Gå til hovedinnhold

Noen gode bøker om fascisme


Fascismen var i første rekke et italiensk fenomen, et svar på de problemer landet stod overfor etter første verdenkrig. I mellomkrigstiden spredde det fascistiske tankegodset (som som på ingen måte var et rent italiensk produkt) seg til andre land i Europa. Den mest suksessrike, og grusomste, av Mussolinis imitatorer var selvfølgelig Adolf Hitler og hans nasjonalsosialistiske parti, men man fant også ekko av Mussolini i regimer der fascistiske og fascistinspirerte grupperinger inngikk i autoritære regjeringskoalisjoner, som i Spania og Portugal.


I historieforskingen har fascismen gjerne blitt sett på som et politisk system der politikken har vært preget av ad hoc-løsninger og ideologien har spilt en underordnet rolle, først og fremst som politisk blendverk. Man har konsentrert seg om å forklare fascismen som en politisk sykdom i et Europa i økonomisk krise. I de senere år har likevel det ideologiske i innholdet i fascismen blitt tatt mer seriøst av historikere og statsvitere. Fascistene var ikke bare viljeløse marionetter for klassesamfunnets herrer, men utformet sin politikk med utgangspunkt i en ideologi som rett nok ikke påberopte seg universalitet på linje med den marxistiske verdensanskuelse, men som likevel hadde nok drivkraft og folkelig appell til å gi aktørene en stor grad av autonomi som politiske aktører.



Robert Paxton: The Anatomy of Fascism (2004)

Stanley Payne: Fascism: Comparison and Definition (1980)

Både Paxton og Payne forsøker å definere fascisme både som ideologi, bevegelse og system. Et sentralt anliggende i disse bøkene er at fascismen ikke bare var et italiensk fenomen, men at det finnes en generisk fascisme som tidvis også kom til uttrykk i politiske bevegelser og regimer som vanligvis ikke regnes som fascistiske, enten som et resultat av deres historiske utvikling (f. eks der bevegelsen har form av en koalisjon med ideologisk konkurrerende fraksjoner), eller som påvirkning utenfra.



A. James Gregor: The faces of Janus : Marxism and Fascism in the twentieth century (2000) 

Som tittelen antyder handler denne boken om de mange likhetene mellom fascisme og marxisme. Som kjent var Mussolini revolusjonær sosialist før han under første verdenskrig forkastet den marxistiske internasjonalismen til fordel for en aggressiv form for nasjonalisme. Likevel levde mye av det sosialistiske tankegodset videre i regimets økonomiske politikk og kanskje spesielt i den fascistiske politiske retorikk. Etter Lenins død, og spesielt etter annen verdenskrig, viste det seg også at nasjonalisme lett lot seg forene med marxistisk ideologi.                                                                                         



Ottar Dahl: Fra konsens til katastrofe : kapitler av fascismens historie i Italia (1996) 

Ottar Dahl er kanskje mest kjent for sin klassiske Grunntrekk i historieforskningens metodelære. Men han har også skrevet noen meget lesverdige bøker om den italienske fascismen. I motsetning til Paxton og Payne har Dahl en strengt historisk tilnærming og beskjeftiger seg utelukkende med den italienske fascismen både som ideologi, politisk bevegelse og regime. Kortfattet, grundig og meget lesverdig.




Ottar Dahl: Syndicalism, fascism and post-fascism i Italy 1900-1950 (1999)
Hovedtemaet i denne boken er den syndikalistiske impuls i den italienske fascismen og den fascistiske fagbevegelsen. Den nasjonalistisk orienterte syndikalismen i Italia oppstod ved århundreskiftet og var en viktig maktfaktor i fagbevegelsen i Giolitti-perioden. Etter Mussolinis maktovertagelse kom bevegelsen i posisjon, selv om de ble nødt til å inngå mange kompromisser i det mangefasetterte fascistiske regimet. Etter annen verdenskrig utgjorde nasjonalsyndikalistene en fraksjon i det postfascistiske MSI inntil de konservative festet grepet om partiet i 1950.



Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Troller Würmstuggu nyhetsbildet igjen?

  Det siste døgnet har vi mottatt en del henvendelser fra våre lesere angående denne artikkelen i VG. Er denne «Selma Moren, debattjournalist og kommentator» bare en oppdiktet Würmstuggu-figur? er det noen som spør. Er det bare redaksjonen som er ute og troller nyhetsbildet igjen?  Dette har vi avkreftet tidligere, men likevel er det ikke helt usant. Det er ikke vi som har skapt figuren, det er det noen i VGs satireredaksjon som har gjort, men akkurat denne artikkelen er det vi som har ført i pennen. Vi har nemlig inngått en avtale med VG om å levere «Selma»-stoff i tiden fremover. Men vi er ikke de eneste, for «Selma» er et gruppeprosjekt med flere bidragsytere, både fra VG-redaksjonen og eksterne. Vi synes det er en morsom utfordring å se nyhetsbildet gjennom øynene til en tenåringspike som kanskje er litt trangsynt og ikke så veldig smart, men som kompanserer med et stort hjerte og tro på seg selv. Det er flere «kommentarer» som allerede er skrevet og som bare venter på å bli publ

Bokomtale: Ugress & omstendigheter

  En kveld tidlig i oktober satte jeg meg ned og leste Michaels Konupeks diktsamling Ugress & omstendigheter . Efter å ha lest den to ganger, slo to tanker ned i mitt hode: 1) Om kort tid vil jeg trolig ha glemt hele boken, og 2) for de aller fleste vil boken forbli fullstendig ukjent, kun en anonym bokutgivelse i en smal genre som ble utgitt uten brask og bram en gang i 2024, med mindre noe helt spesielt skulle skje, som for eksempel at Konupek skulle bli en folkekjær realitykjendis eller mottager av Nobels litteraturpris. Derfor satte jeg meg ned og skrev denne teksten, som her siteres i sin helhet:  «Den tsjekkisk-norske forfatteren Michael Konupek er for meg et nytt navn, men ifølge omslagsteksten på den ferske diktsamlingen Ugress   & omstendigheter har han utgitt flere skjønnlitterære verk, deriblant romanen Böhmerland 600 cc . Boken har et monokromt omslag i en farve jeg vil kalle «mørk militærgrønn» og inneholder informasjon om tittel, forfatter, genre og forlag. Boken

Når #metoo dreper

  Søndag 24. mars begynte et mareritt for den prisbelønte amerikanske serieskaperen Ed Piskor, kjent for tegneserier som «Hip Hop Family Tree», «Wizzywig» «Red Room» og «X-Men: Grand Design», og ikke minst den svært populære Youtube-kanalen «Cartoonist Kayfabe». En kvinne ved navn Molly Dwyer postet en «historie» på Instagram der hun fremla et nøye kuratert utvalg chatmeldinger fra 2020 som kunne gi inntrykk av at Piskor forsøkte å flørte med henne. På dette tidspunktet var Dwyer 17, snart 18 år, og Piskor var 37. De kontekstløse chatmeldingene ble ledsaget av grove anklager om «grooming» og uanstendig omgang med en mindreårig. Noen tok et skjermbilde av Instagram-posten og spredde den på sosiale medier. Dermed var helvete igang for Ed Piskor. Internettmobben begynte å samle seg for å ta ned nok et offer.  I løpet av timer ble det en allment akseptert sannhet at Piskor var en pedofil overgrepsmann, eller i beste fall en «creepy old man» som prøvde å komme ned i buksene på unge piker. H