Gå til hovedinnhold

Spørsmålsrunde - sommerspesial

 


Det er sommer på den nordlige halvkule, og det betyr at at det er høysesong for spørsmålsrunder på Würmstuggu. Vi har mottatt en rekke spørsmål fra leserne den siste tiden. Ettersom vi ikke liker å la våre lesere vente for lenge på svar, mener vi tiden er inne for å besvare, belære og opplyse vårt publikum.


De forente stater skal avholde valg til høsten. Enkelte sier det blir et valg mellom fassisme og demokrati, andre sier det blir et valg mellom pest og kolera. Hva mener så Würmstuggu-redaksjonen amerikanerne kommer til å vektlegge når de skal stemme i presidentvalget til høsten? At man kan få en historisk, sort, kvinnelig president? At kandidaten har sex appeal og en oppkåtende fremtoning.? Eller kanskje de tenker mest på hva slags politikk kandidaten har til hensikt å føre?

- Geir Olstad, Haugenstua


Det kan være så ymse. Vi tror alt det de nevner, kan ha betydning for stemmegivningen.


Hva tenker dere er den beste løsningen på problemet med menn i kvinneidretten?

- Sverre Gaarder, Innlandet fylke


Med tanke på risikoen for skader er det kanskje lurest å avskaffe dameklassene i idretten.


Foretrekker dere langbukser eller kortbukser når været er varmt.

-Tore Wollweber, Svelvik


Det kommer an på anledning, temperatur samt en hel del annet.


Hvordan bør en roman helst avsluttes?

- Åge Lindqvist, Alta


Intrigen bør nå en slags konklusjon der alle, eller i hvert fall de fleste, spørsmålene som er blitt reist i løpet av handlingen blir besvart på en plausibel måte. Rollefigurene bør ha forandret seg på en eller annen måte, om ikke innenfor sitt litterære univers, så i alle fall i leserens øyne. Antagonisten(e) bør få sin straff, og protagonistens bør få muligheten til å nyte sin trimf, om han da ikke ikke velger å avstå fra dette på moralsk grunnlag.


Vi savner mer treningsstoff. Hvilke tips har Würmstuggu-redaksjonen til oss som ønsker å styrke kroppens forfatning og yteevne?

- Wenche og Torjus Rasmussen, Kløfta


Vi anbefaler løping og løfting av tunge gjenstander. Man kan også utføre enkle øvelser som armhevninger, sit-ups, knebøy og den beryktede «planken». Pass på at du får får trimmet hver dag, men ikke gjør det samme hver gang. Vi anbefaler også et sunt kosthold. Minimer konsumet av søtsaker og rusmidler. Nei, du trenger ikke å få lov til å kose deg litt av og til.


Hei. Jeg har to spørsmål jeg lurer på om dere kan være så vennlige å besvare:

  1. Tror dere FN på sikt vil utvikle seg til et globalt, totalitært diktatur? 
  2. Hvor sannsynlig tror dere det er at slaveri vil bli akseptabelt igjen i vår del av verden en gang i fremtiden.
- Ida Klungberg, Risør


  1. Neppe.
  2. Svært sannsynlig.


Kjære Dalberg og Myhre. Jeg har en drøm om en gang å bli barista. Derfor har jeg et spørsmål om kaffe til dere. Bør kaffe tilsettes sukker og eventuelt melk for optimal smak?

- Sigurd Smith, Sulitjelma


Nei.


Halla! Hva sjer med spalten «Sjappe tanker», bror? Dette var yndlingsspalten min, men nå er det jo over et år siden forrige gang. Hva er egentlig poenget med å lese Würmstuggu når det aldri er «Sjappe tanker» mer? 

- Ismail Dal Quraishi, Ski


Redaksjonssekretær Myhre har den siste tiden prioritert bokanmeldelser og artikkelserier som «Woke og populærkultur» fremfor «Kjappe tanker», men spalten kommer helt sikkert tilbake. Myhre tenker fremdeles raskere enn de fleste


Er det barna som er framtida? 

- Gard Flemming-Lee, Sørlandet


Nei. I fremtiden vil barna være voksne.


Hei, Würmstuggu. Koffør e det så vanskelig å lær mannfolk å bruk vaskemaskina? Kailln har prøvd et par gånga (når æ har vorr bortreist) men då blanda han farga og kvitt tøy, vaska på feil temperatur osv.  

