Gå til hovedinnhold

Noen gode bøker om Nord-Korea

Erik Cornell: Nordkorea - Sändabud till Paradiset (1989)


Erik Cornell var Sveriges ambassadør i Pyongyang fra 1975 til 1977, perioden da den økonomiske veksten landet hadde hatt siden krigen stoppet opp, og det begynte å gå nedover for den sosialistiske kommandoøkonomien. Her beskriver han de sosiale, politiske og økonomiske forhold i landet. I tillegg forteller han om sine opplevelser, både personlige og profesjonelle, som diplomat i den demokratiske folkerepublikken. Boken holder en saklig tone og er rik på informasjon om perioden under Kim Il-sung. I tillegg er den velskrevet og egner seg godt for et allment publikum.


Jasper Becker: Rogue Regime - Kim Jong-il and the Looming Threat of North Korea (2005)


Journalisten Jasper Becker har skrevet godt om Øst-Asia i flere bøker, blant annet om Mongolia og Kina. Her skriver han om Nord-Korea under Kim Jong-il. Han gjør rede for de rådende politiske forhold i landet og juche-ideologien, den økonomiske kolapsen og hungersnøden på 1990-tallet og 
den militære trussel landet utgjør for de omliggende land. Vi får også et innblikk i systemet av konsentrasjonsleirer staten ser seg nødt til å opprettholde for å beholde det sosialistiske politiske systemet.


Barbara Demick: Nothing to Envy - Ordinary Lives in North Korea (2010)


Temaet i denne boken er hungersnøden som rammet Nord-Korea på 1990-tallet og hvor kanskje som mange som 3,5 millioner mennesker døde. Vi følger et knippe vanlige mennesker som gjennomlevde denne fryktelige perioden. Boken baserer seg for en stor del på intervjuer med avhoppere Demick har foretatt i Sør-Korea. Dette er hjerteskjærende lesning som gir et innblikk i et umenneskelig system og menneskene som gjør hva de kan for å overleve.


Kang Chol-hwan  og Pierre Rigoulot: 
The Aquariums of Pyongyang - Ten Years in the North Korean Gulag (2005)


Kang Chol-hwan hadde store deler av sin oppvekst i en nord-koreansk konsentrasjonsleir. Her forteller han om sine opplevelser i leiren Yodok, der han og familien ble forvist på grunn av familiens  forbindelser til Japan. Som kjent er konsentrasjonsleirer et av kommunismens viktigste varemerker på linje med planøkonomi og ettpartisystem. Boken inneholder svært rystende skildringer av forholdene i leiren og de ytterst fornedrende handlinger man er nødt til å utføre for å overleve der.


Paul French: North Korea - The Paranoid Peninsula (2005)


Et kjekt historisk overblikk over folkerepublikkens historie fra annen verdenskrig til Kim Jong-il. Boken inneholder også en detaljert beskrivelse av politiske, sosiale og økonomiske forhold.


Michael Harrold: Comrades and Strangers - Behind the Closed Doors of North Korea (2004)Britiske Michael Harrold bodde i Pyongyang og arbeidet som oversetter av propagandamateriell, spesielt Kim Il-sungs taler, på 1980-tallet. Dette ga ham et unikt innblikk i livet i denne byen der kun de mest privilegerte nordkoreanere får bo, selv om mye av denne innsikten bestod i å erkjenne hvor langt myndighetene var villige til å gå for å nekte ham reell kunnskap om landet. I starten av oppholdet fremstår han som en eventyrlysten kyniker som hverken har sympatier eller antipatier for eremittriket, men etterhvert begynner han å få en naiv tro på i hvert fall deler av propagandaen. Men Nord-Korea er ikke noe blivende sted for en mann som kjenner Vestens frihet. Han blir til slutt kastet ut av landet. En interessant bok.  

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Hatpropaganda i skolebibliotekene

  Vi har mottatt et foruroligende brev fra en av våre lesere. Vi publiserer det i uavkortet form.  Kjære Würmstuggu Jeg er en kjærlig forelder til en 15-åring som går på ungdomsskolen. Her om dagen kom hen hjem og fortalte noe som rystet vår lille familie langt inn i ryggmargen. Dette hendte mens klassen var på biblioteket for å finne en bok å lese. Mens vår unge skoleelev gikk der mellom bokhyllene på jakt etter lesestoff, fikk hen øye på noen bøker hen har hørt meget om, men aldri lest. (Vi er påpasselige med å gi hen egnet litteratur med gode verdier.) Der stod nemlig «Harry Potter»-bøkene av J.K. Rowling i all sin fargerike, forlokkende prakt. Her må noen ha sovet i timen, tenkte vi, for ingen som følger med i nyhetsbildet kan vel ha unngått å få med seg at Rowling er en moderne hatprofet som sprer sin giftige transfobiske propaganda ikke bare på «sosiale medier», men også gjennom disse tilsynelatende harmløse barnebøkene og de filmene de er basert på. Da vårt barn konfronterte bib

Rasehets i NRK

  En ting mange ikke er klar over, er at japanske gameshow av den særegne typen som nylig ble parodiert på NRK, har dype røtter i japansk tradisjon. De eldste variantene av denne underholdningsformen kan dateres helt tilbake til 700-tallet, og mye tyder på at de er enda eldre enn det.  Disse gameshowene utgjør en inngrodd del av den japanske kulturen og spiller en grunnleggende rolle for enhver japaners identitet og selvforståelse. Og dette gjelder ikke bare japanere. Japans enorme påvirkning på andre østasiatiske kulturer gjennom århundrene har ført til at det japanske gameshowet også med tiden har blitt en del av folkesjelen i land som Korea, Kina, Vietnam, Laos, Kambodsja, Thailand og Mongolia, medregnet disse nasjonenes diasporaer på andre kontinenter og ellers alle som har en eller annen genetisk forbindelse til disse folkene. Derfor er det beklagelig at NRK har tillatt seg å angripe denne essensielle delen av den østasiatiske raseånd på denne måten.  Würmstuggu berømmer derfor at

Du vil ikke gjette hva redaktøren har lest

  Det har, kanskje ikke så veldig overraskende, gått endel i western her i det siste. Jeg selvfølgelig lest det siste Tex Willer , altså nummer 681, som inneholder tredje episode av historien som ble innledet i nr. 679. I tillegg har jeg lest et par Morgan Kane -bøker. Her skal jeg skrive litt om hvordan disse verkene stemmer overens med de kvaliteter jeg mener et genretypisk heltenarrativ med handling fra Den nye verden i annen halvdel av 1800-tallet bør inneha. I Tex Willer nr, 681 befinner våre venner seg fortsatt i Guatemala, der det er politisk kaos etter president Barrios’ død, og en bande, eller snarere en dødskult, bestående av indianere som går under navnet «La negra muerte» (som også er tittelen på denne episoden) sprer frykt i landet. Banden holder til i noen gamle maya-ruiner (Tikal, etter hva jeg kan se), hvor de blant annet bedriver menneskeofringer. Det blir selvsagt endel action i disse eksotiske omgivelsene, samtidig gjør gamle-Kit og unge-Kit seg kjent med en amerika