Gå til hovedinnhold

Noen gode bøker om Nord-Korea

Erik Cornell: Nordkorea - Sändabud till Paradiset (1989)


Erik Cornell var Sveriges ambassadør i Pyongyang fra 1975 til 1977, perioden da den økonomiske veksten landet hadde hatt siden krigen stoppet opp, og det begynte å gå nedover for den sosialistiske kommandoøkonomien. Her beskriver han de sosiale, politiske og økonomiske forhold i landet. I tillegg forteller han om sine opplevelser, både personlige og profesjonelle, som diplomat i den demokratiske folkerepublikken. Boken holder en saklig tone og er rik på informasjon om perioden under Kim Il-sung. I tillegg er den velskrevet og egner seg godt for et allment publikum.


Jasper Becker: Rogue Regime - Kim Jong-il and the Looming Threat of North Korea (2005)


Journalisten Jasper Becker har skrevet godt om Øst-Asia i flere bøker, blant annet om Mongolia og Kina. Her skriver han om Nord-Korea under Kim Jong-il. Han gjør rede for de rådende politiske forhold i landet og juche-ideologien, den økonomiske kolapsen og hungersnøden på 1990-tallet og 
den militære trussel landet utgjør for de omliggende land. Vi får også et innblikk i systemet av konsentrasjonsleirer staten ser seg nødt til å opprettholde for å beholde det sosialistiske politiske systemet.


Barbara Demick: Nothing to Envy - Ordinary Lives in North Korea (2010)


Temaet i denne boken er hungersnøden som rammet Nord-Korea på 1990-tallet og hvor kanskje som mange som 3,5 millioner mennesker døde. Vi følger et knippe vanlige mennesker som gjennomlevde denne fryktelige perioden. Boken baserer seg for en stor del på intervjuer med avhoppere Demick har foretatt i Sør-Korea. Dette er hjerteskjærende lesning som gir et innblikk i et umenneskelig system og menneskene som gjør hva de kan for å overleve.


Kang Chol-hwan  og Pierre Rigoulot: 
The Aquariums of Pyongyang - Ten Years in the North Korean Gulag (2005)


Kang Chol-hwan hadde store deler av sin oppvekst i en nord-koreansk konsentrasjonsleir. Her forteller han om sine opplevelser i leiren Yodok, der han og familien ble forvist på grunn av familiens  forbindelser til Japan. Som kjent er konsentrasjonsleirer et av kommunismens viktigste varemerker på linje med planøkonomi og ettpartisystem. Boken inneholder svært rystende skildringer av forholdene i leiren og de ytterst fornedrende handlinger man er nødt til å utføre for å overleve der.


Paul French: North Korea - The Paranoid Peninsula (2005)


Et kjekt historisk overblikk over folkerepublikkens historie fra annen verdenskrig til Kim Jong-il. Boken inneholder også en detaljert beskrivelse av politiske, sosiale og økonomiske forhold.


Michael Harrold: Comrades and Strangers - Behind the Closed Doors of North Korea (2004)



Britiske Michael Harrold bodde i Pyongyang og arbeidet som oversetter av propagandamateriell, spesielt Kim Il-sungs taler, på 1980-tallet. Dette ga ham et unikt innblikk i livet i denne byen der kun de mest privilegerte nordkoreanere får bo, selv om mye av denne innsikten bestod i å erkjenne hvor langt myndighetene var villige til å gå for å nekte ham reell kunnskap om landet. I starten av oppholdet fremstår han som en eventyrlysten kyniker som hverken har sympatier eller antipatier for eremittriket, men etterhvert begynner han å få en naiv tro på i hvert fall deler av propagandaen. Men Nord-Korea er ikke noe blivende sted for en mann som kjenner Vestens frihet. Han blir til slutt kastet ut av landet. En interessant bok.  

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Bokomtale: Ugress & omstendigheter

  En kveld tidlig i oktober satte jeg meg ned og leste Michaels Konupeks diktsamling Ugress & omstendigheter . Efter å ha lest den to ganger, slo to tanker ned i mitt hode: 1) Om kort tid vil jeg trolig ha glemt hele boken, og 2) for de aller fleste vil boken forbli fullstendig ukjent, kun en anonym bokutgivelse i en smal genre som ble utgitt uten brask og bram en gang i 2024, med mindre noe helt spesielt skulle skje, som for eksempel at Konupek skulle bli en folkekjær realitykjendis eller mottager av Nobels litteraturpris. Derfor satte jeg meg ned og skrev denne teksten, som her siteres i sin helhet:  «Den tsjekkisk-norske forfatteren Michael Konupek er for meg et nytt navn, men ifølge omslagsteksten på den ferske diktsamlingen Ugress   & omstendigheter har han utgitt flere skjønnlitterære verk, deriblant romanen Böhmerland 600 cc . Boken har et monokromt omslag i en farve jeg vil kalle «mørk militærgrønn» og inneholder informasjon om tittel, forfatter, genre og...

Troller Würmstuggu nyhetsbildet igjen?

  Det siste døgnet har vi mottatt en del henvendelser fra våre lesere angående denne artikkelen i VG. Er denne «Selma Moren, debattjournalist og kommentator» bare en oppdiktet Würmstuggu-figur? er det noen som spør. Er det bare redaksjonen som er ute og troller nyhetsbildet igjen?  Dette har vi avkreftet tidligere, men likevel er det ikke helt usant. Det er ikke vi som har skapt figuren, det er det noen i VGs satireredaksjon som har gjort, men akkurat denne artikkelen er det vi som har ført i pennen. Vi har nemlig inngått en avtale med VG om å levere «Selma»-stoff i tiden fremover. Men vi er ikke de eneste, for «Selma» er et gruppeprosjekt med flere bidragsytere, både fra VG-redaksjonen og eksterne. Vi synes det er en morsom utfordring å se nyhetsbildet gjennom øynene til en tenåringspike som kanskje er litt trangsynt og ikke så veldig smart, men som kompanserer med et stort hjerte og tro på seg selv. Det er flere «kommentarer» som allerede er skrevet og som bare venter på å...

Når #metoo dreper

  Søndag 24. mars begynte et mareritt for den prisbelønte amerikanske serieskaperen Ed Piskor, kjent for tegneserier som «Hip Hop Family Tree», «Wizzywig» «Red Room» og «X-Men: Grand Design», og ikke minst den svært populære Youtube-kanalen «Cartoonist Kayfabe». En kvinne ved navn Molly Dwyer postet en «historie» på Instagram der hun fremla et nøye kuratert utvalg chatmeldinger fra 2020 som kunne gi inntrykk av at Piskor forsøkte å flørte med henne. På dette tidspunktet var Dwyer 17, snart 18 år, og Piskor var 37. De kontekstløse chatmeldingene ble ledsaget av grove anklager om «grooming» og uanstendig omgang med en mindreårig. Noen tok et skjermbilde av Instagram-posten og spredde den på sosiale medier. Dermed var helvete igang for Ed Piskor. Internettmobben begynte å samle seg for å ta ned nok et offer.  I løpet av timer ble det en allment akseptert sannhet at Piskor var en pedofil overgrepsmann, eller i beste fall en «creepy old man» som prøvde å komme ned i buksene på unge...