Behind the Curtain: Real Pro Wrestling Stories
Fortalt av Jim Cornette
Manus: Brandon Easton
Tegninger: Denis Medri
IDW, 2019
Jim Cornette er en velkjent figur for fans av profesjonell wrestling. Han har bekledd de fleste roller i bransjen som ikke primært dreier seg om direkte fysisk kontakt i ringen - mest kjent er han vel som manager og kommentator. Han er en omstridt type og har nok av fiender, men en ting de fleste er enige om, er at han har imponerende kunnskaper om denne fascinerende blandingen av idrett, sirkus, teater og såpeopera.
Og for noen historier han har å fortelle! I denne tegneserieboken får vi møte et utvalg farverike personligheter som på ulikt vis har gjort seg bemerket i denne mest mandige av alle kampsporter. Noen av dem har til og med påvirket det amerikanske kulturlivet og samfunnet i videre forstand. Hovedvekten her ligger på perioden før Vince McMahon sikret seg kontroll over det nordamerikanske wrestlingmarkedet på 1980-tallet, som inntil da hadde vært delt opp i ulike territorier. På denne tiden var kayfabe, altså illusjonen om at wrestling er «ekte», fortsatt levende, og mange av historiene her handler om hvor langt wrestlere var villig til å gå for å opprettholde denne illusjonen.
Vi møter blant andre Ed Farhat AKA «The Sheik», som spilte rollen som arabisk sjeik uten engelskkunnskaper for offentligheten helt til sin død, Ric Flair og Tim «Mr. Wrestling» Woods som overlevde en flystyrt sammen, men ikke kunne fortelle verden om det. «The Montreal Screwjob», som ifølge Cornette tok knekken på kayfabe (som om noen trodde på det i 1997) og feiden mellom Jerry Lawler og Andy Kaufman er også med.
Mest gripende er fortellingen om Sputnik Monroe, som fra wrestlingringen kritiserte raseskillepolitikken og kjempet for negrenes rettigheter i Tennessee på 1950-tallet. Gjennom sin innsats som wrestler og privatperson bidro han på en ikke ubetydelig måte til borgerrettighetskampen som kulminerte med høyesterettsdommene som erklærte rasesegregering ulovlig på 1960-tallet.
Wrestling er en blanding av fiksjon og fakta, og det er ikke alltid så lett å vite hva som er hva. At utfallet av kampene er bestemt på forhånd, betyr ikke at feidene og konfliktene nødvendigvis er løsrevet fra virkeligheten. Virkelige personlighetstrekk og hendelser i utøvernes private liv inkorporeres ofte i den fiktive virkeligheten seerne presenteres for på TV-skjermen.
Tegneren Denis Medri er et nytt navn for meg, men internettet forteller meg at han er italiensk og at han har gjort noen greier for både DC og Marvel. Jeg synes tegningene hans er helt utmerkede. Han har en moderne, stilisert tegnestil med treffende karikaturer og dynamisk kroppsspråk. Veldig profesjonelt utført, behagelig å se på og lett å lese.
Jeg kan ikke annet enn å helhjertet anbefale denne tegneserien.
Hvis du liker wrestling da
Kommentarer
Legg inn en kommentar