Tex Willer nr. 719
«Fyrsten» av Mauro Boselli og Andrea Venturi
Egmont, 2024
Man skulle kanskje tro at tittelen på denne episoden er en referanse til Machiavellis avhandling om statskunst, men et kjapt blikk på kolofonen avslører at en mer bokstavelig oversettelse av originaltittelen er «Den hvite rajahen», så det er nok ikke manusforfatter Mauro Boselli, men snarere oversetter Tone Dannevig, som må ta ansvaret her. Det følgende skal ikke forstås som en underrettelse om personlige preferanser, men som et forsøk på å anskueliggjøre verkets objektive kvaliteter.
I denne tredje episoden av historien om jakten på den den detroniserte fyrsten Sumankan, alias Den svarte tiger, beveger Boselli og tegner Andrea Venturi seg omtrent så langt unna westerngenren som Tex Willer-konseptet tillater. Her foregår nemlig handlingen helt og holdent langt utenfor USAs grenser. Vi starter i Panama, deretter er det et lengre parti ute på stillehavet, før våre helter og skurker tilbringer den siste halvdelen av episoden på og rundt øya Borneo, der riket Sumankan søker å gjenerobre, ligger. Klarer så Tex og gjengen å tilpasse seg det nye miljøet over 1000 mil hjemmefra? Jada.
Som i de to foregående episidene jakter Tex og gjengen fortsatt på Sumankan. Men nå intensifiseres jakten, for «this time it’s personal». Tex’ sønn Kit blir nemlig kidnappet og brakt over Stillehavet på et sjørøverskip. På overfarten blir han kjent med en annen ung mann jeg ikke skal identifisere identiteten til her, men som spiller en viktig rolle i handlingen og bidrar til en fin symmetri i konflikten mellom heltene og skurkene. Nå utvides også skurkegalleriet, for «den hvite rajahen» som tittelen viser til, er en nederlandsk tronrøver som er Sumankans egentlige erkefiende. Slik sett handler historien dypest sett om europeisk imperialisme i Sørøst-Asia på 1800-tallet og de uklare moralske sidene ved kolonialisme, nasjonalisme og frigjøringskamp. Også Sumankan selv trer frem som en stadig mer nyansert figur.
Ellers byr Boselli og Venturi på mange lange og godt utførte actionsekvenser, flere overraskende vendinger, noen nye, interessante karakterer og en god mengde spenning til lands og til vanns under den tropiske sol. I neste nummer får vi fjerde og siste del. Fire episoder er litt i lengste laget, spør du meg. Når jeg ser tilbake var det meste av handlingen i første episode unødvendig for hovedintrigen i denne fortellingen. Det var først i det andre avsnittet det begynte å skje noe interessant. Men sånn som det ser ut akkurat nå, virker det som det er gode utsikter for at avslutningen vil tilfredsstille mine forventninger. Jeg kommer i hvert fall til å kjøpe nr. 720.
Kommentarer
Legg inn en kommentar