Vi beklager.
Ettersom Den gode morals voktere på begge sider av Atlanteren har funnet tiden moden for å drive ut Vestens demoner og gjøre en ordentlig loftsrydding i historiens annaler, har Würmstuggu-redaksjonen bestemt seg for å be om unnskyldning for de følgende artikler om amerikansk historie, fra 1700-tallet og frem til den nye, opplyste tid. Vi ser nå at det var uriktig av oss å publisere disse tekstene. Vi beklager alle begreper, konsepter og omtalte hendelser i disse artiklene som måtte vekke anstøt hos lesere som har tilpasset seg den nye tids moral. Vi beklager også tilfeller av ironi, sarkasme og andre språklige og retoriske virkemidler som måtte ha vanskeliggjort lesningen for unge og/eller usofistikerte lesere. Kjennskap til hvordan språket brukes skal ikke være en forutsetning for å forstå innholdet på denne bloggen. Vi forsikrer dere at det fra dypet av våre hjerter runger et klart og uforfalsket Mea maxima culpa!
Dette er de angjeldende artiklene:
«Disse fordømte amerikanerne!», en omtale av Joseph J. Ellis’ bok The Quartet: Orchestrating the Second American Revolution, 1783-1788, om Alexander Hamilton, James Madison, John Jay og George Washingtons betydning for av Amerikas forente staters utvikling fra en løs konføderasjon av forhenværende kolonier til en virkelig nasjon.
«Washingtons paradoks», en dessverre altfor ukritisk omtale av Henry Wienceks bok An Imperfect God: George Washington, His Slaves And the Creation of America. Vi beklager hvitvaskingen av USAs første, blendahvite president.
«Slavesexpresidenten», en anmeldelse av John Meachams biografi om USAs tredje president Thomas Jefferson fra 2012.
«His Rotoundness, the Duke of Braintree», en anmeldelse av David McCullochs John Adams-biografi fra 2001.
«Demokratiets vugge, betraktet med samtidens øyne» (legg merke til den høyst tvilsomme tittelen, kjære leser!). Her skriver Håkon D. Myhre om Alexis de Tocquevilles svært innflytelsesrike (og beryktede!) bok om det amerikanske «demokratiet» på midten av 1800-tallet.
«En virkelig tegneseriehelt», en omtale av selvbiografien i tegneserieform som den amerikanske borgerrettsaktivisten og kongressmannen John Lewis utgav i 2013.
Würmstuggu-redaksjonen ber leserne innstendig om å holde disse høyst beklagelige artiklene unna barn og ungdom. (Det er kommet oss for øre at denne bloggen har oppnådd en viss popularitet blant barn. Dette beklager vi.) Dersom slik spredning likevel skjer, ber vi dere gjøre det dere kan for å hindre ytterligere spredning. Finn ut hvem som står bak spredningen og heng dem ut i sosiale medier, fremsett trusler, varsle arbeidsgiver (gjerne anonymt!) etc. Alle monner drar! Husk at uten årvåkenhet fra borgernes side får vi aldri bukt med den snikende rasismen i det norske samfunnet. Sant mangfold får vi ikke før kulturen er tilstrekkelig lutret. Og ingen mener vel seriøst at ytringsfriheten skal gjelde uttalelser som strider mot den offentlige moral?
Illustrasjon: Wikimedia Commons
Kommentarer
Legg inn en kommentar