Gå til hovedinnhold

Is-slottet: Første runde!


Is-slottet del 1, kapittel 1-4

Ok, folkens. Idag tenkte jeg jeg skulle prøve noe nytt. De neste dagene kommer jeg til å «live-blogge» Is-slottet av Tarjei Vesaas. Jeg leser noen kapitler, så skriver jeg litt om det jeg har lest.

Jeg har ikke noe spesielt forhold til Tarjei Vesaas. Som så mange andre leste jeg Fuglane på videregående, men den grep ikke gymnasiast-meg nevneverdig, og jeg har lest noen noveller og en god del dikt (som jeg har likt godt). Så jeg går ikke til denne romanen med noen spesielle forventninger. Mine forkunnskaper begrenser seg til at «is-slottet» i tittelen henspiller på en frossen foss, og at det er en jentunge i hovedrollen. Jeg husker også at det ble laget en filmatisering for en del år siden. Denne har jeg ikke sett. Forøvrig er mitt eksemplar uten omslag.

Boken begynner ned at elleve år gamle Siss er på vei for å besøke den hmmelighetsfulle Unn, en jevnaldrende jente som flyttet til bygda for noen måneder siden, for første gang. Jentene kjenner ikke hverandre noe særlig, men det er noe som trekker dem mot hverandre. Siss er en slags lederskikkelse i jentegjengen, mens Unn har holdt seg på sidelinjen siden hun kom til bygda. Det gjøres et stort nummer av at det er veldig kaldt og mørkt, og jeg antar at det er mye symbolikk i beskrivelsene av kulden og det den gjør med naturen. Så langt er historien fortalt fra Siss’ synsvinkel. 

Vel fremme låser jentene seg inne på rommet til Unn. Så kommer det en gåtefull, nærmest transcendent, scene der jentene fortaper seg i sitt eget speilbilde. Her legger Vesaas om fra nøktern fortellende preteritum til stream of consciousness i intens presens. Jentene (eller er det bare Siss?) opplever noe helt spesielt når hun ser seg selv sammen med Unn i speilet, men hva det er, er ikke godt å si. Dette er utvilsomt noe som kommer til å utfypes senere i boken.

Så får Unn en idé.

- Du no kler vi av oss!
Siss stirte litt.
- Kle av oss?
Unn såg ut som ho glitra.
- Ja. Berre kler av oss det er moro det, vel?

Jeg vet ikke om dette er noe elleve år gamle jenter pleier å gjøre, men Tarjei Vesaas, som var i midten av 60-årene da han skrev denne boken, var visstnok litt av en menneskekjenner, så man får regne med at forfatteren har mer i tankene her enn å dokumentere sine tvilsomme fantasier. Jentene fnner imidlertid fort ut at det er for kaldt, så de kler på seg igjen. Deretter erklærer Unn at hun ikke tror hun kommer til himmelen. Så får Siss det travelt med å komme seg hjem. På hjemveien får hun et akutt anfall av mørkeredsel og løper hjem.


Her er det mye gåtefullt og uuttalt. Båndet mellom hovedpersonene er det foreløbig vanskelig å bli klok på. Er dette en bok om lesbisk kjærlighet mellom elleveåringer? Handler den om vennskapets verdi i en amoralsk verden. Eller ønsker Vesaas å si noe om hvordan mellommenneskelig informasjon overføres og prosesseres utenfor og på tvers av språket, og hvordan usynlige bånd binder mennesker sammen utan at de selv skjønner hvorfor? Det er mange spørsmål, akkurat som det bør være når man akkurat har begynt på en bok.

Jeg har også lagt merke til noen litt irriterende syntaktiske særegenheter, men dem vil jeg ikke gå inn på her. Kanskje senere.

Neste innlegg kommer når jeg har lest noen kapitler til. Følg med!


Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Hatpropaganda i skolebibliotekene

  Vi har mottatt et foruroligende brev fra en av våre lesere. Vi publiserer det i uavkortet form.  Kjære Würmstuggu Jeg er en kjærlig forelder til en 15-åring som går på ungdomsskolen. Her om dagen kom hen hjem og fortalte noe som rystet vår lille familie langt inn i ryggmargen. Dette hendte mens klassen var på biblioteket for å finne en bok å lese. Mens vår unge skoleelev gikk der mellom bokhyllene på jakt etter lesestoff, fikk hen øye på noen bøker hen har hørt meget om, men aldri lest. (Vi er påpasselige med å gi hen egnet litteratur med gode verdier.) Der stod nemlig «Harry Potter»-bøkene av J.K. Rowling i all sin fargerike, forlokkende prakt. Her må noen ha sovet i timen, tenkte vi, for ingen som følger med i nyhetsbildet kan vel ha unngått å få med seg at Rowling er en moderne hatprofet som sprer sin giftige transfobiske propaganda ikke bare på «sosiale medier», men også gjennom disse tilsynelatende harmløse barnebøkene og de filmene de er basert på. Da vårt barn konfronterte bib

Würmstuggu avslører: Vi trollet nyhetsbildet

  Den observante Würmstuggu -leser har nok fått med seg at vi ved enkelte anledninger har prøvd oss på den humoristiske genren «satire» i det siste. Vi innrømmer gjerne at vi har har latt oss inspirere av komikeren Andrew Doyles hyperwoke figur «Titania McGrath» . «Titania» var i utgangspunktet en parodikonto på Twitter, men har etterhvert også blitt spaltist i diverse publikasjoner, særlig Spike , og har dessuten gitt ut et par bøker.  Vi hadde også lyst til å lage figurer som kunne oppfattes som virkelige personer og levde et eget liv utenfor Würmstuggus spalter. Den siste tiden tiden har det pågått en debatt om fenomenet kanselleringskultur, altså forsøk på å frata folk jobben basert på meninger de gir uttrykk for. Dette er noe vi i redaksjonen har opplevd selv. Vi har lagt merke til at folk som støtter slike kanselleringsforsøk, vanligvis ut fra et «woke» venstreradikalt ståsted, som regel benekter at slikt finner sted, i hvert fall her i Norge. Derfor tenkte vi at dette kunne dan

Fra Würmstuggus postkasse: Om språket, historien og Instagram-antirasismen

  Vi har mottatt et brev fra en av våre lesere: Kjære Würmstuggu Jeg er en pensioneret Skolemand der undres: Hvad er Eders Syn paa den moderne antirasistiske Bevægelse slik den har manifestert sig i den offentlige Debat de senere Aar? Er I paa Parti med Fremtiden, eller tilhører I det socio-økonomiske Bundfald der kaldes «hvite, privilegerte Gubber»? De der bad Mig skrive dette Brev, opplyste Mig om at I tidvis publiserer meget avancered Stof der vanskeligt laar sig processere af unge Sind samt Sindene til eldre Borgere der plages af noget der visstnok kaldes «intellektuell Ladskab». Kan De venligst give Mig et svar paa dette? Med venlig hilsen «Pensioneret Skolemand» Redaktør Dalberg svarer: Jamal Sheik fikk mye oppmerksomhet for et års tid siden da han via sin Instagram-konto « rasisme_i_norge » kritiserte TV Norges fjernsynsserie « Nissene over skog og hei » for å ha med en «rasistisk» figur, Espen Eckbo s «Ernst Øystein», og sågar klarte å få strømmetjenesten D-Play til å av