellom hvite og svarte innbyggere når det gjaldt økonomiske, juridiske og politiske rettigheter i tiårene frem mot århundreskiftet, ja helt frem til midten av 1900-tallet. Formell og uformell rasesegregering forble normen, og etter at den føderale okkupasjonsmakten trakk seg ut, etablerte de hvite elitene raskt et politisk hegemoni i de tidligere slavestatene. De farvede innbyggerne kunne ikke lenger kjøpes og selges som varer, men de ble fortsatt nektet fulle borgerrettigheter, og rasisme dannet utgangspunktet for mye av lovgivningen på delstatsnivå. Selv om mange skjønnlitterære forfattere har skrevet om rasespørsmålet i sørstatene i de siste tiårene av det 19. århundre, har temaet kun i begrenset grad vært behandlet i westernlitteraturen, i alle fall i genrens storhetstid som masseunderholdning.  Derfor ble...