Gå til hovedinnhold

Kim Il-sung og journalistene: Sjette runde!

 
Vi har mottatt brev igjen. Vi gjengir det her i sin helhet.


Kjære würmstuggu

Vi er en radikal forening som har lest deres «liveblogging» fra Kim Il-sungs svar på spørsmål fra utenlandske journalister med stor interesse. Men nå begynner det å bli lenge siden forrige innlegg. Har dere gitt opp? Vi er svært nysgjerringe på hva Kim har å si til journalistene fra Den forente arabiske republikk. Som de sier på Østlandet: «Få ræva i gir!»


Med vennlig hilsen

Haugesund Sosialistiske Forening


Kjære Haugesund Sosialistiske Forening

Vi har lest mye anna litteratur i det siste, så Kims ord til verdens progressive journalister har kommet litt i bakleksa. Men vi har nå lest gjennom svara hans til Saad el Tayeh, Kamel Amer og «andre journalister fra Den forente arabiske republikk». (Artikkelen er datert 13. september 1962, altså året etter at Syria gikk ut av unionen. På dette tidspunktet var Den forente arabiske republikk med andre ord bare det offisielle navnet på Egypt.) 


Som mange av de tidligere spørsmålsstillerne er også disse opptatt av mulighetene for koreansk gjenforening. De får mer eller mindre det samme svaret som de andre: At Den demokratiske folkerepublikken har kommet med fornuftige forslag om opprettelse av en felles koreansk stat, men at tilstedeværelsen av den amerikanske okkupasjonsmakten og deres fascistiske terrorregime i sør foreløpig gjør dette umulig å gjennomføre. 


Journalistene lurer også på om hva Kim mener om «den ideologiske polemikken i den sosialistiske leiren». Her vises den trolig til konflikten mellom Folkerepublikken Kina og Sovjetsamveldet. Kim sier at «selv om det i dag eksisterer uoverensstemmelser i sen sosialistiske leiren, vil de sosialistiske land kjempe sammen mot imperialismen og for sosialismens og kommunismens seier». 


Det spørres også om Kims syn på konflikten i Vietnam. Her sier han omtrent det samme som tidligere. Amerikanernes engasjement er dømt til å mislykkes, og Nord-Korea er villige til å hjelpe Nord-Vietnam og FNL «så snart det måtte bli nødvendig».


Til slutt kommer det noen erklæringer om solidatitet med «det begavede og heltemodige folket i Den forente arabiske republikk» og med de arabiske folkene i sin alminnelighet, særlig med tanke på israelsk, amerikansk, britisk og vesttysk aggresjon i Midtøsten.


Følg med videre! I neste runde er det en irakisk journalist som får svar.


Kim Il-sung:

Svar på spørsmål fra utenlandske journalister

Vennskapsforeningen Norge - Korea, 1975


Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Nyoppusset klassiker: «Pionér» vender tilbake

Pionér nr. 1: «Mot det ukjente» av Gino D’Antonio og Renzo Calegari Egmont, 2020
Vi var mange som gråt våre tapre tårer da antologien Pionér Presenterer gikk inn før jul. Men nå  kommer det nok en runde med den originale Pionér. Dette er fjerde gang denne Bonelli-serien, som på italiensk heter Storia del West, blir utgitt på norsk, men denne denne gangen blir serien presentert i ny drakt. Den er nemlig farvelagt. Formatet er også større enn det vanlige Bonelli-formatet, men anmeldereksemplaret jeg har lest, er digitalt, så jeg har lest denne tegneserieboken i det gode, gamle ipad-formatet. Storia del West ble skrevet av Gino D’Antonio og opprinnelig utgitt på italiensk fra 1967 til 1980, og tegner i denne første boken er Renzo Calegari.
Personlig har ikke jeg altfor mye kunnskap om denne serien fra før. Jeg leste noen hefter på 1980-tallet. Så veldig mye husker jeg ikke, utover at jeg likte at det var avsluttede historier, i motsetning til Tex Willer, der historiene alltid var føljetonge…

Om ytringsfrihet og ytringsfrihetsfundamentalisme

Würmstuggu er for ytringsfrihet. Det skal ingen betvile. Men vi mener at den bør brukes med forsiktighet. Ytringsfrihetsfundamentalisme er et økende problem i vårt samfunn, særlig blant de som tilhører den ytterliggående høyresiden, og deres lydige lakeier, liberalistene. Særlig sistnevnte bør ikke glemme at ytringsfriheten er et resultat av opplysningstenkernes kamp for et mer rettferdig, likestilt og progressivt samfunn, og skal man påberope seg ytringsfrihet, bør det være på vegne av disse verdiene, og ikke verdier en selv finner det for godt å forsvare. Da snakker vi om noe som ligger farlig nært misbruk av ytringsfriheten.
Det finnes mange ytringer som ikke i seg selv er ulovlige, men som er så problematiske at man bør avstå fra å fremsette dem hvis de kan oppleves som krenkende, støtende eller umoralske. Og det kan de fleste ytringer. Man må ikke glemme at meningsinnholdet i en ytring ikke nødvendigvis er identisk med det avsenderen legger i den. I den kommunikative prosessen er …

Det var aldri noe håp: Disneys Star Wars-trilogi og hvorfor The Rise of Skywalker ikke kunne blitt en god film

Av Håkon Daniel Myhre
The Rise of Skywalker, den dårligste Star Wars filmen som er laget.

Jeg har sett The Rise of Skywalker(RoS). En kan undres hvorfor. Følelsen jeg hadde da jeg leste åpningsteksten, er ikke ulikt det jeg alltid har tenkt Gandalf følte da han først så inskripsjonen på Bilbos ring. Han var sikker på hva han ville finne, men da han så skriften var det kanskje en liten del i ham som døde, delen som likevel håpet han tok feil. Dette var følelsen jeg hadde da jeg leste åpningsteksten til RoS. Jeg kom meg likevel relativt fort, og tilpasset meg de forventede realitetene. Filmen funket greit nok som 2 ½ times ufrivillig komedie, og jeg hadde en løs latter gjennom hele visningen.
Det ser også ut til at publikum har gått lei. Mens The Force Awakens(TFA) hadde rekordhøy inntjening på første kino-oppsetting, hadde RoS (19) et veldig fall i publikumsinteresse etter åpningshelgen. The Last Jedi (TLJ) fra 2017 hadde det samme, men RoS hadde et mye kraftigere fall. Dette er ikke en a…