Fru Honecker, 1988 |
Bak enhver stor mann står en kvinne sies det, og i år er det nettopp det fagre kjønn som står i sentrum i Julestuggu, Würmstuggus årvisse julekalender. Nærmere bestemt handler det om diktatorenes kvinner, for selv den sterkeste mann trenger en kvinne å støtte seg på. Hver dag frem mot jul åpner vi en luke som vi håper vil opplyse, underholde og bidra til den tiltagende julestemningen i de tusen hjem.
Da Margot Honecker døde i 2016, var det få tyskere som sørget. Erich Honeckers enke hadde da levd i eksil i Chile i 24 år, men kunne se tilbake på en lang karriere i den tyske sosialismens tjeneste. Fra 1962 til 1989 var hun utdanningsminister i DDR, og berørte dermed direkte flere generasjoner unge tyskere. De gjengjeldte hennes innsats med forakt snarere enn takknemlighet.
Hun ble født i 1927 og vokste opp i en familie med tilknytning til KPD, det tyske kommunistpartiet i mellomkrigstiden, og fikk kjenne det nasjonalsosislistiske regimets undertrykkelse av marxistster på kroppen da faren ble arrestert og plassert i konsentrasjonsleiren Buchenvald. Etter krigen begynte hun å stige i gradene i den østttyske kommunistbevegelse. Det var på denne tiden hun innledet et forhold til den innflytelsesrike Erich Honecker, som allerede var gift. De to fikk en datter i 1952 og giftet seg året etter.
Det fortelles meget om hennes tallrike ugjerninger, og de av Würmstuggus lesere som har internettilgang kan lese om dem selv. Vi begrenser oss til å nevne hennes utdanningsreformer på 1960-tallet og innføringen av obligatorisk våpentrening for skoleelever i 1978.
Fru Honecker forvant ut av DDRs politiske liv kort tid etter at ektemannen måtte fratre sitt embede som generalsekretør i Tysklands sosialistiske enhetsparti høsten 1989. Siden levde hun en tilbaketrukket tilværelse avbrutt av et annet stikk mot det gjenforente, liberale Tyskland. Hun angret intet og forble en bitter kvinne til sin død.
Foto: Bundesarchiv
https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/de/deed.en
Kommentarer
Legg inn en kommentar