«Negresse», 1907. «Aleksander Kerenskij», 1917
Noen kunstekspert er jeg ei, men min Tumblr-feed eksponerer meg for mye russisk kunst som ofte behager mine øyne og (ja, jeg tror jeg vil gå så langt som til å si) stimulerer mitt sjelsliv. Ilja Repin er en maler jeg har festet med ved. Idag presenterer vi to malerier som ble malt med ti års mellomrom. «Negresse» fra 1907 og et portrett av Aleksander Kerenskij fra revolusjonsåret 1917. Jeg tar for gitt at leserne vet at Kerenskij ledet den provisoriske regjeringen i Russland fra juli til bolsjevikenes statskupp i november. Hvem kvinnen er, og hvorfor hun er blitt portrettert, har jeg ingen anelse om, men jeg liker bildet. Både vanlige folk og de som beveger verden har sin plass i Repins malerier.
Ilja Repin ble født i 1844 i den delen av Russland som idag er Ukraina. Ved århundreskiftet bosatte han seg i Kuokkala, som da var en del av det russiske tsarriket, men som i 1918 ble en del av del selvstendige Finland.
Repin støttet februarrevolusjonen i 1917, men tok avstand fra marxistenes maktovertagelse i november samme år. Likevel ble hans realistiske malerier et forbilde for den sosialistiske realismen, Sovjetregimets offisielle stilart innen kunsten. Selv om arbeiderstaten gjerne ville ha sin høystærede kunstner tilbake på russisk jord, ble han værende i sitt kjære Kuokkala. Det var også der ham døde i 1930. Etter Vinterkrigen ble Kuokkala og hele det karelske nes innlemmet i Sovjetsamveldet, og i 1948 fikk Repins hjemby det navnet den bærer idag, Repino, etter sin berømte innbygger.
Kommentarer
Legg inn en kommentar