Gå til hovedinnhold

En uforbeholden unnskyldning


Vi beklager.


Ettersom Den gode morals voktere på begge sider av Atlanteren har funnet tiden moden for å drive ut Vestens demoner og gjøre en ordentlig loftsrydding i historiens annaler, har Würmstuggu-redaksjonen bestemt seg for å be om unnskyldning for de følgende artikler om amerikansk historie, fra 1700-tallet og frem til den nye, opplyste tid. Vi ser nå at det var uriktig av oss å publisere disse tekstene. Vi beklager alle begreper, konsepter og omtalte hendelser i disse artiklene som måtte vekke anstøt hos lesere som har tilpasset seg den nye tids moral. Vi beklager også tilfeller av ironi, sarkasme og andre språklige og retoriske virkemidler som måtte ha vanskeliggjort lesningen for unge og/eller usofistikerte lesere. Kjennskap til hvordan språket brukes skal ikke være en forutsetning for å forstå innholdet på denne bloggen. Vi forsikrer dere at det fra dypet av våre hjerter runger et klart og uforfalsket Mea maxima culpa!


Dette er de angjeldende artiklene:


«Disse fordømte amerikanerne!», en omtale av Joseph J. Ellis’ bok The Quartet: Orchestrating the Second American Revolution, 1783-1788, om Alexander Hamilton, James Madison, John Jay og George Washingtons betydning for av Amerikas forente staters utvikling fra en løs konføderasjon av forhenværende kolonier til en virkelig nasjon.


«Washingtons paradoks», en dessverre altfor ukritisk omtale av Henry Wienceks bok An Imperfect God: George Washington, His Slaves And the Creation of America. Vi beklager hvitvaskingen av USAs første, blendahvite president.


«Slavesexpresidenten», en anmeldelse av John Meachams biografi om USAs tredje president Thomas Jefferson fra 2012.


«His Rotoundness, the Duke of Braintree», en anmeldelse av David McCullochs John Adams-biografi fra 2001.


«Demokratiets vugge, betraktet med samtidens øyne» (legg merke til den høyst tvilsomme tittelen, kjære leser!). Her skriver Håkon D. Myhre om Alexis de Tocquevilles svært innflytelsesrike (og beryktede!) bok om det amerikanske «demokratiet» på midten av 1800-tallet.


«En virkelig tegneseriehelt», en omtale av selvbiografien i tegneserieform som den amerikanske borgerrettsaktivisten og kongressmannen John Lewis utgav i 2013. 


Würmstuggu-redaksjonen ber leserne innstendig om å holde disse høyst beklagelige artiklene unna barn og ungdom. (Det er kommet oss for øre at denne bloggen har oppnådd en viss popularitet blant barn. Dette beklager vi.) Dersom slik spredning likevel skjer, ber vi dere gjøre det dere kan for å hindre ytterligere spredning. Finn ut hvem som står bak spredningen og heng dem ut i sosiale medier, fremsett trusler, varsle arbeidsgiver (gjerne anonymt!) etc. Alle monner drar! Husk at uten årvåkenhet fra borgernes side får vi aldri bukt med den snikende rasismen i det norske samfunnet. Sant mangfold får vi ikke før kulturen er tilstrekkelig lutret. Og ingen mener vel seriøst at ytringsfriheten skal gjelde uttalelser som strider mot den offentlige moral?




Illustrasjon: Wikimedia Commons



Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Bokomtale: Ugress & omstendigheter

  En kveld tidlig i oktober satte jeg meg ned og leste Michaels Konupeks diktsamling Ugress & omstendigheter . Efter å ha lest den to ganger, slo to tanker ned i mitt hode: 1) Om kort tid vil jeg trolig ha glemt hele boken, og 2) for de aller fleste vil boken forbli fullstendig ukjent, kun en anonym bokutgivelse i en smal genre som ble utgitt uten brask og bram en gang i 2024, med mindre noe helt spesielt skulle skje, som for eksempel at Konupek skulle bli en folkekjær realitykjendis eller mottager av Nobels litteraturpris. Derfor satte jeg meg ned og skrev denne teksten, som her siteres i sin helhet:  «Den tsjekkisk-norske forfatteren Michael Konupek er for meg et nytt navn, men ifølge omslagsteksten på den ferske diktsamlingen Ugress   & omstendigheter har han utgitt flere skjønnlitterære verk, deriblant romanen Böhmerland 600 cc . Boken har et monokromt omslag i en farve jeg vil kalle «mørk militærgrønn» og inneholder informasjon om tittel, forfatter, genre og...

Troller Würmstuggu nyhetsbildet igjen?

  Det siste døgnet har vi mottatt en del henvendelser fra våre lesere angående denne artikkelen i VG. Er denne «Selma Moren, debattjournalist og kommentator» bare en oppdiktet Würmstuggu-figur? er det noen som spør. Er det bare redaksjonen som er ute og troller nyhetsbildet igjen?  Dette har vi avkreftet tidligere, men likevel er det ikke helt usant. Det er ikke vi som har skapt figuren, det er det noen i VGs satireredaksjon som har gjort, men akkurat denne artikkelen er det vi som har ført i pennen. Vi har nemlig inngått en avtale med VG om å levere «Selma»-stoff i tiden fremover. Men vi er ikke de eneste, for «Selma» er et gruppeprosjekt med flere bidragsytere, både fra VG-redaksjonen og eksterne. Vi synes det er en morsom utfordring å se nyhetsbildet gjennom øynene til en tenåringspike som kanskje er litt trangsynt og ikke så veldig smart, men som kompanserer med et stort hjerte og tro på seg selv. Det er flere «kommentarer» som allerede er skrevet og som bare venter på å...

Når #metoo dreper

  Søndag 24. mars begynte et mareritt for den prisbelønte amerikanske serieskaperen Ed Piskor, kjent for tegneserier som «Hip Hop Family Tree», «Wizzywig» «Red Room» og «X-Men: Grand Design», og ikke minst den svært populære Youtube-kanalen «Cartoonist Kayfabe». En kvinne ved navn Molly Dwyer postet en «historie» på Instagram der hun fremla et nøye kuratert utvalg chatmeldinger fra 2020 som kunne gi inntrykk av at Piskor forsøkte å flørte med henne. På dette tidspunktet var Dwyer 17, snart 18 år, og Piskor var 37. De kontekstløse chatmeldingene ble ledsaget av grove anklager om «grooming» og uanstendig omgang med en mindreårig. Noen tok et skjermbilde av Instagram-posten og spredde den på sosiale medier. Dermed var helvete igang for Ed Piskor. Internettmobben begynte å samle seg for å ta ned nok et offer.  I løpet av timer ble det en allment akseptert sannhet at Piskor var en pedofil overgrepsmann, eller i beste fall en «creepy old man» som prøvde å komme ned i buksene på unge...