- Gina «Ginni» Tauvik, Sortland


Spørsmålet ditt hviler på et ganske shaky premiss. At det finnes en riktig måte å vaske tøy på, baserer seg på et ganske fordomsfullt syn på husarbeid. Husk at folk har rengjort tøy på et mangfold av måter gjennom tusenvis av år. Hvorfor skulle din måte å gjøre det på være den eneste riktige? La mannen din få bruke vaskemaskinen på den måten han synes er best.


Takk for alle spørsmål. Er det noe De lurer på, er det bare å sende et postkort eller brev til redaksjonen. Adressen finner De i telefonkatalogen.



Illustrasjon: Peter Klint, 2008

https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/deed.en

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Troller Würmstuggu nyhetsbildet igjen?

  Det siste døgnet har vi mottatt en del henvendelser fra våre lesere angående denne artikkelen i VG. Er denne «Selma Moren, debattjournalist og kommentator» bare en oppdiktet Würmstuggu-figur? er det noen som spør. Er det bare redaksjonen som er ute og troller nyhetsbildet igjen?  Dette har vi avkreftet tidligere, men likevel er det ikke helt usant. Det er ikke vi som har skapt figuren, det er det noen i VGs satireredaksjon som har gjort, men akkurat denne artikkelen er det vi som har ført i pennen. Vi har nemlig inngått en avtale med VG om å levere «Selma»-stoff i tiden fremover. Men vi er ikke de eneste, for «Selma» er et gruppeprosjekt med flere bidragsytere, både fra VG-redaksjonen og eksterne. Vi synes det er en morsom utfordring å se nyhetsbildet gjennom øynene til en tenåringspike som kanskje er litt trangsynt og ikke så veldig smart, men som kompanserer med et stort hjerte og tro på seg selv. Det er flere «kommentarer» som allerede er skrevet og som bare venter på å bli publ

Når #metoo dreper

  Søndag 24. mars begynte et mareritt for den prisbelønte amerikanske serieskaperen Ed Piskor, kjent for tegneserier som «Hip Hop Family Tree», «Wizzywig» «Red Room» og «X-Men: Grand Design», og ikke minst den svært populære Youtube-kanalen «Cartoonist Kayfabe». En kvinne ved navn Molly Dwyer postet en «historie» på Instagram der hun fremla et nøye kuratert utvalg chatmeldinger fra 2020 som kunne gi inntrykk av at Piskor forsøkte å flørte med henne. På dette tidspunktet var Dwyer 17, snart 18 år, og Piskor var 37. De kontekstløse chatmeldingene ble ledsaget av grove anklager om «grooming» og uanstendig omgang med en mindreårig. Noen tok et skjermbilde av Instagram-posten og spredde den på sosiale medier. Dermed var helvete igang for Ed Piskor. Internettmobben begynte å samle seg for å ta ned nok et offer.  I løpet av timer ble det en allment akseptert sannhet at Piskor var en pedofil overgrepsmann, eller i beste fall en «creepy old man» som prøvde å komme ned i buksene på unge piker. H

Würmstuggu avslører: Vi trollet nyhetsbildet

  Den observante Würmstuggu -leser har nok fått med seg at vi ved enkelte anledninger har prøvd oss på den humoristiske genren «satire» i det siste. Vi innrømmer gjerne at vi har har latt oss inspirere av komikeren Andrew Doyles hyperwoke figur «Titania McGrath» . «Titania» var i utgangspunktet en parodikonto på Twitter, men har etterhvert også blitt spaltist i diverse publikasjoner, særlig Spike , og har dessuten gitt ut et par bøker.  Vi hadde også lyst til å lage figurer som kunne oppfattes som virkelige personer som lever et eget liv utenfor Würmstuggus spalter. Den siste tiden tiden har det pågått en debatt om fenomenet kanselleringskultur, altså forsøk på å frata folk jobben basert på meninger de gir uttrykk for. Dette er noe vi i redaksjonen har opplevd selv. Vi har lagt merke til at folk som støtter slike kanselleringsforsøk, vanligvis ut fra et «woke» venstreradikalt ståsted, som regel benekter at slikt finner sted, i hvert fall her i Norge. Derfor tenkte vi at dette kunne da