Idag er det to år siden den iranske terroristen Zaniar Matapour drepte to personer og skadet 21 i en masseskyting i Oslo sentrum. Han hadde vært i PSTs søkelys siden 2015 for sin befatning med det radikale islamistiske miljøet rundt Arfan Bhatti. Saken fikk stor oppmerksomhet den første tiden, og mange la skylden for angrepet på kjønnsideologikritikere og «kommentarfeltkrigere». Et av de mer aparte innleggene i debatten etter terrorangrepet kom fra Gunnar Tjomlid, som mente at skepsis til LGPBTQIA+-bevegelsens radikale ideologi, var «stokastisk terrorisme».
Etter at det ble kjent at terroristen bare var en god gammeldags islamist, var det imidlertid ikke lenger så spennende å diskutere bakgrunnen for angrepet. Dette i sterk kontrast til debatten etter det forrige store terrorangrepet i Norge, da Anders Behring Breiviks ideer ble diskutert i det vide og brede i presse, akademia og folkedyp.
Formodentlig var det for å minnes ofrene terrorangrepet den norske regjeringen idag formiddag la inn regnbueflagget som forsidebilde på Facebook. Dette medførte selvfølgelig stor aktivitet i kommentarfeltet. Mange synes naturlig nok det er uheldig at regjeringen bruker et politisk symbol for en kontroversiell bevegelse som stiller en rekke krav de fleste nordmenn synes er urimelige. Og når folk er kritiske til den ideologiske helomvendingen som har funnet sted i det offentlige Norge de siste årene, begynner de kritiske kommentarene naturlig nok å renne inn. Og når folk kritiserer ideologien til den radikale kjønnsbevegelsen, og særlig det offisielle Norges plutselige begeistring for denne bevegelsens ideologi, er det bare en ting som gjelder: sensur. Bare 73 kommentarer rakk å komme gjennom før kommentarfeltet ble stengt.
Regjeringen Støre nyter ikke akkurat stor tillit i den norske befolkningen. Det viser de fleste meningsmålinger som er blitt gjennomført etter siste valg. Denne lille episoden er bare nok et eksempel på regjeringens manglende vilje til å lytte til kritiske stemmer. I dagens politiske klima er det blitt veldig lett å sette merkelappen «hat» på alle meninger som går på tvers av kjønnsidentitetsideologien.
Toårsdagen for terrorangrepet skal selvfølgelig markeres, men dette kunne vært gjort på mange andre måter. Man kunne for eksempel fokusert på faren islamistisk ideologi representerer for Norge. Men akkurat det er tydeligvis for kontroversielt for landets øverste myndighet. Heller ikke i oppdateringen Regjeringen la ut nå i kveld ble islamisme nevnt med et ord.
«Mange skeive kjenner fortsatt på redsel, frykt og uro» skriver Regjeringen. «Derfor slår vi ring om det skeive miljøet. Den ringen skal ikke hat og trusler få trenge gjennom. Det skal være trygt å feire Pride.»
Det har Regjeringen selvfølgelig helt rett i. Problemet er bare at det ikke står noe om hvem som faktisk gjør det utrygt å feire Pride. Vi vet alle hvem det er, men ingen vil si det høyt.
Kommentarer
Legg inn en kommentar