Gå til hovedinnhold

Lærerskolens pedagogiske mirakelmakere

 


Lærerskolen, denne enestående institusjonen hvor metodeforståelse går for å dø en smertefull død, spyr hvert år ut en ny generasjon pedagogiske mirakelmakere med en forbløffende evne til å hente tall rett ut av det store intet – som en tryllekunstner uten rekvisitter, bortsett fra at trikset deres er ren uvitenhet, og publikum er Norges skoleelever.


Ta for eksempel geniet som med en ansiktsmimikk preget av grenseløs selvtillit kunne fastslå at det maksimalt finnes tusen heroinavhengige i Norge. Dette til tross for at Folkehelseinstituttet – en marginalt mer pålitelig kilde enn en våt finger i lufta – har dokumentert at tallet ligger mellom ti og tolv tusen. En feilmargin på omtrent 1000 %, men hvem teller vel når man er velsignet med lærerutdanningens hellige rett til å erstatte empiri med "noe jeg syns høres rimelig ut"? Randomiserte, blindede studier? Pøh! Det er for folk som ikke har utviklet den vitenskapelige disiplinen "føle ting sterkt nok til at det blir sant."


Og så har vi den samme pedagogiske tryllekunstneren som forkynte at Kongen har "stor makt" i Norge, som om vi levde i et eventyr skrevet av en full barnehagelærer på seminar. I denne virkelighetsoppfatningen sitter Harald V bak en tung eikedør og manipulerer nasjonen med et lønnkammer av skjulte dekreter. Kanskje er det han som trekker i trådene i norsk økonomi? Kanskje er det derfor vi har bompenger? Og hvem vet, kanskje Erna Solberg aldri tapte valget, men ble eliminert i et palasskupp iscenesatt av Hoffmarskalken?


Vitenskapelig metode? Pfft! Lærerskolen har for lengst kastet den på søppeldynga sammen med brøkenes relevans og den lille detaljen om at kunnskap bør baseres på mer enn rene innfall. Dobbeltblindede, randomiserte studier? Sikkert flott for nerder i hvite frakker, men i pedagogikken opererer vi med den langt mer robuste metoden: "Jeg har undervist i 20 år, ergo er jeg et vandrende leksikon av absolutte sannheter."


Og denne glitrende, selvgenererte sannheten lekker naturligvis ned til elevene. Norge har Nordens svakeste skoleresultater, men det er sikkert fordi barna er late, og ikke fordi de blir undervist av folk som tror statistikk er et spørsmål om å gjette hardt nok.


Løsningen? Vi kan lære av finnene. Eller enda bedre: Vi kan bare avskaffe lærerskolen og innføre et revolusjonerende nytt prinsipp – at lærere faktisk må ha peiling på det de underviser i. En radikal tanke, selvfølgelig, men kanskje verdt å prøve, så vi en dag kan få en lærerstand som ikke tror den mest pålitelige kilden til statistikk er "noe en kar nevnte på julebordet i 2014."


Fjodor Larsson




Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Bokomtale: Ugress & omstendigheter

  En kveld tidlig i oktober satte jeg meg ned og leste Michaels Konupeks diktsamling Ugress & omstendigheter . Efter å ha lest den to ganger, slo to tanker ned i mitt hode: 1) Om kort tid vil jeg trolig ha glemt hele boken, og 2) for de aller fleste vil boken forbli fullstendig ukjent, kun en anonym bokutgivelse i en smal genre som ble utgitt uten brask og bram en gang i 2024, med mindre noe helt spesielt skulle skje, som for eksempel at Konupek skulle bli en folkekjær realitykjendis eller mottager av Nobels litteraturpris. Derfor satte jeg meg ned og skrev denne teksten, som her siteres i sin helhet:  «Den tsjekkisk-norske forfatteren Michael Konupek er for meg et nytt navn, men ifølge omslagsteksten på den ferske diktsamlingen Ugress   & omstendigheter har han utgitt flere skjønnlitterære verk, deriblant romanen Böhmerland 600 cc . Boken har et monokromt omslag i en farve jeg vil kalle «mørk militærgrønn» og inneholder informasjon om tittel, forfatter, genre og...

Troller Würmstuggu nyhetsbildet igjen?

  Det siste døgnet har vi mottatt en del henvendelser fra våre lesere angående denne artikkelen i VG. Er denne «Selma Moren, debattjournalist og kommentator» bare en oppdiktet Würmstuggu-figur? er det noen som spør. Er det bare redaksjonen som er ute og troller nyhetsbildet igjen?  Dette har vi avkreftet tidligere, men likevel er det ikke helt usant. Det er ikke vi som har skapt figuren, det er det noen i VGs satireredaksjon som har gjort, men akkurat denne artikkelen er det vi som har ført i pennen. Vi har nemlig inngått en avtale med VG om å levere «Selma»-stoff i tiden fremover. Men vi er ikke de eneste, for «Selma» er et gruppeprosjekt med flere bidragsytere, både fra VG-redaksjonen og eksterne. Vi synes det er en morsom utfordring å se nyhetsbildet gjennom øynene til en tenåringspike som kanskje er litt trangsynt og ikke så veldig smart, men som kompanserer med et stort hjerte og tro på seg selv. Det er flere «kommentarer» som allerede er skrevet og som bare venter på å...

Når #metoo dreper

  Søndag 24. mars begynte et mareritt for den prisbelønte amerikanske serieskaperen Ed Piskor, kjent for tegneserier som «Hip Hop Family Tree», «Wizzywig» «Red Room» og «X-Men: Grand Design», og ikke minst den svært populære Youtube-kanalen «Cartoonist Kayfabe». En kvinne ved navn Molly Dwyer postet en «historie» på Instagram der hun fremla et nøye kuratert utvalg chatmeldinger fra 2020 som kunne gi inntrykk av at Piskor forsøkte å flørte med henne. På dette tidspunktet var Dwyer 17, snart 18 år, og Piskor var 37. De kontekstløse chatmeldingene ble ledsaget av grove anklager om «grooming» og uanstendig omgang med en mindreårig. Noen tok et skjermbilde av Instagram-posten og spredde den på sosiale medier. Dermed var helvete igang for Ed Piskor. Internettmobben begynte å samle seg for å ta ned nok et offer.  I løpet av timer ble det en allment akseptert sannhet at Piskor var en pedofil overgrepsmann, eller i beste fall en «creepy old man» som prøvde å komme ned i buksene på unge...