Gå til hovedinnhold

30 år siden Tysklands gjenforening

 

«Hm... Det gikk visst ikke så bra, det her.»

Idag, 3. oktober 2020, er det nøyaktig 30 år siden Den tyske demokratiske republikk gikk ut av tiden, og det territoriet den hadde besatt, ble innlemmet i Forbundsrepublikken Tyskland. De to tyske statsdannelsene, som hadde oppstått på ruinene av det nasjonalsosialistiske Tyskland, hadde i flere tiår rivalisert, hovedsakelig på fredelig vis, dog ikke uten skittent spill, om hvem som hadde det beste samfunnssystemet. 


Selv om det i over et tiår hadde vært klart for de fleste at det var det liberale, kapitalistiske Vest-Tyskland som hadde de beste kortene på hånden, hadde det sosialistiske regimet i øst fortsatt mange støttespillere i den kommunistiske verdensbevegelsen, og frem til midten av 70-årene hadde ikke det vært helt uten grunn, for sentralisert kommandoøkonomi og brutal represjon var en effektiv måte å heve den materielle levestandarden fra det nullpunktet året 1945 representerte. Men mot slutten av 1980-tallet gikk det ikke an å lyve for østtyskerne lenger. De visste at staten og dens eliter holdt dem for narr, og dermed begynte de store demonstrasjonene som omsider førte til at grensen mot Vest ble åpnet, og avviklingen av det sosialistiske diktaturet ble iverksatt. 


3. oktober 1990 var det endelig slutt på det delte Tyskland, og den tyske sosialismen fikk sitt endelige nederlag. Mon ikke Honnecker, Mielke og de andre bandittene gråt sine bitre tårer da?

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Nyoppusset klassiker: «Pionér» vender tilbake

Pionér nr. 1: «Mot det ukjente» av Gino D’Antonio og Renzo Calegari Egmont, 2020
Vi var mange som gråt våre tapre tårer da antologien Pionér Presenterer gikk inn før jul. Men nå  kommer det nok en runde med den originale Pionér. Dette er fjerde gang denne Bonelli-serien, som på italiensk heter Storia del West, blir utgitt på norsk, men denne denne gangen blir serien presentert i ny drakt. Den er nemlig farvelagt. Formatet er også større enn det vanlige Bonelli-formatet, men anmeldereksemplaret jeg har lest, er digitalt, så jeg har lest denne tegneserieboken i det gode, gamle ipad-formatet. Storia del West ble skrevet av Gino D’Antonio og opprinnelig utgitt på italiensk fra 1967 til 1980, og tegner i denne første boken er Renzo Calegari.
Personlig har ikke jeg altfor mye kunnskap om denne serien fra før. Jeg leste noen hefter på 1980-tallet. Så veldig mye husker jeg ikke, utover at jeg likte at det var avsluttede historier, i motsetning til Tex Willer, der historiene alltid var føljetonge…

Om ytringsfrihet og ytringsfrihetsfundamentalisme

Würmstuggu er for ytringsfrihet. Det skal ingen betvile. Men vi mener at den bør brukes med forsiktighet. Ytringsfrihetsfundamentalisme er et økende problem i vårt samfunn, særlig blant de som tilhører den ytterliggående høyresiden, og deres lydige lakeier, liberalistene. Særlig sistnevnte bør ikke glemme at ytringsfriheten er et resultat av opplysningstenkernes kamp for et mer rettferdig, likestilt og progressivt samfunn, og skal man påberope seg ytringsfrihet, bør det være på vegne av disse verdiene, og ikke verdier en selv finner det for godt å forsvare. Da snakker vi om noe som ligger farlig nært misbruk av ytringsfriheten.
Det finnes mange ytringer som ikke i seg selv er ulovlige, men som er så problematiske at man bør avstå fra å fremsette dem hvis de kan oppleves som krenkende, støtende eller umoralske. Og det kan de fleste ytringer. Man må ikke glemme at meningsinnholdet i en ytring ikke nødvendigvis er identisk med det avsenderen legger i den. I den kommunikative prosessen er …

Det var aldri noe håp: Disneys Star Wars-trilogi og hvorfor The Rise of Skywalker ikke kunne blitt en god film

Av Håkon Daniel Myhre
The Rise of Skywalker, den dårligste Star Wars filmen som er laget.

Jeg har sett The Rise of Skywalker(RoS). En kan undres hvorfor. Følelsen jeg hadde da jeg leste åpningsteksten, er ikke ulikt det jeg alltid har tenkt Gandalf følte da han først så inskripsjonen på Bilbos ring. Han var sikker på hva han ville finne, men da han så skriften var det kanskje en liten del i ham som døde, delen som likevel håpet han tok feil. Dette var følelsen jeg hadde da jeg leste åpningsteksten til RoS. Jeg kom meg likevel relativt fort, og tilpasset meg de forventede realitetene. Filmen funket greit nok som 2 ½ times ufrivillig komedie, og jeg hadde en løs latter gjennom hele visningen.
Det ser også ut til at publikum har gått lei. Mens The Force Awakens(TFA) hadde rekordhøy inntjening på første kino-oppsetting, hadde RoS (19) et veldig fall i publikumsinteresse etter åpningshelgen. The Last Jedi (TLJ) fra 2017 hadde det samme, men RoS hadde et mye kraftigere fall. Dette er ikke en a…