Gå til hovedinnhold

Lille Eyolf

 


Du har kanskje hørt om Ville Eyolf som valgte rockens viltre vei? Da vet du sikkert at han kjøpte seg gitar og begynte å runke soli på gutterommet, for deretter å bli forført av Rockejomfruen som tok ham med ut på galleien og dermed forårsaket at han druknet i sitt eget spy.


Her skal vi imidlertid konsentrere oss om Henrik Ibsens originalversjon av denne historien, som forelå som skuespill i 1894, to år etter mesterverket «Byggmester Solness», og to år før «John Gabriel Borkman». «Lille Eyolf» i urocket utgave er etter undertegnedes oppfatning noe av en parentes i Ibsens forfatterskap, men selvfølgelig ikke dårligere enn at stykket fortjener å leses i vår samtid, uansett hvor støtende det måtte oppleves med vår moralsk overlegne, postkoloniale samtids årvåkne øyne. 


Dramaet handler om Alfred Allmers og hans hustru Rita, som opplever å få sin sønn revet bort fra seg, og dermed må revurdere sitt samliv og sin plass som moralske subjekter i et menneskelig samfunn der moralske absolutter og metafysiske sannheter er i ferd med å svinne hen. 


Stykket består av tre akter, hvorav de to første avsluttes med ganske kule cliffhangere som bærer bud om en eksplosiv avslutning, men som ikke leder til annet enn alvorsprat der hovedpersonene gransker sine sjeler og kontemplerer over ansvar, valg og livets og ekteskapets forgjengelighet. I tillegg til Rita og Alfred Allmers møter vi Alfreds halvsøster Asta, en nøkkelfigur i dramaets oppbygning og tematiske struktur, Ingeniør Borghejm, hennes beiler, den forkrøplede guttungen som bærer stykkets navn samt den mystiske Rottejomfruen, som tillegges ansvaret for Eyolfs død. Mens de to sistnevnte rollefigurenes funksjon er å etablere situasjonen dramaet bygger på, og Borghejm ikke gjør så mye mer ut av seg enn å drive handlingen fremover, fremstår ekteparet Allmers samt Asta som helstøpte karakterer med dybde og eksistens utover det drøye døgnet handlingen finner sted. 


Tematisk sett handler det mye om ideer som ble behandlet av tenkere som siden skulle bli forbundet med eksistensialismen. På Ibsens tid er det vel først og fremst Kierkegaard, Nietzsche og Dostojevskij som representerer denne strømningen. I tillegg danner moderniteten med dens tiltagende sekularisering, atomisering av samfunnnet og oppløsning av tradisjonelle verdier en ramme rundt rollefigurenes handlinger og valg. 


Personlig skulle jeg gjerne sett litt mer handling, både på nåtids- og fortidsplanet, og hadde Ibsen spurt meg om råd, ville jeg anbefalt ham utdutdype plottråden som omhandler forholdet mellom Alfred og Asta, særlig i lys av de nye opplysningene som fremkommer i andre akt. En moderne leser med andre interesser enn mine, vil kanskje også beklage at Ibsen lot muligheten til å behandle problematikk knyttet til transseksualitet og incest, gå fra seg i dette stykket. Ja, for det er elementer med anknytning til denne tematikken her som en moderne, progressiv instruktør kunne blåst opp og gjort et stort nummer av. Og for alt jeg vet, er dette allerde gjort flerfoldige ganger. Selv vil jeg heller anmode Würmstuggus lesere om å lese stykket. Det kan gjøres her.Foto: Nicolai Halvorsen i rollen som Alfred Allmers, 1895.

August Haraldsson/Digitalt museum


Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Gregor & Gregor

  Vi skriver 11. februar 2023 og markerer at det er 1292 år siden pave Gregor II døde etter å ha bekledd embedet som biskop av Rom i 15 år, fra 715 til 731. Gregor II er ikke like kjent som den første paven med dette navnet, han som med rette har tilnavnet «den store», men hans pontifikat var signifikant for hans befatning med med misjonsvirksomheten blant de hedenske stammene i germanernes land og hans motstand mot den iklonokastiske østromerske keiser Leo i striden om religiøse bilder. Også arabernes forsøk på videre ekspansjon i Europa etter erobringen av den iberiske halvøy har hatt betydning for Gregor IIs ettermæle. Et mirakel i forbindelse med slaget ved Toulouse i 721, der den kristne aquitanske hæren beseiret de muslimske araberne, er knyttet til hans navn. Gregor regnes som en av det åttende århundrets fremste paver. Nøyaktig 804 år etter Gregor IIs død, 11. februar 1535, ble Niccolò Sfondrato, som mot slutten av sitt liv skulle bli kjent som pave Gregor XIV , født i Nord-I

Hatpropaganda i skolebibliotekene

  Vi har mottatt et foruroligende brev fra en av våre lesere. Vi publiserer det i uavkortet form.  Kjære Würmstuggu Jeg er en kjærlig forelder til en 15-åring som går på ungdomsskolen. Her om dagen kom hen hjem og fortalte noe som rystet vår lille familie langt inn i ryggmargen. Dette hendte mens klassen var på biblioteket for å finne en bok å lese. Mens vår unge skoleelev gikk der mellom bokhyllene på jakt etter lesestoff, fikk hen øye på noen bøker hen har hørt meget om, men aldri lest. (Vi er påpasselige med å gi hen egnet litteratur med gode verdier.) Der stod nemlig «Harry Potter»-bøkene av J.K. Rowling i all sin fargerike, forlokkende prakt. Her må noen ha sovet i timen, tenkte vi, for ingen som følger med i nyhetsbildet kan vel ha unngått å få med seg at Rowling er en moderne hatprofet som sprer sin giftige transfobiske propaganda ikke bare på «sosiale medier», men også gjennom disse tilsynelatende harmløse barnebøkene og de filmene de er basert på. Da vårt barn konfronterte bib

Würmstuggu avslører: Vi trollet nyhetsbildet

  Den observante Würmstuggu -leser har nok fått med seg at vi ved enkelte anledninger har prøvd oss på den humoristiske genren «satire» i det siste. Vi innrømmer gjerne at vi har har latt oss inspirere av komikeren Andrew Doyles hyperwoke figur «Titania McGrath» . «Titania» var i utgangspunktet en parodikonto på Twitter, men har etterhvert også blitt spaltist i diverse publikasjoner, særlig Spike , og har dessuten gitt ut et par bøker.  Vi hadde også lyst til å lage figurer som kunne oppfattes som virkelige personer og levde et eget liv utenfor Würmstuggus spalter. Den siste tiden tiden har det pågått en debatt om fenomenet kanselleringskultur, altså forsøk på å frata folk jobben basert på meninger de gir uttrykk for. Dette er noe vi i redaksjonen har opplevd selv. Vi har lagt merke til at folk som støtter slike kanselleringsforsøk, vanligvis ut fra et «woke» venstreradikalt ståsted, som regel benekter at slikt finner sted, i hvert fall her i Norge. Derfor tenkte vi at dette kunne dan