Bak enhver stor mann står en kvinne, sies det, og i år er det nettopp det fagre kjønn som har står i sentrum i Julestuggu, Würmstuggus årvisse julekalender. Nærmere bestemt har det handlet om diktatorenes kvinner, for selv den sterkeste mann trenger en kvinne å støtte seg på. Hver dag frem mot jul har vi åpnet vi en luke som vi håper har opplyst, underholdt og bidratt til julestemningen i de tusen hjem. Nå er julen her, så dette er siste luke. Sannsynligvis blir det ny julekalender i 2024.
Elena Ceauseșcu
Opprinnelig navn: Elena Petrescu.
Født: 7. januar 1916.
Yrke: Tekstilarbeider, laboratorieassistent, politiker.
Kjente slektninger: Nicolae Ceaușescu (ektemann), Valentin (sønn), Nicu (sønn) og Zoia (datter).
Gruppetilhørighet: Det rumenske kommunistparti.
Erkefiende: Det rumenske folk.
Død: 25. desember 1989
25. desember 1989 ble Elena Ceaușescu skutt sammen med sin ektemann Nicolae etter en summarisk rettssak der de to ble kjent skyldig i diverse forbrytelser mot det rumenske folk. Rettssaken var kanskje ikke en rettsstat verdig, men så heller ikke Romania noen rettsstat.
Etter at Nicolae Ceaușescu ble utnevnt til kommunistpartiets generalsekretær i 1965, ble det bygget opp en omfattende personkult rundt ham, og det tok ikke lang tid før Elena tok del i denne. I motsetning til hustruene til de andre lederne i østblokken, bygget fru Ceauseșcu seg en egen politisk maktbase, og hun ble utnevnt til flere viktige verv i parti- og statsapparatet i løpet av syttiårene. Hun fikk blant annet plass i sentralkomiteen, eksekutivkomiteen og politbyrået. I 1980 ble hun utnevnt til Romanias visestatsminister. Denne posisjonen beholdt hun til sin død. Det rumenske propagandaapparatet fremstilte fru Ceaușescu som «Nasjonens mor» og en fremstående vitenskapskvinne innen kjemi, til tross for at hun bare hadde grunnskoleutdannelse, og hun ble tildelt en rekke æresbevisninger i inn- og utland.
Selv om kommunistpartiets valgfront vant en overbevisende seier i parlementsvalget i 1985 med 97,7% av stemmene, var det ikke mye igjen av støtten i 1989. Ved juletider 1989 var det store folkemengder ute på gatene i Bucuresti som krevde Ceaușescus avgang. Kanskje valgsystemet i utilstrekkelig grad gjenspeilte folkemeningen? Eller kanskje innbyggerne hadde blitt forført av vestmaktenes kapitalistiske propaganda? Eller kanskje det var revolusjonene i de andre østblokklandene som hadde inspirert folket til opprør. Vi vet ikke, men sannheten er at raseriet var påtagelig, og ikke engang hæren støttet regimet da folket strømmet til Palassplassen i Bucuresti for å protestere da Ceaușescu holdt sin siste offentlige tale 21. desember. Elena og Nicolae forsøkte å flykte, men ble innhentet og brakt til Targoviste, noen mil nordvest for Bucuresti, der de ble dømt til døden og avrettet.
Vi avslutter med en liten billedkavalkade over Elena Ceaușescus liv og ønsker alle våre lesere god jul.
Kommentarer
Legg inn en kommentar